Πολιτική|07.06.2019 19:15

Η απάντηση του Βούτση στους... ανθρωποφάγους

Κατερίνα Τζαβάρα

Στη θέση ότι δεν τίθεται θέμα ενοχής ή ευθύνης μιας πλειοψηφίας που έκανε τα πάντα «για να φύγει η Βουλή από το πελατειακό καθεστώς του παρελθόντος», ενέμεινε ο Πρόεδρος Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος από βήματος της Ολομέλειας στο ζήτημα των προσλήψεων και της κινητικότητας στο Κοινοβούλιο.

«Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης, είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία, ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για τον ισχυρισμό ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε στη Βουλή, ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στα βήματα που έγιναν για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για την αξιολόγηση και τις κρίσεις του προσωπικού, την εφαρμογή της κινητικότητας για τους αποσπασμένους από υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, για τις οριζόντιες ανανεώσεις των συμβάσεων ΙΔΟΧ, «χωρίς κομματικά κριτήρια και πολιτική σκοπιμότητα», όπως είπε.

Κατέστησε σαφές πως όσο και αν συνεχιστεί «η ανθρωποφαγική τακτική», ο ίδιος δεν πρόκειται να απαντήσει διαρρέοντας λίστες ονομάτων εργαζομένων στη Βουλή, καθώς η απάντηση είναι «το αποτύπωμα που αφήνουν οι θεσμικές ρυθμίσεις που πέρασαν στο Κανονισμό και εφαρμόζονται». Μάλιστα είπε πως οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για το εργασιακό καθεστώς στη Βουλή «θα πρέπει να θωρακιστούν έτι περαιτέρω στο μέλλον αντί να υπονομευτούν».

Και πρόσθεσε: «Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία, και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους. Αντίθετα, από μια γνωστή πολιτική και επικοινωνιακή αντίληψη, υπήρξε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν δύο, τρεις, πέντε, εφτά, περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς και δεν είναι δυνατό να έχουν απαγορευτικό στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της κινητικότητας, επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, είναι αποσπασμένοι από το 2007 και αρκετοί μετά το 2015. Και έγινε όλος αυτός ο θόρυβος».

Μίλησε γενικότερα για πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις και μη-εξάντληση των οργανογραμμάτων προσθέτοντας πως αδιαφορεί για τυχόν συμψηφισμούς.

Νίκος Βούτσης