Πολιτική|29.05.2019 16:14

Ο επικοινωνιολόγος του Ζόραν Ζάεφ στο ethnos.gr: Τι φοβόμαστε από τον Μητσοτάκη

Τίμος Φακαλής

Μουδιασμένα υποδέχτηκαν στα Σκόπια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών-όπως αυτό διαμορφώθηκε στην Αθήνα-και την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα δημιουργεί ανησυχία στη γειτονική χώρα ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι σε περίπτωση επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει διαφορετικά κάποια δύσκολα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας αναταράξεις και δυσκολεύοντας τη… ζωή και το αφήγημα του Ζόραν Ζάεφ

Η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται εκτενώς στις ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής στην Ελλάδα καθώς αυτό ενδέχεται, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ, να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Ο Τσίπρας σε “γυάλινα πόδια”, ανήγγειλε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διαδικτυακός ιστότοπος “SKOPJE1”,  «Μήπως το όνομα της χώρας μας έριξε τον Τσίπρα;» έγραψε η “FAKTOR” ενώ όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις  του Έλληνα πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα στις μέσα σελίδες τους.

«Το τανγκό θέλει δύο και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Χρειάζεται προσοχή για να μην μπατάρει η βάρκα στη λίμνη των Πρεσπών. Εκτιμώ ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί λεκτικά σε ότι αφορά την Συμφωνία και να επιχειρήσει να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο κάποια σημεία της. Ωστόσο νομίζω ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι και δεν θα έχουμε πισωγύρισμα» δήλωσε στο ethnos.gr ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής χώρας και ο άνθρωπος που έτρεξε την καμπάνια της κυβέρνησης Ζάεφ  για το δημοψήφισμα. Πέτερ Αρσόφσκι.  Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα εξάλλου δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής και την επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι. 

Δεκέμβριο ή Γενάρη ανάβει πράσινο φως η ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία 

Την ίδια ώρα το θερμόμετρο στο κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια ανεβαίνει όσο πλησιάζουν οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όπου αναμένεται οι Βρυξέλλες να ανάψουν κόκκινο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα μετά και τις αντιδράσεις Μακρόν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το πιθανότερο σενάριο είναι η ημερομηνία να «κλειδώσει» είτε τον Δεκέμβριο του 2019 είτε τον Ιανουάριο του 2020.  

«Οι πιθανότητες για να πάρει μέχρι τις 20 Ιουλίου η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία από την ΕΕ είναι 50-50» είπε στο ethnos.gr o Πέτερ Αρσόφσκι και πρόσθεσε: «Αν η περίπτωση των Σκοπίων συζητηθεί πακέτο με αυτή των Τιράνων εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για να πάρει ημερομηνία η Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με τον ίδιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά και την σθεναρή αντίσταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την απόφασή τους, επικαλούμενοι τεχνικές λεπτομέρειες και δυσκολίες οι οποίες όμως είναι εφικτό να ξεπεραστούν κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στους γείτονες. 

Μέχρι πάντως τα μέσα του καλοκαιριού όποτε και θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ο Ζόραν Ζάεφ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει όσες περισσότερες υποχρεώσεις προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση της κυβέρνησης να κάνει πράξη τα συμφωνηθέντα αλλά και να επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας που έχει χαράξει. Όπως εξηγούν πολιτικοί παρατηρητές από τη γειτονική χώρα σε περίπτωση που ναυαγήσει το θετικό σενάριο του καλοκαιριού, οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να μετριάσουν την απογοήτευση των πολιτων της Βόρειας Μακεδονίας στην ανακοίνωσή της θα «εγγυάται» πίσω από τις γραμμές ότι η ημερομηνία του Δεκεμβρίου 2019 ή του Ιανουαρίου 2020 έχει κλειδώσει. 

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια

Ταυτόχρονα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα τρέχουν αντίστοιχες και στα Σκόπια μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών οι οποίες στιγματίστηκαν από μεγάλη αποχή. Ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι πήρε το μήνυμα προχωρώντας σε σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα του.  Μετά την κεκλεισμένων των θυρών, επί τέσσερις συνεχείς ώρες, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος SDSM, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε  ότι με απόφαση της Επιτροπής παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αλεξάνταρ Κιράτσοφσκι, οι έξι Αντιπρόεδροι του SDSM (Όλιβερ Σπάσοφσκι, Φροσίνα Ρεμένσκι, Πέτρε Σιλέγκοφ, Ντάμιαν Μάντσεφσκι, Μούχαμεντ Ζεκίρι και Μπλάγκοϊ Μποτσβάρσκι), η συντονίστρια του Φόρουμ των Γυναικών του SDSM, Τσβετάνκα Λάσκοβα, ο Οργανωτικός Γραμματέας Μίλε Ζέτσεβιτς και ο Γραμματέας Διεθνούς Συνεργασίας Ντάνε Τάλεσκι, καθώς και ολόκληρη η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.  

Οι θέσεις αυτές, όπως προαναγγέλθηκε, θα καλυφθούν κατά την νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SDSM είτε στις 9 είτε στις 16 Ιουνίου. Όπως εξήγησε ο Ζόραν Ζάεφ οι πολίτες κατά τις προεδρικές εκλογές (στις 21 Απριλίου και 5 Μαϊου) έστειλαν σαφές μήνυμα: έμειναν στα σπίτια τους: «΄Ενα μέρος δεν είχε κίνητρα για να προσέλθει στις κάλπες, ενώ ένα άλλο μέρος μας έστειλε μήνυμα πως θα πρέπει να διορθωθούμε εάν θέλουμε να έχουμε την στήριξή τους» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
«Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι για τον Ζάεφ» είπε ο κ. Αρσόφσκι

. Μετά τις αλλαγές στο κόμμα αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές και στο κυβερνητικό σχήμα  προκείμενου να φρεσκάρει και να δώσει ενέργεια στο νέο υπουργικό συμβούλιο ξεπερνώντας την μεταρρυθμιστική κόπωση η οποία έχει καταγραφεί από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών.  «Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι για το Ζάεφ» πρόσθεσε ο κ. Αρσόφσκι συμπληρώνοντας ότι αρκετοί θα χάσουν την θέση τους-όχι όμως και ο Νικολά Ντιμιτρόφ ο οποίος χειρίζεται επιτυχώς την συμφωνία με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει και το ενδεχόμενο να διακόψει την κυβερνητική συνεργασία με το αλβανικό κόμμα DUI και να αναζητήσει νέο εταίρο σε μικρότερο αλβανικό κόμμα. Αμέσως μετά τις αλλαγές ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βάσει και του συντάγματος (αν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πάνω από τρεις) θα υποχρεωθεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. 

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν Ζάεφ