Κυπριακή ΑΟΖ: «Μάχη» στους κόλπους της Ε.Ε. για την ανακοίνωση κατά της Τουρκίας
NewsroomΑναζητεί συμμάχους η Κύπρος και η Ελλάδα στην προσπάθειά τους να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το Reuters το ανακοινωθέν θα προβλέπει μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα καθώς όπως επισημαίνεται «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις».
Η Βρετανία, φέρεται παρασκηνιακά να συναινεί σε μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις», με τη στήριξη σε αυτήν τη θέση από Βουλγαρία και Ουγγαρία. Υπεθυμίζεται ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».
Όπως μεταδίδει το Open TV, το γεωτρύπανο βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 4 Μαΐου, κάτι το οποίο δείχνει ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες και οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κονιδάρη, Αντιναύαρχο Ε.Α., «45 χρόνια μετά την στρατιωτική εισβολή γίνεται μια εισβολή για να κατακτηθεί ενεργειακός πλούτος της Κύπρου, σε μια θαλάσσια ζώνη όπου η Κύπρος έχει κυριαρχικά δικαιώματα» και αυτό είναι ανησυχητικό. Η Τουρκία, όπως λέει ο ίδιος χαρασκτηριστικά «παίζει σε πολλά ταμπλό» και μια τέτοια επένδυση «δεν μπορει να είναι για το θεαθήναι».
Δείτε αναλυτικά:
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του