Πολιτική | 06.06.2019 16:37

ΚΙΝΑΛ: Πού ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη - Το στοίχημα της Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Ενα απαιτητικό στοίχηµα για το ΚΙΝΑΛ βάζει πλέον η Φώφη Γεννηµατά, µετά την κορυφαία επιλογή να «αντικαταστήσει» µε τον Γιώργο Καµίνη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς συµπίπτει χρονικά µε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΙΝΑΛ εν όψει της 7ης Ιουλίου και σηµειώνεται σε µια στιγµή όπου το Κίνηµα έδειχνε να έχει διασφαλίσει την ενότητα και τη συσπείρωσή του.

Πρόσωπα µε καλή γνώση των εσωκοµµατικών του ΚΙΝΑΛ κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τη ρήξη Γεννηµατά - Βενιζέλου, παρότι είναι νωπή η προσπάθεια ηγεσίας και στελεχών µόλις δύο µήνες πριν µπουν στο κοινό «κάδρο» του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηµατά, ο Κώστας Σηµίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Της ρήξης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, ένα ραντεβού σε εκρηκτικό κλίµα και η ανακοίνωση µιας απόφασης ειληµµένης από καιρό. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι, παρά τις φήµες που έφεραν το τελευταίο διάστηµα τον κ. Βενιζέλο να τοποθετείται στην πρώτη θέση του Επικρατείας, η κυρία Γεννηµατά σκεφτόταν όλο και περισσότερο µια επιλογή που θα υπηρετεί τον στόχο της διεύρυνσης. ∆εν είναι λίγοι µάλιστα αυτοί που συνδέουν µε τα γεγονότα τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καµίνη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Ανοίγουµε πόρτα»

«Ο Γιώργος Καµίνης µε τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηµατοδοτεί τη διεύρυνση. Ανοίγουµε µια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν µε το Κίνηµα Αλλαγής. Τα περί “ουράς του ΣΥΡΙΖΑ” είναι ανυπόστατα και υποβολιµαία» τονίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας στον κ. Βενιζέλο και εγκαλώντας τον για τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραµµή και τη στρατηγική σύµπλευση µε τη Ν∆ που υποδείκνυε.

Πολιτικοί φίλοι του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισηµαίνουν ότι δεν υπάρχει κόκκος αληθείας σε όλα όσα λέγονται και ότι ο ίδιος «απελευθερωµένος» πια θα µπορεί να υποστηρίξει σθεναρά τις απόψεις του για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επαναλαµβάνει ότι «στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», επισηµαίνοντας ότι «δεν έχουν σχέση µε την προοδευτική παράταξη».

Εµπειρο στέλεχος που στηρίζει την επιλογή της κυρίας Γεννηµατά και θεωρεί ότι έπρεπε να είναι διαφορετική η αντίδραση του κ. Βενιζέλου θεωρεί ότι εφεξής δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπορεί να υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «παρακολούθηµα της Ν∆». Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν η Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζε τη δυσφορία της για δηµόσιες παρεµβάσεις του κ. Βενιζέλου που δεν ήταν «ευθυγραµµισµένες» µε τις κεντρικές πολιτικές του κόµµατος.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές εµφανίζονταν αποφασισµένες να ξεπεράσουν όλα όσα τους χώριζαν. Τι ήταν, λοιπόν, αυτό που οδήγησε την κυρία Γεννηµατά στην απόφαση να εξωθήσει στην αποχώρηση τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως την κατηγορούν άλλα στελέχη του κόµµατος; Προσωπική απόφαση «Κανείς δεν έδιωξε κανέναν. Αντίθετα η Φώφη ζήτησε από τον Βενιζέλο να επανεξετάσει τη µονοµερή δική του απόφαση να µην πολιτευθεί µε σταυρό στη Θεσσαλονίκη στις επόµενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειµένου να ενισχυθεί το κίνηµα µε την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα» υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Οσο για τα περί «προσβλητικής πρότασης» που του υπεβλήθη να τοποθετηθεί στην τελευταία θέση του Επικρατείας, αυτό που τονίζεται είναι ότι η θέση του ήταν «µόνο πρώτος στο Επικρατείας», ενώ επισηµαίνεται ότι η προσωπική του απόφαση να µην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος δεν υποχρέωνε το Κίνηµα για την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας.

«Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή µας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιµη αναµέτρηση για το Κίνηµα και τη χώρα, ενώ θα µπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σηµαντικά» υπογραµµίζεται χαρακτηριστικά. Πρόσωπα από το επιτελείο της κυρίας Γεννηµατά χρεώνουν ακόµη στον κ. Βενιζέλο βιασύνη να ρίξει κάθε γέφυρα συνεννόησης για την κορυφαία µάχη της παράταξης στις προσεχείς εθνικές εκλογές: «Η άµεση δηµόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο».

Εντονη αντίδραση Ανδρουλάκη, οργή Σηµίτη για τις εξελίξεις

Ισχυρές αναταράξεις µε απρό λεπτη διάρκεια προκαλεί η έξοδος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης µίλησε δηµοσίως για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», επισήµανε µάλιστα το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε µία µέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και έναν µήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει, επίσης, ότι «η ενότητα σφυρηλατείται µε τον σεβασµό στις ιδέες, στη δηµοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιµες καµπές της», ενώ προσθέτει σε προειδοποιητικό τόνο ότι «οι εθνικές εκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά µιας πολύ κρίσιµης µάχης για το µέλλον της δηµοκρατικής παράταξης». Ιδιαίτερης σηµασίας για το κλίµα που διαµορφώνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ θεωρείται και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη, ο οποίος φέρεται «κεραυνοβοληµένος και θυµωµένος» από την αιφνιδιαστική εξέλιξη.

Ο κ. Σηµίτης συνοµίλησε τηλεφωνικά µε στελέχη και βουλευτές που διαφωνούν µε την επιλογή της κυρίας Γεννηµατά. Ο Γιάννης Μανιάτης, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από το σκηνικό της σύγκρουσης, τόνισε ότι «η υπόθεση της δηµοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του Κινήµατος Αλλαγής, ήταν πάντα και είναι υπόθεση υπεράνω προσώπων», στελέχη όµως που ήταν κοντά στον Ευ. Βενιζέλο, όπως οι Μ. Επιτροπάκης, Γ. Ντόλιος, Δ. Λιντζέρης, οι κυρίες Θεολογίτου, Μπουµπούλη κ.ά. παρέδωσαν κοµµατικές θέσεις ή δήλωσαν ότι αποχωρούν από το κόµµα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Υπέρ της συσπείρωσης των δυνάµεων µπροστά στον κρίσιµο εκλογικό στόχο τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στο «επίκαιρο» ερώτηµα, µίλησε όµως για το διακύβευµα της προοδευτικής παράταξης. Στην ίδια γραµµή κινήθηκαν και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Θ. Μαργαρίτης, ενώ ο Γ. Καµίνης εξέφρασε τη γνώµη ότι «δεν κρίνονται όλα από την παραµονή ή την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ».

ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματάεθνικές εκλογές 2019Ευάγγελος Βενιζέλος