Πολιτική | 25.05.2019 13:46

Εκλογές 2019: Τα ντέρμπι στους δήμους και τις περιφέρειες

Newsroom

Λιγότεροι νικητές, πολλαπλάσιοι «ρυθµιστές». Αυτό αναµένεται να είναι το βασικό συµπέρασµα το βράδυ της Κυριακής, όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα αποτελέσµατα για τους 332 δήµους και τις 13 περιφέρειες της χώρας. Με δεδοµένη την αύξηση των υποψήφιων δηµάρχων κατά 15% σε σχέση µε το 2014 και τον γενικότερο κατακερµατισµό, ο αριθµός εκείνων που θα πετύχουν εκλογή από τον πρώτο γύρο αναµένεται να συρρικνωθεί σηµαντικά.

*Των Άρη Χατζηγεωργίου - Εύρυ Τσούμη 

Από τους 1.600 υποψήφιους δηµάρχους, εκτιµάται πως θα εκλεγούν µε την πρώτη λιγότεροι από 100. Θα προκύψουν, αντίστοιχα, περίπου 500 υποψήφιοι οι οποίοι θα απαρτίζουν τα ζεύγη των πρώτων και των δεύτερων που θα παλέψουν για ακόµη µία εβδοµάδα µέχρι την επικράτηση. Ταυτόχρονα, όσοι από τους υπόλοιπους 1.000 υποψήφιους δηµάρχους και 70.000 υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους εξασφαλίσουν θέση στα δηµοτικά συµβούλια, µεταπίπτουν στην κατηγορία των «ρυθµιστών».

Την εβδοµάδα έως τις 2 Ιουνίου, οι διεκδικητές της θέσης του δηµάρχου θα µπορούν να τους ζητούν «δανεισµό ψήφων», ενδεχοµένως τάζοντας θέσεις και ανταλλάγµατα στο πλαίσιο µελλοντικών συµπράξεων. Ολα τα παραπάνω προκαλούν πυρετό παρασκηνίου τα τελευταία 24ωρα σε µικρούς και κυρίως σε µεγάλους δήµους, όπου η εκλογή από τον πρώτο γύρο θεωρείται λιγότερο πιθανή και η «καθοδήγηση» των ψηφοφόρων ακόµη δυσκολότερη. Υπενθυµίζεται ότι το 2014, από τους 114 δηµάρχους που βγήκαν µε την πρώτη, µόνον οι 8 αφορούσαν πρωτεύουσες νοµών. Στους µεγάλους πληθυσµιακά δήµους της Αττικής, ελάχιστοι απέφυγαν τον δεύτερο γύρο. Ανάµεσά τους οι ∆ήµοι Περιστερίου και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι εν ενεργεία δήµαρχοι Ανδρέας Παχατουρίδης και Γιώργος Ιωακειµίδης εκτιµάται πως δεν θα δυσκολευτούν να πετύχουν την επανεκλογή τους.

Στα δύο µεγάλα «κάστρα» της Αττικής, στους ∆ήµους Αθηναίων και Πειραιώς, αναµενόµενο προβάδισµα του Κώστα Μπακογιάννη και του Γιάννη Μώραλη δεν αµφισβητείται στον πρώτο γύρο. Στην Αθήνα, µεγάλο ερωτηµατικό παραµένει το ποσοστό που θα καταφέρει να πιάσει ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής µετά το ζοφερό 16,12% του 2014, το οποίο, όµως, διόλου δεν οδήγησε σε µια ισχυρή παρουσία στο δηµοτικό συµβούλιο, όπου ο επικεφαλής περιοριζόταν να κάνει µια αρχική τοποθέτηση και να εξαφανίζεται και η κόρη Μιχαλολιάκου απειλήθηκε µε έκπτωση λόγω απουσιών. Στην απευκταία περίπτωση που η άρνηση των ψηφοφόρων της ΧΑ να φανερωθούν στα γκάλοπ οδηγήσει σε ένα ζεύγος Μπακογιάννη - Κασιδιάρη, η εκλογή του πρώτου θα είναι εύκολη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που φέρνουν δεύτερο τον Νάσο Ηλιόπουλο, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του Κ. Μπακογιάννη στον πρώτο γύρο και από τις επιδόσεις των συνδυασµών µε επικεφαλής τους Π. Γερουλάνο, Γ. Βουλγαράκη και Β. Καπερνάρο. Με αγωνία στο στρατόπεδο Μαρινάκη αναµένεται και το ποσοστό του Γιάννη Μώραλη στον πρώτο γύρο του Πειραιά απέναντι στον επίσηµο υποψήφιο της Νέας ∆ηµοκρατίας Νίκο Βλαχάκο και τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μπελαβίλα. Εάν επαναληφθεί η εικόνα µικρής διαφοράς του 2014, όλα τα ενδεχόµενα θεωρούνται ανοιχτά µέσα στο κλίµα µετωπικής αντιπαράθεσης που επικρατεί από πλευράς κυβέρνησης.

Απίθανες θεωρούνται φέτος οι θεαµατικές ανατροπές ανάµεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, όπως συνέβη το 2014 στον ∆ήµο Κηφισιάς, όπου κέρδισε ο δεύτερος Γ. Θωµάκος, αν και αρχικά εξασφάλισε µόλις 25,7% έναντι 46,4% του Ν. Χιωτάκη. Στον συγκεκριµένο δήµο, ποσοστά κοντά στο 50% θεωρούνται πλέον ανέφικτα, καθώς υπάρχουν τώρα 14 υποψήφιοι (έναντι 6 το 2014), εκ των οποίων οι µισοί µε καταγωγή από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ποσοστά κυριαρχίας γύρω από το 50% ή πάνω από αυτό την πρώτη Κυριακή αναµένονται ακόµη δυσκολότερα στις περιφέρειες, όπου 102 υποψήφιοι διεκδικούν 13 θέσεις περιφερειαρχών. ∆εν επιτεύχθηκαν ούτε το 2014 και τώρα πιθανολογούνται µόνο για τις Περιφέρειες Κρήτης και Κεντρικής Μακεδονίας, προς όφελος των Σταύρου Αρναουτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα.

Μια επικράτηση Αρναουτάκη θα δικαιώσει την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει, έστω και κατόπιν πολλής σκέψης. Το κυβερνών κόµµα στηρίζει αντίστοιχες ελπίδες στον Απ. Κατσιφάρα για τη ∆υτική Ελλάδα και τον Θ. Γαλιατσάτο για τα Ιόνια Νησιά. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως και στις Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, η Νέα ∆ηµοκρατία υποφέρει από παράλληλες-αντάρτικες υποψηφιότητες. Αντίθετα, το «γαλάζιο» επιτελείο εµφανίζεται αισιόδοξο για την τελική έκβαση στη µητέρα των µαχών για την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης διατηρεί προβάδισµα, αν και όχι στον βαθµό µε τον οποίο ξεκίνησε. Η Ρένα ∆ούρου έχει πετύχει συσπείρωση που µπορεί να της εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση εις βάρος του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος όµως αναδεικνύεται τότε σε µέγα ρυθµιστή, αναλόγως και των ποσοστών που θα έχουν εξασφαλίσει οι υπόλοιποι οκτώ συνδυασµοί. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποχή και τις επιλογές των 500.000 νέων ψηφοφόρων 17-22 ετών. Η γενική αποχή αναµένεται µειωµένη κάτω του 40% λόγω ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών-αυτοδιοικητικών και αυτό µπορεί να βοηθήσει τους πιο οργανωµένους υποψηφίους. Η πρόβλεψη όµως αυτή µπορεί να µην ισχύσει εάν επιβεβαιωθεί η εκτίµηση ότι οι νέοι θα αποφύγουν σε µεγαλύτερο ποσοστό την παρθενική γνωριµία µε τις κάλπες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ξεκάθαρο φαβορί ο Τζιτζικώστας

Καθαρή πρωτιά και εκλογή ακόµα και από την πρώτη Κυριακή δείχνουν τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων για το στέλεχος της Ν∆, νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιο, Απόστολο Τζιτζικώστα. Η κοινή πεποίθηση είναι πως θα εκλεγεί µε υψηλό ποσοστό, ακόµα και αν χρειαστεί να πάει σε εκλογή στον δεύτερο γύρο. Ολο το προεκλογικό διάστηµα κινήθηκε πάνω σε µια δική του στρατηγική, ανεξάρτητα από τη Ν∆. ∆εν έδωσε το «παρών» σε καµία µεγάλη εκδήλωση του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη, αλλά πάντοτε φρόντιζε να συναντά ιδιωτικά τον πρόεδρο του κόµµατος Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα υψηλόβαθµα κοµµατικά στελέχη, όταν αυτά ανηφόριζαν προς τη Θεσσαλονίκη.

Η ρητορική του κινήθηκε σε χαµηλούς τόνους, απέφυγε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, αλλά επέµεινε στις περιοδείες του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία να θέτει το ζήτηµα της Συµφωνίας των Πρεσπών και να προβάλλει το έργο που έχει κάνει, για το οποίο µάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πάρει τα εύσηµα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τον δηµοσιογράφο της ΕΤ3 Χρήστο Γιαννούλη, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να καταφέρει να κόψει µονάδες από τον Απ. Τζιτζικώστα και να στείλει την εκλογική µάχη στον δεύτερο γύρο, όπου όπως ελπίζει τα πάντα µπορούν να συµβούν. Ενδιαφέρον θα έχει και η «µάχη» που θα πρέπει να δώσει ο Χρ. Γιαννούλης µε τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τον γιατρό του Νοσοκοµείου «Παπαγεωργίου», Χρήστο Παπαστεργίου. Ο τελευταίος δηµοσκοπικά είναι κοντά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζει πως θα είναι αυτός που θα τερµατίσει δεύτερος, κυρίως σε µια συµβολική «νίκη» απέναντι στον κυβερνητικό υποψήφιο

Ορφανός εναντίον Ταχιάου

Το τέλος της δηµαρχίας Μπουτάρη βρίσκει τη Θεσσαλονίκη να πελαγοδροµεί, ίσως πρώτη φορά τόσο έντονα στην Ιστορία της, ανάµεσα σε 19 υποψηφίους. Με αυτήν την πολυδιάσπαση θεωρείται βέβαιο πως τη ∆ευτέρα, µετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το δηµοτικό συµβούλιο Θεσσαλονίκης θα µοιάζει µε τον «κύβο του ρούµπικ». Κανένας δεν θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ένα µεγάλο ποσοστό που θα του εξασφαλίζει και µια καθαρή πλειοψηφία στο επόµενο συµβούλιο. Ο πρώτος και ο δεύτερος της εκλογικής µάχης της 26ης Μαΐου θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους την Κυριακή 2 Ιουνίου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για συµµαχίες -ακόµα και ετερόκλητες- που θα πρέπει να στηθούν µε συγκεκριµένα ανταλλάγµατα, σε κάποιες περιπτώσεις, προφανώς µια... αντιδηµαρχία.

Ο υποψήφιος Νίκος Ταχιάος, που από νωρίς έστρεψε τα βέλη του στην Κατερίνα Νοτοπούλου και στον Γιώργο Ορφανό, δείχνει να φλερτάρει έντονα µε την πρωτιά, σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα δηµοσκοπήσεις, αλλά ο «αντάρτης» που προέρχεται από τον χώρο της Ν∆, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Ορφανός, είναι µια... ανάσα µακριά, ενώ σε ορισµένες εµφανίζεται να κερδίζει τη δηµαρχία στον δεύτερο γύρο. Ο τελευταίος, στην προεκλογική περίοδο, απέφυγε τις προσωπικές κόντρες, δεν ανέφερε ούτε µία φορά το όνοµα του Νίκου Ταχιάου και επέλεξε να µιλάει µόνο για το πρόγραµµά του, δηλώνοντας, έξυπνα, ενωτικός και ανοιχτός σε όλες τις συνεργασίες.

Σε µικρή απόσταση ακολουθεί η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστηµα έχει ανεβάσει τους τόνους προς όλους, σε µια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της. Πάντως παρά την απειρία της «στο κυνήγι της ψήφου», έδειξε πως µπορεί να δώσει τη µάχη µέχρι την τελευταία στιγµή και να κερδίσει την είσοδό της στον δεύτερο γύρο. Πιο πίσω από την κυρία Νοτοπούλου ακολουθεί µε µικρή διαφορά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αν και εκλέχτηκε µε την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη και ήταν για καιρό «το δεξί του χέρι», βρέθηκε να δίνει «µάχες» στο δηµοτικό συµβούλιο απέναντί του. Το ψηφοδέλτιό του, ένα από τα πιο πλήρη που κατατέθηκαν, δείχνει πως δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν και µπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό... αουτσάιντερ. Σε µικρή απόσταση ακολουθεί ένας παλιός γνώριµος, ο Σπύρος Βούγιας.

Οι προτάσεις του για τα δηµόσια πράγµατα και τις υποδοµές της πόλης είναι θέµα συζήτησης από τη δεκαετία του ’90 και η αλήθεια είναι πως «κοµµάτια» τους µπορείς να βρεις στα προγράµµατα σχεδόν όλων των υποψηφίων! Σε κάθε περίπτωση µπορεί να αποτελέσει ρυθµιστικό παράγοντα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το τελευταίο διάστηµα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και οι «µετοχές» του νυν αντιδηµάρχου Πέτρου Λεκάκη, ο οποίος θέλει να «εισπράξει» στην κάλπη ό,τι έχει αποµείνει από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη που διασπάστηκε σε πολλά κοµµάτια. Ο άγνωστος Χ της αναµέτρησης όµως είναι ο Παναγιώτης Ψωµιάδης. Όλοι εκτιµούν πως ο πρώην νοµάρχης και βουλευτής της Ν∆, µετά την αποποµπή της Χρυσής Αυγής από τις δηµοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, µπορεί να πάρει τις ψήφους της...

Δημοτικές εκλογέςεκλογές 2019Δήμοι