Νέοι και παλιοί στην οµάδα κρούσης του ΚΙΝΑΛ
Φώφη ΓιωτάκηΟι... άσπονδοι φίλοι της Φώφης Γεννηµατά την κατηγορούν ότι προτιµά να έχει δίπλα της ένα περίκλειστο σύστηµα εξουσίας το οποίο ανθίσταται στην αξιοποίηση όλων των δυνάµεων του Κινήµατος Αλλαγής. Αλλοι, ωστόσο, έχουν διαφορετική γνώµη.
Οπως θυµίζουν, η επικεφαλής του Κινήµατος Αλλαγής έχει κάνει από το 2015 συγκεκριµένες κινήσεις διεύρυνσης εντάσσοντας στο κόµµα πρόσωπα µε τα οποία κάποιες στιγµές δεν συνέπλεε. Επί των ηµερών της επέστρεψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ στο ΚΙΝΑΛ, συµπορεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάµι και η ΔΗΜΑΡ µέχρι τη Συµφωνία των Πρεσπών, ενώ στην πρώτη σειρά της προχθεσινής Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε πρόβλεψη για την παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Λ
έγεται, µάλιστα, ότι η σύγκρουση Γεννηµατά - Βενιζέλου δεν αποκλείει την κάθοδο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη 12η τιµητική θέση του Επικρατείας. Στην 11η θέση του Επικρατείας θα είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ανταποκρίνεται στο ευρύτερο κάλεσµα της Χαριλάου Τρικούπη για συστράτευση όλων των δυνάµεων στη δύσκολη µάχη των εθνικών εκλογών.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δηµοσιοποιηθεί το αργότερο την προσεχή Τετάρτη, µε στόχο να συµπεριληφθούν σε αυτό στελέχη από όλες τις γενιές και µε διαφορετικές «διαδροµές» στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Συστράτευση
Επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Καµίνης, στη δεύτερη θέση ο εκ της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης και στην τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογική µάχη.
Ο εκπρόσωπος ήταν προγραµµατισµένο να βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Αχαΐα, όπου το Κίνηµα Αλλαγής µε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον Γιώργο Παπανδρέου καλείται να δώσει σκληρή µάχη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι επέλεξαν για την κάθοδό τους την ίδια εκλογική περιφέρεια.
Η συµµετοχή του Χρηστίδη, όπως και άλλων στελεχών, στο Επικρατείας θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να οργώσουν την Ελλάδα – ανάµεσά τους θα υπάρξουν και πρόσωπα-έκπληξη, τα οποία βολιδοσκοπεί η κυρία Γεννηµατά, µε στόχο, όπως και στα άλλα ψηφοδέλτια, την ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών και των νέων. Στους έµπιστους συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ συµπεριλαµβάνεται ο Μανώλης Οθωνας, ο εξ απορρήτων διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηµατά και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής που αναλαµβάνει τις δύσκολες αποστολές στις περισσότερες συνεδριάσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Στο επιτελείο της διατηρούν σηµαντικές ευθύνες ο «γεννηµατικός» Χρήστος Πολυζωγόπουλος, µε µεγάλη πείρα από τον συνδικαλιστικό χώρο, όπως και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Οι «τριαντάρηδες»
Η νεότερη γενιά εκπροσωπείται στη Χαριλάου Τρικούπη από τον 27χρονο γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον οποίο, όπως έχει δηλώσει η κυρία Γεννηµατά, εµπιστεύτηκε, αφού είχε διαπιστώσει τη δυναµική του στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Μαζί µε τον Παύλο Χρηστίδη αποτελούν το δίδυµο που συνοδεύει την κυρία Γεννηµατά σχεδόν σε όλες τις περιοδείες της προεκλογικής περιόδου και εκφράζει τη «γραµµή» του κόµµατος στις δηµόσιες εκδηλώσεις και στα µέσα ενηµέρωσης. Ο Σπύρος Παπανικόλας, της ίδιας γενιάς, µπαίνει στη µάχη της Α' Αθήνας, ενώ επιστρέφουν στη Χαριλάου Τρικούπη έµπειρα στελέχη µε µεταρρυθµιστικό προφίλ που αναδείχθηκαν σε κυβερνητικά και κοµµατικά αξιώµατα επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σηµίτη. Ο πανεπιστηµιακός και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα συντονιστή του Τοµέα Οικονοµικών και Ανάπτυξης και ήταν εξ αυτών που διαµόρφωσαν τη ρητορική της ηγεσίας για την ανάπτυξη της χώρας µε κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Πέτρος Ευθυµίου ανέλαβε, επίσης, συντονιστής των ευαίσθητων τοµέων Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας, θεωρώντας ότι το ΚΙΝΑΛ, όπως και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, είναι ένα πατριωτικό κίνηµα που συµβάλλει αποφασιστικά στη δηµιουργία ενός αρραγούς εσωτερικού µετώπου για την αντιµετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας. Στον Τοµέα Επικοινωνίας παραµένει επικεφαλής ο Σταµάτης Μαλέλης, παρότι δίνει τη µάχη του σταυρού στη Β' Πειραιά, ενώ στο επικοινωνιακό team συµµετέχουν στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς (που προέρχονται από τη ∆ΗΜΑΡ), του ΚΙ∆ΗΣΟ, όπως ο Γιώργος Ελενόπουλος, και των Κινήσεων. ∆ιαρκής θεωρείται, επίσης, η συµβολή του Κώστα Λαλιώτη στην ισχυροποίηση της προεκλογικής στρατηγικής και στις κινητοποιήσεις, µαζί µε στελέχη από τις οργανώσεις όλης της Ελλάδας.
Καθοριστικής σηµασίας είναι η συµβολή του Νίκου Ανδρουλάκη στη µάχη, που διατηρεί ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο εσωκοµµατικών φίλων, οι οποίοι στήριξαν σθεναρά την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή µε πάνω από 170.000 ψήφους. Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύας Καϊλή από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ οφείλεται στο ότι οι δύο ευρωβουλευτές συµµετέχουν στις διαβουλεύσεις και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, εν όψει της συγκρότησης του Ευρωκοινοβουλίου. Και οι δύο, ωστόσο, βρίσκονται σε ανοιχτή γραµµή µε τη Χαριλάου Τρικούπη για την προεκλογική µάχη.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»