Πολιτική|28.06.2019 07:48

Συνέντευξη Τσίπρα στο Open TV: Όσα είπε και δεν είπε ο πρωθυπουργός

Βούλα Κεχαγιά

«Με µόνο µία ψήφο µπροστά, στις 8 Ιουλίου µπορώ να σχηµατίσω κυβέρνηση» λέει ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι µαθηµατικά είναι εφικτό το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία να είναι ο νικητής των εκλογών. Επί της ουσίας επιχειρεί να καταρρίψει τη θεωρία της Νέας Δηµοκρατίας περί ακυβερνησίας σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας και τονίζει πως το µπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόµµα δίνει τη δυνατότητα για κυβερνήσεις µε συνεργασίες.

Ο ίδιος πάντως, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτος, θα απευθυνθεί στα κόµµατα που προσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, εποµένως και στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στο ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open TV και στην Ελλη Στάη επανέλαβε ότι παλεύει για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε αλαζονεία για την πρόσφατη δήλωσή του πως σε περίπτωση µη επίτευξης αυτοδυναµίας η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.

Αλαζονεία

«Οσα λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραµύθια µε δράκους. Αυτή η συµπεριφορά εκπέµπει µια µεγάλη αλαζονεία, δηλαδή να απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει ''λευκή επιταγή'' θα την τιµωρήσει. Για φανταστείτε να την πάρει, πού θα πάει αυτή η αλαζονεία που βγαίνει από τους πόρους του και είναι ανεξέλεγκτη» σχολίασε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας προηγουµένως πως από µόνο του το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν∆ αµφιβάλλει για την αυτοδυναµία δείχνει πως «όλα είναι ανοιχτά». Συγχρόνως ανέφερε πως όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη να µιλάει για το τρίπτυχο µειώσεις φόρων-περισσότερες δουλειές-επενδύσεις, «µου θυµίζει λίγο το “λεφτά υπάρχουν” που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου», χωρίς να εξηγεί από πού υπάρχουν. Κριτική άσκησε και στο ΚΙΝΑΛ για τα περί ψήφου ανοχής, εκτιµώντας πως «είναι µια δήλωση που θα στοιχίσει πολιτικά στο Κίνηµα Αλλαγής.

Ο κόσµος δεν µπορεί να διανοηθεί πώς είναι δυνατόν η µετεξέλιξη του Ανδρέα Παπανδρέου να είναι ένα κόµµα που στηρίζει τη Δεξιά». Ο πρωθυπουργός, λίγο προτού αναχωρήσει για την Καβάλα για ακόµη µία προεκλογική του οµιλία, µίλησε εφ’ όλης της ύλης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε και αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε τελειώσει η συνεργασία µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες νωρίτερα. Πάντως, για ακόµη µία φορά επιτέθηκε στη Ν∆ για το πρόγραµµά της που αφορά τη φορολογία και το Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ µιλάει για χαµηλότερη φορολογία, λέει συγχρόνως και «ξεχάστε το για το 2019, θα έρθει από το 2021, εφόσον δελεάσουµε τους εταίρους µε κύµα µεταρρυθµίσεων ώστε να µειώσουµε τα πρωτογενή πλεονάσµατα». Οµως, παρατήρησε, δεν διευκρινίζει ποιο θα είναι το κύµα των µεταρρυθµίσεων, ούτε εξηγεί ποια θα είναι η µεταρρύθµιση του Ασφαλιστικού, αλλά αντιθέτως «πετάει την µπάλα στην εξέδρα».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως, αν ιδιωτικοποιηθούν οι επικουρικές συντάξεις, «θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό, µία µαύρη τρύπα, και τότε µπορεί 1.200.000 συνταξιούχοι να ξυπνήσουν και να δουν ότι οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί». Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για τον Κώστα Καραµανλή µετά την τελευταία του εµφάνιση στη Θεσσαλονίκη, και µάλιστα εµφανίστηκε αρκετά αιχµηρός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας: «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω-κάτω ενάµισι λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Θα περίµενα έπειτα από δέκα χρόνια να έχει και µια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγµένα. Μπορεί να µην ήταν πρωθυπουργός σε µνηµόνιο, αλλά φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα για µνηµόνιο, παραδίδοντας 24 δισ. πρωτογενές έλλειµµα στον επόµενο».

Αρνήθηκε ότι δεν ασκούσε κριτική στον κ. Καραµανλή και τόνισε ότι «η Ιστορία έχει καταγράψει ότι αποχώρησε στη µέση της θητείας του χωρίς να δώσει τη µάχη». Αντιστοίχως, για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι «και αυτός επέλεξε να φύγει, έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και έφερε το ∆ΝΤ, και µετά παρέδωσε σε έναν άλλον που δεν ήταν εκλεγµένος». Οσο για τον Αντώνη Σαµαρά, ο κ. Τσίπρας θύµισε πως µιλούσε για τα «Ζάππεια» και οδήγησε σε αφαίµαξη και κοινωνική λεηλασία. Προσέθεσε πως ο κ. Σαµαράς έχει ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis και ανέφερε πως «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να σχηµατιστεί κυβέρνηση µεγάλου συνασπισµού µε τη συµµετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ και παραδέχθηκε ότι όταν ο ίδιος σχηµάτισε το 2015 κυβέρνηση, αναγκάστηκε να κάνει εκπτώσεις (εννοώντας τους ΑΝΕΛ). «Αλλά θέλαµε έναν εταίρο που δεν θα ήταν κάθε λίγο και λιγάκι στο να ανοίγει το παράθυρο και να µπάζει νερά το σκάφος» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως, εάν µπορούσε, θα είχε διαλύσει τη συνεργασία νωρίτερα, όµως εξήγησε ότι «είχα δύο πολιτικά τέκνα που δεν ήθελα να θυσιάσω: την έξοδο από το µνηµόνιο και τη Συµφωνία των Πρεσπών». Αποκάλυψε, δε, ότι βρισκόταν σε κάποιες συζητήσεις µε τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά «οι συγκυρίες δεν ευνόησαν τον σχεδιασµό µου».

βουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογέςOpen TVΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας