Κώστας Σημίτης: Τι οδήγησε στην εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών
Σοφία Φασουλάκη«Ολες οι υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της Αρχής» λέει στο «Εθνος» δικαστική πηγή, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε στο αίτημα για το άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων με αφορμή συγκεκριμένη δικογραφία. Από τα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στο έγγραφο προς τις τράπεζες, μπορεί κανείς να οδηγηθεί με ασφάλεια στις εξής δικογραφίες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Η δικογραφία για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών από τη γαλλική εταιρεία Thales είναι μία από αυτές, αφού η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου δεν σημαίνει ότι η έρευνα έχει σταματήσει να ψάχνει ροή μαύρου χρήματος. Αλλωστε, αναμένονται απαντήσεις από το άνοιγμα των λογαριασμών κυπριακής offshore, καθώς και απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν γίνει στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, ακόμη και στις ΗΠΑ.
Εκκρεμής στην ανάκριση είναι, όμως, ακόμη μία δικογραφία, η οποία πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, αφού αφορά στην ανάθεση της κατασκευής του C4i για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ στο σύνολό του. Για το σκέλος της παραλαβής, 18 άτομα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, μεταξύ των
οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ωστόσο υπό έρευνα μένει το σκέλος της ανάθεσης.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που βρίσκονται υπό εξέταση από την αρμόδια Αρχή είναι του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδελφού του Σπύρου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, του Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο, της συζύγου του κ. Μαλέσιου, Διαμαντούλας, και του Λουκά Ρωμανού, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων
Στα χέρια των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι εδώ και έναν χρόνο η δικογραφία που αφορά στο πρόσωπο του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρου Σημίτη, με αφορμή ένα έμβασμα ύψους 845.000 ευρώ. Το εν λόγω έμβασμα είχε μεταφερθεί μεταξύ λογαριασμών του Σπ. Σημίτη, για το οποίο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι καθ’ όλα νόμιμο και προϊόν 40ετούς εργασίας τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του.
Εκτός των παραπάνω δικογραφιών, εκκρεμής παραμένει η λήψη της κατάθεσης από το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Thales (σ.σ.: η οποία ανέλαβε το έργο του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών) Μισέλ Ζοσεράν.
Ο τελευταίος δύο φορές -το 2005 και το 2016- έχει κάνει λόγο για χρηματισμούς κρατικών αξιωματούχων στην υπόθεση των φρεγατών, ενώ μιλώντας για την «ήττα» της Thales, η οποία ήταν υποψήφια για την ανάληψη του C4i, είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία έχασε γιατί δεν δωροδόκησε τόσο ψηλά όσο έπρεπε. Για αυτούς τους ισχυρισμούς του ο Μ. Ζοσεράν έχει μηνυθεί από τον Γιάννο Παπαντωνίου, με τον πρώην υπουργό να κερδίζει τη δικαστική διαμάχη.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή