Ρώσος πρέσβης της ΕΕ στο Έθνος: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ
Μαρία ΨαράΣτην επίσηµη καταδίκη των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να προχωρήσουν σήµερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Χθες πραγµατοποιήθηκε στο Λουξεµβούργο το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Κύπριος οµόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενηµέρωσαν την Κοµισιόν και τους 26 υπουργούς των κρατών-µελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν στη λήψη συγκεκριµένων µέτρων και κυρώσεων στη διήµερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέµπτη στις Βρυξέλλες. Τότε λήγει -έτσι κι αλλιώς- το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει οι ηγέτες στην Αγκυρα για να περιορίσει την προκλητικότητά της. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη δίνει περιθώριο για επιβολή συγκεκριµένων µέτρων σε βάρος της Τουρκίας.
Το προσχέδιο
Σύµφωνα µε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναµένεται να εκδοθεί σήµερα από το Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων (που θα πάρει τη σκυτάλη από το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), οι 28 χώρες-µέλη της ΕΕ πρόκειται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα δεσµεύονται να «απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη µε την Κύπρο». Οι «28» θα επαναλαµβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις έχουν σταµατήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγµα ή κλείσιµο» και θα προειδοποιούν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισµού της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, κάτι που ζητά συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία. Συµπερασµατικά θα σηµειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να αποµακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο είναι σαφές ότι λόγω Προσφυγικού οι υπουργοί δεν επιθυµούν να κόψουν τις γέφυρες µε την Τουρκία. Οσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η Αγκυρα είχε «ανοίξει την κάνουλα µε τους πρόσφυγες» στα ελληνικά νησιά και από εκεί στον Βορρά της ΕΕ, εξακολουθούν να τροµάζουν τις Βρυξέλλες, που διστάζουν προς το παρόν να κόψουν εντελώς τις γέφυρες µε τον Ερντογάν. Η αυστηρή θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας δεν είναι άσχετη µε την πίεση που έχει ασκηθεί τον τελευταίο καιρό από την Ελλάδα και την Κύπρο. Χθες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέµα στο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ενηµέρωσε τους οµολόγους του για τις παράνοµες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα. Ο ίδιος έθεσε το ζήτηµα και σε σειρά διµερών επαφών που είχε µε υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, όπως τον Γερµανό και τον Ιταλό οµόλογό του. Το ζητούµενο ήταν να ενισχυθούν οι ελληνικές και κυπριακές θέσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέµπτης, χτίζοντας πάνω στη θέση ότι η ΕΕ θα λάβει κατάλληλα µέτρα για την περίσταση.
Η θέση της Ρωσίας
Υπέρ του δικαιώµατος της Κύπρου να εκµεταλλεύεται την ΑΟΖ της τάχθηκε χθες ο Βλαντιµίρ Τσιζόφ, πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ. Ο Τσιζόφ, που έχει υπηρετήσει στην Κύπρο, είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού και µιλάει ελληνικά, θεωρείται διπλωµατικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας δήλωσε: «Η ρωσική θέση είναι γνωστή και είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουµε το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να εκµεταλλευτεί την ΑΟΖ της. Οπότε οτιδήποτε κι αν συµβεί στην περιοχή θα πρέπει να λυθεί µε πολιτικά µέσα»
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ