Ανδρουλάκης στο Έθνος: Στόχος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό στην κάλπη
Φώφη ΓιωτάκηΈνα δημιουργικό σοκ µε αλλαγή νοοτροπιών και συµπεριφορών προτείνει για το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι ο στόχος στη -δυσκολότερη από τις ευρωκάλπες- εκλογική αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποφεύγει να δηλώσει ότι η σύγκρουση Γεννηµατά-Βενιζέλου αναζωπύρωσε την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ και ότι γι’ αυτό έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Επιµένει στην ανάγκη διασφάλισης της ενότητας του κόµµατος µπροστά στην κρίσιµη µάχη, εξηγεί τους λόγους που κατά την άποψή του έφεραν τη µεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποκαλύπτει την εισήγηση προς το κόµµα του σε περίπτωση αυτοδυναµίας της Ν∆. Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά και περιγράφει τη σηµερινή δυναµική της σοσιαλδηµοκρατίας στην Ευρώπη και τη Γερµανία, καθώς και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόµµα του για να γίνει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ.
Κύριε Ανδρουλάκη, το SPD… µεταφέρθηκε στους Πράσινους. Εχει κουραστεί το εκλογικό κοινό από τα ιστορικά κόµµατα, όπως το ΠΑΣΟΚ, στην Ευρώπη;
Οι πολίτες δεν εµπιστεύονται τα κόµµατα µόνο για την ιστορία τους, αλλά για τις ιδέες που εκφράζουν και τις λύσεις που προτείνουν στα καθηµερινά τους προβλήµατα. Πολλά κόµµατα της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας όντως εµφανίζουν σηµάδια κρίσης, καθώς αδυνατούν πλέον να εγγυηθούν τη συµµαχία των µεσαίων στρωµάτων µε τα κατώτερα. Μια συµµαχία που τα έκανε κυρίαρχα τις προηγούµενες δεκαετίες. Στις χώρες όπου τα σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα έχουν καταφέρει να αναπροσαρµόσουν τον λόγο τους βάσει των απαιτήσεων ενός νέου περιβάλλοντος που αφορά την ανάπτυξη, την κλιµατική αλλαγή, την ασφάλεια και άλλες πολλές προκλήσεις της εποχής µας, βλέπουµε ότι δεν υπάρχει ανάλογη «µετακίνηση» ψηφοφόρων. Αν θέλουµε το ΠΑΣΟΚ και η ∆ηµοκρατική Παράταξη να αναλάβουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, χρειαζόµαστε ένα δηµιουργικό σοκ µε αλλαγή νοοτροπιών και συµπεριφορών που πλήγωσαν τους πολίτες, και ένα πρόγραµµα το οποίο θα ανταποκρίνεται στα πραγµατικά προβλήµατα των Ελλήνων πολιτών.
Η σύγκρουση του κ. Βενιζέλου µε την κυρία Γεννηµατά κακώς συνέβη;
Αυτή η εξέλιξη αναζωπύρωσε την εσωστρέφεια και γι’ αυτό έπρεπε να είχε αποφευχθεί. ∆ώσαµε ήδη µία δύσκολη µάχη στις ευρωεκλογές και έχουµε µπροστά µας µία ακόµα δυσκολότερη µάχη στις εθνικές εκλογές. Για να φέρουµε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα χρειαζόµαστε ενότητα και στρατηγικό σχέδιο. Οφείλουµε να αγωνιστούµε µε όλες µας τις δυνάµεις, το χρωστάµε στα µέλη και στους φίλους µας που έµειναν στα δύσκολα.
Με ποιο ποσοστό το ΚΙΝΑΛ θα αποφύγει τις µετεκλογικές αναταράξεις;
Στόχος του Κινήµατος Αλλαγής πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό, ώστε να ξεκινήσει µια νέα πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να καταφέρουµε µελλοντικά να αποτελέσουµε τον ισχυρό πόλο απέναντι στη δεξιά παράταξη.
Μένετε στην αντιπολίτευση σε ενδεχόµενη αυτοδυναµία της Ν∆; Και για τα άλλα ενδεχόµενα;
Σε κάθε περίπτωση, αν η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αυτοδυναµία δεν βλέπω κανέναν λόγο να συµµετάσχουµε σε έναν κυβερνητικό συνασπισµό. Θα αναλάβουµε τον εξίσου σηµαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης, χωρίς δηµαγωγίες, µε υπεύθυνο και συγκροτηµένο λόγο. Το µετεκλογικό τοπίο θα σχηµατοποιηθεί µε την ψήφο του ελληνικού λαού. Ας κάνουµε λοιπόν λίγο υποµονή. Αυτός είναι ο βασικός κριτής που θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν αυτοδυναµίες και αν εµείς θα έχουµε την ισχύ να επιβάλουµε τις προοδευτικές προτεραιότητές µας, επιδοκιµάζοντας ή αποδοκιµάζοντας το πρόγραµµά µας.
Αν θα έπρεπε να διακρίνετε την κύρια αιτία της µεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα επιλέγατε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. ∆εσµευόταν για την κατάργηση των µνηµονίων µε έναν νόµο και ένα άρθρο, και αφού πέταξε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού µέχρι το 2015, υπέγραψε ένα τρίτο, ακόµα πιο σκληρό µνηµόνιο. Μιλούσαν για ηθικό πλεονέκτηµα και ο κ. Τσίπρας βρέθηκε να κάνει δωρεάν διακοπές σε κότερο πολυεκατοµµυριούχου. Καταδίκαζαν τις παλαιοκοµµατικές πρακτικές µόνο για να τις εφαρµόσουν εις τη νιοστή. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το πάρτι τροπολογιών στη Βουλή την τελευταία αυτή εβδοµάδα που υποτίθεται θα είχε ήδη διαλυθεί αλλά και η εργαλειοποίηση κοινωνικών παροχών ως προεκλογική δωροδοκία λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι λογικό, λοιπόν, ο κόσµος να αντιδράσει σε αυτή την υποκρισία και να την καταδικάσει στην κάλπη.
Πιστεύετε σε έναν δηµιουργικό διάλογο στον χώρο της Κεντροαριστεράς µετεκλογικά; Και µε ποιους;
Ο διάλογος και η κίνηση ιδεών είναι στον πυρήνα αυτού του χώρου. Το εγχείρηµα του Κινήµατος Αλλαγής που ξεκίνησε τον Νοέµβριο του 2017 για την επανένωση του προοδευτικού κόσµου της χώρας κάτω από µια πολιτική στέγη δεν σταµάτησε ποτέ, αντιθέτως είναι µία διαδικασία εν εξελίξει. Οπως αποδείξαµε και τότε, ο διάλογος αυτός γίνεται από τα κάτω προς τα πάνω, στο προσκήνιο και όχι µε συµφωνίες κορυφής και ανταλλαγές αξιωµάτων όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάλεσµά µας αφορά όλους τους δηµοκρατικούς πολίτες που τα προηγούµενα χρόνια, πιεσµένοι από τις συνέπειες της κρίσης και απογοητευµένοι από συµπεριφορές του παρελθόντος, αποφάσισαν να δοκιµάσουν κάποια άλλη επιλογή ή προτίµησαν την αποχή. Αυτό αποδεικνύει ότι το σχέδιό µας για την επανένωση της Κεντροαριστεράς έχει αξιακές διαφορές από αυτό που εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην «έκθεση» του Eurogroup για την ελληνική οικονοµία στις 8 Ιούλη τι αναµένετε;
∆εν αναµένω τίποτα λιγότερο από αυτό που βλέπει και ζει ο Ελληνας πολίτης καθηµερινά, ότι η οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή. Το όποιο πλεόνασµα δηµιουργείται από την υπερφορολόγηση της µεσαίας τάξης και τη σηµαντική µείωση των δηµοσίων επενδύσεων εµποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας και έχει ως αποτέλεσµα στο τέλος να περιορίζονται τα έσοδα του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να αλλάξουµε το µοντέλο όπου όποιος παράγει βυθίζεται από την προκαταβολή φόρου και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αν θέλουµε επενδύσεις που θα δηµιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας αυξάνοντας και τα δηµόσια έσοδα. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αποκλιµάκωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά µε προοδευτικό τρόπο και όχι οριζόντια όπως προτείνει η Νέα ∆ηµοκρατία, ευνοώντας τους πλουσίους εις βάρος της µεσαίας τάξης.
Η ισχυρή πρωτιά στην Ευρωβουλή τι σηµαίνει για εσάς και το ΚΙΝΑΛ στην κρίσιµη συγκυρία;
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες των πολιτών που µε τίµησαν µε την ψήφο τους. Εµπιστεύτηκαν τη δουλειά που έκανα στο Ευρωκοινοβούλιο και µου έδωσαν τη δύναµη να συνεχίσω το έργο µου. Θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για µια πιο δηµοκρατική Ευρώπη µε λιγότερες κοινωνικές ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης