Τσίπρας: Δημιουργούνται δύο μουσεία για την Προσφυγιά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Τίμος ΦακαλήςΤη δημιουργία δύο μουσείων-θεματικών πάρκων προσφυγικού ελληνισμού (Ποντιακού και Μικρασιατικού) ένα στη Σαλαμίνα και ένα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε από την συμπρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους όλων των σωματείων των Ποντίων το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα ανακηρυχθούν ως ιστορικοί τόποι μνήμης και θα αναδειχθούν τα απολυμαντήρια Καλαμαριάς στην πλαζ Αρετσούς, η Μακρόνησος και η Σαλαμίνα, όπου έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής.
Στους ιστορικούς αυτούς τόπους θα στηθούν και μνημεία. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η έδρα Ποντιακών Σπουδών, η οποία δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ από το Φιλανθρωπικό ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη θα τεθεί άμεσα υπό την ομπρέλα του κράτους, το οποίο και θα αναλάβει τη λειτουργία της, καλύπτοντας έξοδα της Έδρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όλων των φορέων του ποντιακού ελληνισμού, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εκτέλεση των σημερινών εξαγγελιών του. Στόχος, επίσης, της μόνιμης επιτροπής θα είναι και η καλύτερη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία και η ελληνική πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους. Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον. Άρα, εμείς, δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της Ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και είπε ότι αναμένεται να ανοίξει σύντομα στο κοινό. Η μνήμη και η συνεργασία είναι η προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο γεγονός, υπογράμμισε.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν εκπρόσωποι των ποντιακών φορέων. Στον κ. Τσίπρα έδωσε ως δώρο η ΠΟΕ μία κονκάρδα με το γράμμα G, που συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων και η ΠΟΠΣ μία λύρα, που αποτελεί την «κιβωτό της μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου»,
«Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών πέρα από τον ευπατρίδη πόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη θα τεθεί υπό κρατική ομπρέλα. Και αυτό είναι θετικό», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο γραμματέας της ΠΟΠΣ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.
Οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μπει μπροστά και να διεθνοποιήσει το ζήτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους, να μπει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ατζέντα με τα προς διευθέτηση ζητήματα με την Τουρκία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να θέτει συνεχώς το ζήτημα σε διμερές επίπεδο με την γειτονική χώρα.
«Εμείς ως οργανωμένος ποντιακός χώρος δεν αποτελούμε τίποτα περισσότερο από πολιτικούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές του αγώνα για την αποτροπή τέλεσης γενοκτονιών και αναγνώρισης αυτών που έχουν συντελεστεί. Νομίζω ως εθελοντές και πολιτικοί ακτιβιστές οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και νομίζω ότι επιβάλλεται στον αγώνα αυτό να μπει μπροστά η ίδια η ελληνική πολιτεία», τόνισε νωρίτερα στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης των ποντιακών σωματείων ολοκληρώνονται με ένα παγκόσμιο πολιτικό συνέδριο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου.
«Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως και για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την γενοκτονία των Αρμενίων. Για συμβολικούς λόγους η Ελλάδα της Δημοκρατίας είναι σημαντικό να είναι μπροστά στους αγώνες για την αποτροπή τέλεσης νέων γενοκτονιών», σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βλάσης Αγτζίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.
Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπρόσωποι του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό.
- ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
- Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
- Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι