Πολιτική|26.06.2019 16:47

Κρίσιμη συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ

Newsroom

Οι δύο πολιτικοί θα αναζητήσουν κοινό τόπο σε μία δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται «στο κόκκινο». Εντούτοις, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε η συνάντηση των επιτροπών που είχαν συστήσει τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στην προσπάθεια να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μπρα ντε φερ Τσίπρα - Ερντογάν

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για την κηδεία του Δηµήτρη Χριστόφια, απάντησε µε σκληρή γλώσσα στον Τούρκο πρόεδρο και στις απαξιωτικές αναφορές του για τον ίδιο, µε τις οποίες εµµέσως πλην σαφώς καυχιέται ότι ο Αλ. Τσίπρας µπορεί να λέει τα δικά του, αλλά εκείνος τον αγνοεί. Ο Ερντογάν τέντωσε το σχοινί και µιλώντας στην κοινοβουλευτική οµάδα του κόµµατός του θέλησε προφανώς να σχολιάσει όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο από τουρκικής πλευράς.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει κάτι δικά του εκεί. Ας λέει ό,τι θέλει. Εµείς µια φορά εκεί έχουµε δικαιώµατα και στο όνοµα της προστασίας αυτών των δικαιωµάτων µας και τα ερευνητικά µας πλοία και τα γεωτρύπανά µας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και από κοντά και οι ένοπλες δυνάµεις µας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα µέτρα» είπε, φανερώνοντας και την πίεση που αισθάνεται µετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλ. Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνικής ∆ύναµης Κύπρου) στη Λευκωσία, δεν άφησε να πέσουν κάτω οι δηλώσεις Ερντογάν και ανέβασε τους τόνους στέλνοντας σαφή µηνύµατα: «Απευθύνοµαι σε όλους και το µήνυµα είναι σαφές. ∆εν έχει κανένα νόηµα µία τακτική κλιµάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. ∆εν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναµίας… Το γνωρίζουν όλοι. ∆ιότι, όπως προείπα, θα υπάρξει τίµηµα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος και επιδίωξή µας στην ευρύτερη περιοχή».

East Med Act: Αμερικανικό μάτι στο Αιγαίο για τις τουρκικές παραβιάσεις

Με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος.

Ειδικότερα, το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν. Οι αντιρρήσεις, όμως, των συγκεκριμένων γερουσιαστών δεν σχετίζονται τόσο με το γεωπολιτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο με το ενεργειακό σκέλος του, καθώς και οι δύο στηρίζουν την «Νέα Πράσινη Συμφωνία» και έχουν εκφράσει επανειλημμένα παρόμοιες οικολογικές ευαισθησίες.

Οι όροι του νομοσχεδίου

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.Την ίδια στιγμή η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μπαχτσελί: «Τσίπρα, θα σας πετάξουμε πάλι στη θάλασσα»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον έναν πρωθυπουργό χωρίς εξουσίες πλέον, που λέει ανοησίες, και απειλώντας τον ότι η Τουρκία θα πετάξει στη θάλασσα πάλι τους Έλληνες που την προκαλούν και της κουνούν το δάχτυλο.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η Ελλάδα ειδικά παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας ο Τσίπρας δήλωσε θρασύτατα ότι αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο θα υπάρξει τίμημα. Η ‘κουτσή πάπια’ ο Τσίπρας, (ο χωρίς εξουσίες πλέον) κάνοντας λόγο για κίνδυνο πολέμου στην ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι θα εμποδίσει την Τουρκία. Επιπλέον, έφτασαν ταβάνι οι ανοησίες του κάνοντας έκκληση να μπει τέλος στις εγγυήσεις μας στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη από την κοιλιά της μάνας του ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβάσει ιστορία, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί κι ο ίδιος στο βυθό της θάλασσας όπως οι πρόγονοί του στη Σμύρνη.

«Ο Τσίπρας να σταματήσει να προκαλεί και να διαβάσει ιστορία. Θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τους παππούδες του στη Σμύρνη που τους ρίξαμε στη θάλασσα. Αν δεν τα πάρει, τότε πρέπει να είναι από τώρα έτοιμος να γκρεμοτσακιστεί και να θαφτεί μέσα στη θάλασσα, να τον καταπιεί η θάλασσα».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απείλησε τους Έλληνες ότι θα τους συντρίψουν αν βρεθούν στο δρόμο τους και ότι θα κόψουν το δάχτυλο σε όποιον τους προκαλεί.

«Δεν γνωρίζουμε εμείς Έλληνες, Ξε-Έλληνες. Όπου είναι να πάμε, θα πάμε. Θα συντρίψουμε όποιον μπαίνει στον δρόμο μας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε κάτω από καμία συνθήκη τους στόχους μας. Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, θα τους κόψουμε και το πετάξουμε. Το τουρκικό έθνος ποτέ δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει με απειλές, η νόμιμη πορεία του δεν μπορεί να ανακοπεί με το ζόρι».

Προκάλεσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό αν έχει τα κότσια να βγει στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και τότε ‘θα δει τι θα πάθει’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα! Ας βγει ο Τσίπρας μπροστά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, να δει πού θα φτάσουν και πού θα βρεθεί το κεφάλι του. Τα γεωτρύπανά μας στη Μεσόγειο πρέπει να συνεχίσουν τις ενέργειές τους με θάρρος και εξασφαλίσουν τα δικαιώματά μας κάνοντας αυτό που πρέπει με ηρωισμό και αυτοθυσία».

ΑκάρΤουρκίαΑποστολάκηςΤουρκία παραβιάσειςκυπριακή ΑΟΖ