Πολιτική | 27.06.2019 21:38

Τσίπρας: Με χρέος 280 εκατ. ευρώ, πού βρίσκει λεφτά για καμπάνια η ΝΔ; (vid)

Newsroom

Την χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την Θεσσαλονίκη κλήθηκε πρώτα να σχολιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN TV και την Έλλη Στάη. 

«Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα. Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Βαρύτατες οι ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς

Αναφερόμενος στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς), ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία», παρατήρησε επίσης.

Και εν συνεχεία, «θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Σαμαράς και σκάνδαλο Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Νοβάρτις και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Νοβάρτις, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη». Θυμήθηκε δε, τον κ. Βενιζέλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός, αλλά αριθμός κινητού.

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες του Νοβάρτις, ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Νοβάρτις είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα, συμπληρωσε. Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος, ανέφερε ακόμη.

Με αφορμή τις απειλές Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις. Είναι ένα ερώτημα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, είπε.

Θέλει η ΝΔ να επιστρέψει να εκδικηθεί, να κουκουλώσει;, διερωτήθηκε. Στην υπόθεση Νοβάρτις, συμπλήρωσε και αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων, όπως είπε.

Πού βρίσκει τα χρήματα η Νέα Δημοκρατία;

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Το προεξόφλησε δε, μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά, έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις.

Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός. Και ναι μεν είναι τακτική αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές

«Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους. Δεν έχει κυβερνήσει κανείς με τόσες ψήφους. Μιλάμε για άλλο ματς. όχι για 2ο ημίχρονο. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα. Εγώ πιστεύω βαθιά ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει σε αυτή την αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Μπορεί οι ευρωεκλογές να έχουν δημιουργήσει μια ψυχολογία νίκης στη ΝΔ, αλλά για αυτό ακριβώς προχώρησα σε εθνικές εκλογές. Θα μπορούσα να περιμένω κάποιους μήνες, αν είχα άλλη πρόθεση και δεν έβαζα πάνω το συμφέρον της χώρας. Πήρα μια αποφαση που τιμά την δημοκρατική μου ευθύνη, έχοντας αυτό το ψυχολογικό ντεζαβανταζ. Το 36% του ελληνικού λαου που μας ψήφισε το 2015 δεν είναι Συριζαίοι. Ο Συριζα έχει δανεικούς ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία. Στις ευρωεκλογές κατεγράφη και μια δυσαρέσκεια γιατί μας χρεώνουν ότι η έξοδος απο τα μνημόνια άργησε και δεν ήταν και ανώδυνη. Είχαμε την έκφραση μια δυσαρέσκειας με την αποχή από την κάλπη και τη στροφή σε μικρότερα κόμματα. Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό».

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση. Αυτά που λεει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους. Αυτή η συμπεριφορά εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία. Απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει λευκή επιταγή θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον 15αυγουστο. Ακριβώς επειδή εχουμε την εμπειρία από το 2012, γνωρίζουμε ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα το οποιο δεν είχε πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα θα δωρίσει τις 50 έδρες; Στις 8 του Ιούλη με μια ψήφο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ένα ακραίο σενάριο. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ».

Για την συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ

«H συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν αναγκαίο κακό. Στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε "Βάστα γερά Γερούν". Οι Πρέσπες ήταν όμως μια τομή στην 4ετή κυβέρνηση και επανατοποθετούνταν οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσα να έχω λήξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα θα το είχα κάνει. Είχα και έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ένα χρόνο πριν. Το ένα πολιτικό τέκνο ήταν η έξοδος από το μνημόνιο και το άλλο η Συμφωνία των Πρεσπών και ήθελα να τα περισώσω και τα δύο. Όταν φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα, με τη Χρυσή Αυγή και μια τεράστια φυσική καταστροφή που ήταν μια εξέλιξη που μας καταρράκωσε. Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργαασία με τον Καμμένο.»

Για το κόμμα του Βαρουφάκη, το ΚΙΝΑΛ και τον Βελόπουλο

«Αν είχαμε την εντολή του λαού θα απευθυνόμασταν σε όσους ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Η κ. Γεννηματά έχει πει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη και αυτό θα στοιχίσει πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θα με ακούσετε να πω για κανένα κόμμα χαμένη ψήφος εκτός από την Χρυσή Αυγή. Οσοι κατηγορούσαν τον Βαρουφάκη ξαφνικά έχουν βρει ένα πρόσωπο συμπαθές και σαγηνευτικο. Πώς είναι δυνατόν τρία χρόνια να ήταν εξαφανισμένος και τώρα να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής; Γίνεται μια προσπάθεια όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθούν. Το κόμμα του κ. Βελοπουλου είναι ένα σύμπτωμα της έξαρσης ενός εθνολαϊκισμού τον οποίο εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης με την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ πιστεύω στην εκλογική ανατροπή, στη νίκη του Σύριζα έστω και με μια ψήφο που θα ανατρέψει ένα πισωγύρισμα».

Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία

«Δεν πιστεύω ότι έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Είναι στριμωγμένη, δεν εχει ερεισματα και συμμαχίες. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε γιατί ένα ατύχημα δεν είναι απίθανο να συμβεί. Γεωτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να δεχθούμε. Τελεία και παύλα.Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να θυμάται ότι το 1996 έγιναν τα Ίμια και ο Σημίτης έλεγε "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς". Στα εθνικά θέματα καλό ειναι να αφήνουμε στην άκρη αυτή τη χυδαία μικροπολιτική».

εθνικές εκλογέςεθνικές εκλογές 2019Αλέξης Τσίπρας