Πολιτική|15.06.2019 14:03

Πέτρος Ευθυμίου στο Έθνος: Δοκιμαστήκαμε και βγήκαμε καλύτεροι από πριν

Φώφη Γιωτάκη

Την άνοδο του εκλογικού ποσοστού των ευρωεκλογών του Κινήµατος Αλλαγής στις 7 Ιούλη προβλέπει ο Πέτρος Ευθυµίου. Το ιδρυτικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» τους λόγους που τον οδήγησαν την απόφασή του να επανέλθει στην πρώτη γραµµή της µάχης του ΚΙΝΑΛ και στην αποδοχή της πρότασης της κυρίας Γεννηµατά να αναλάβει συντονιστής Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας.

Ο κ. Ευθυµίου δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, υπενθυµίζει πως το ΠΑΣΟΚ το ’74-’77, παρότι τρίτο κόµµα, επέβαλε την ατζέντα του και υπογραµµίζει τις διαφορές της παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆.

Ανακοινωθήκατε τη ∆ευτέρα ως ο νέος συντονιστής Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας του Κινήµατος Αλλαγής. Τι σας έκανε να δεχθείτε µια τέτοια θέση ευθύνης, ύστερα από αποχή επτά χρόνων από κοµµατικές θέσεις;

Επειτα από δέκα χρόνια δοκιµασίας του λαού µας, διαµορφώνονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για µια έξοδο από την κρίση. Συνέβησαν δύο µεγάλες κοινωνικές µεταβολές. Η πρώτη είναι η πιο ορατή, δηλαδή το απορριπτικό ρεύµα στις πολιτικές του κ. Τσίπρα. Η δεύτερη µεταβολή, την οποία εγώ θεωρώ αιτία της ανόδου της Ν∆ αλλά και της αντοχής του Κινήµατος Αλλαγής, είναι η αλλαγή του κεντρικού κοινωνικού αιτήµατος. Ο λαός ζητά πλέον πολιτικές ανάπτυξης, γιατί µε τον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε ότι του επιφυλάσσεται ένα µέλλον διαρκούς ανακατανοµής της φτώχειας.

Το αν θα απαντηθεί θετικά αυτό το αίτηµα θα κρίνει το µέλλον του τόπου. Γι’ αυτό και στρατεύθηκα και πάλι.

Είπατε ότι άντεξε το Κίνηµα Αλλαγής. Mιλάµε, όµως, πάντα για χαµηλά εκλογικά ποσοστά. ∆εν σας προβληµατίζει αυτό;

Εγώ πιστεύω ότι την πολιτική τη σφραγίζουν οι ιδέες και την πιστοποιούν οι συµπεριφορές. Οι ιδέες του Κινήµατος Αλλαγής είναι σύγχρονες, στην αιχµή των αναζητήσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας, που διερευνά τρόπους να ανανεώσει το κοινωνικό της συµβόλαιο, όχι µόνον µε τα στρώµατα των εργαζοµένων που παραδοσιακά εξέφραζε, αλλά ενσωµατώνοντας τις εξελίξεις της τέταρτης βιοµηχανικής επανάστασης και τους πρωταγωνιστές της στις τάξεις της. Εχουµε πίσω µας τη ρωµαλέα παρακαταθήκη εγγύησης του κοινωνικού κράτους, που στην Ελλάδα είναι ταυτόσηµο µε το ΠΑΣΟΚ, και η πρότασή µας µε το «Σχέδιο Ελλάδα» συµπεριλαµβάνει την καινοτοµία στην παραγωγή και την οργάνωση του κράτους για να εγγυηθούµε το µέλλον, δηλαδή την ανάπτυξη µε κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτό και θα µεταβληθεί ανοδικά το εκλογικό µας ποσοστό στις 7 Ιουλίου.

Είπατε ότι τις ιδέες τις πιστοποιούν οι συµπεριφορές. Μα τις συµπεριφορές πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αποδοκίµασε ο ελληνικός λαός;

Προφανώς. Αλλά σας θυµίζω ότι είµαστε και ο µόνος χώρος που έκανε αποφασιστική αυτοκάθαρση και εµπράγµατη αυτοκριτική. Από την άλλη, χρωστάµε ευγνωµοσύνη στον ελληνικό λαό, γιατί, βάζοντάς µας τιµωρητικά για µακρό χρόνο σε σκληρές συνθήκες ύπαρξης, βοήθησε να ξεκαθαρίσει ακόµα περισσότερο η ήρα από το στάρι. Οι καριερίστες, οι καρεκλοθήρες, οι θλιβεροί γυρολόγοι, ξεπήδησαν ένας ένας και µία µία, και προσέφυγαν στον πάγκο του χασάπη του κ. Τσίπρα για να γλείψουν κάποιο (νέο) κόκαλο εξουσίας. Σήµερα ο χώρος του Κινήµατος Αλλαγής διαθέτει την καλύτερη οµάδα στελεχών, είτε δοκιµασµένων, παλιών και έµπειρων, είτε νέων, µε λαµπρές επαγγελµατικές περγαµηνές και σπουδές. Ο κόσµος µπορεί να µας εµπιστευθεί ξανά, γιατί δοκιµαστήκαµε, δικαίως, αλλά και βγήκαµε καλύτεροι από πριν.

Η κυρία Γεννηµατά µίλησε για αυτόνοµη πορεία του ΚΙΝΑΛ και εγγυήθηκε στους εν δυνάµει ψηφοφόρους της ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να µπει σε περιπέτειες, όπως π.χ. µε την ακυβερνησία που θα έφερνε η απλή αναλογική. Τι δύναµη έχει όµως το τρίτο κόµµα να επιβάλει την ατζέντα του;

Ξαναγυρίζω στη δύναµη των προτάσεων. Οι σοσιαλιστές, πριν από λίγες ηµέρες, στη ∆ανία ανέτρεψαν πλήρως την καθοδική τους πορεία και ήλθαν πρώτο κόµµα επειδή µίλησαν στην κοινωνία επί της ουσίας των προβληµάτων της. Το ’74-’77 το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόµµα, αλλά επέβαλε την ατζέντα του, γιατί µίλαγε επίσης επί της ουσίας. Σήµερα, ο µεν ΣΥΡΙΖΑ περιφέρεται χωρίς στρατηγική, µε το φάσµα της ήττας να τον καταδιώκει, ενώ η Ν∆ έχει µεν σωστό κεντρικό σύνθηµα την ανάπτυξη, αλλά στο σχέδιό της «ξεχνά» ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση και όχι η κατάληξη της ανάπτυξης. Το Κίνηµα Αλλαγής έχει την πιο πλήρη πρόταση, ως προς αυτό το κεντρικό κοινωνικό αίτηµα. Γι’ αυτό και τα εκλογικά αποτελέσµατα θα είναι θετικά και η µετεκλογική του παρουσία θα ισχυροποιείται σταθερά. Γιατί χρειάζεται ένα νέο ήθος στην πολιτική, ανάγκη που περιφρόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό απέρχονται, ενώ το Κίνηµα Αλλαγής, που έµαθε από τα λάθη του, τώρα έρχεται.

Πιστεύετε ότι µπορεί να έχουµε θερµό επεισόδιο µε την Τουρκία;

Το βέβαιο είναι ότι έχουµε µια µακρά συστηµατική και σχεδιασµένη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως προς τα νόµιµα κυριαρχικά δικαιώµατά τους, όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία έχει καταθέσει χάρτες στους διεθνείς οργανισµούς µε τις διεκδικήσεις της και ήδη η παρουσία του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά βάναυση και ωµή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνδυασµένα όλα αυτά µε τη συνολική πολιτική Ερντογάν για την αποκατάσταση κατ’ ουσίαν των οθωµανικών ορίων της τουρκικής επιρροής πρέπει να µας οδηγήσουν σε ένα αρραγές εσωτερικό µέτωπο για την αποτροπή κάθε ενδεχόµενης τυχοδιωκτικής τουρκικής ενέργειας. Eχουµε ένα πλέγµα ισχυρών διεθνών συµµαχιών και ισχυρές δυνάµεις εθνικής αποτροπής, έτσι ώστε να εξασφαλίσουµε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώµατα και τα δικαιώµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Να τελειώνουµε µε τους διχασµούς και να περάσουµε σε µια νέα περίοδο εθνικής συνεννόησης.

ΚΙΝΑΛ