«Πάγωσε» ο διάλογος Αθήνας και Σκοπίων για τα εμπορικά σήματα
Τίμος ΦακαλήςΣτασιμότητα επικρατεί γύρω από τον επιχειρηματικό διάλογο και τις εξελίξεις στα εμπορικά σήματα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Οι συζητήσεις έχουν παγώσει και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει όποια πολιτική ηγεσία προκύψει» είπε στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος.
Στις 15 Μαΐου και 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα συνάντηση εκπροσώπων του ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ και αποφασίστηκε να προσκληθούν οι αντίστοιχοι φορείς από τη γειτονική χώρα προκειμένου να ξεκινήσει ο διμερής διάλογος. Ωστόσο, έναν μήνα μετά την τελευταία συνάντηση δεν έχουν σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκλήσεις σε φορείς της γειτονικής χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι, αν και επισκέφτηκε τα Σκόπια αρχές Ιουλίου, ο κ. Μπράχος δεν υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη στο θέμα των εμπορικών σημάτων.
«Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να οριοθετήσουμε το τεχνικό πλαίσιο και τους κανόνες της συζήτησης πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι θεσμικοί φορείς. Από τον επιχειρηματικό διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα προκύψουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν μόνο να ενθαρρύνουν τους φορείς προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Και αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας είναι ότι δεν μας συμφέρουν οι καθυστερήσεις. Αν το δούμε το θέμα κακόπιστα, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν βιάζεται να ξεκινήσει ο διάλογος και να αλλάξει ονόματα σε προϊόντα που θα συμφωνηθούν. Ο χρόνος πιέζει εμάς. Το έχω επισημάνει πολλές φορές, αλλά δεν το καταλαβαίνει η ελληνική πλευρά» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Μπράχος.
Όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί η επιτροπή του διαλόγου και να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση εντός τριετίας σύμφωνα με τις Πρέσπες θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.
Στην ομάδα ειδικών - η οποία θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού διαλόγου και θα παρέχει επιστημονική στήριξη - εκτός των εκπροσώπων των δύο χωρών, θα συμμετέχουν και θα καλούνται κατά περίπτωση αντιπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Σήματα και τις Επωνυμίες και από τον αντίστοιχο οργανισμό του ΟΗΕ. Επίσης, θα παρακολουθούν τη διαδικασία σε αυτήν την ομάδα ειδικών, οι δύο γενικοί γραμματείς των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ο Ιωάννης Μπράχος και ο ομόλογος του Βίκτορ Ντιμόφσκι, αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση Ζάεφ όρισε τον έμπειρο καθηγητή Γκιόργκι Φιλίποφ ως επικεφαλής συντονιστή της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της χώρας του για τη διευθέτηση των εμπορικών σημάτων, ονομάτων και άλλων μορφών πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Γκιόργκι Φιλίποφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια και μεταξύ άλλων ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας Berin (Skopje) από το 1999 μέχρι σήμερα.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή