Πολιτική|30.06.2019 08:38

Εκλογές 2019: Στοίχηµα ανατροπής για τον Τσίπρα - «Το παιχνίδι γυρίζει»

Βούλα Κεχαγιά

Με µία ψήφο διαφορά στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί την εποµένη µέρα να σχηµατίσει κυβέρνηση» είναι το µότο του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον κίνδυνο της ακυβερνησίας που προβάλλει η Νέα ∆ηµοκρατία σε περίπτωση µη επίτευξης αυτοδυναµίας.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ν∆ επί της ουσίας ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, λειτουργεί µε αλαζονικά χαρακτηριστικά και, το κυριότερο, εκτιµά ότι εντέλει το αποτέλεσµα της εθνικής αναµέτρησης της επόµενης Κυριακής δεν είναι δεδοµένο. Οµως συγχρόνως εµφανίζεται να πιστεύει πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία λάβει ως πρώτο κόµµα την εντολή, τότε µε άνεση θα καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση, καταδεικνύοντας πως όποιος έχει τις 50 έδρες είναι στο χέρι του να διασφαλίσει την αποτροπή της ακυβερνησίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το µέλλον της Αριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη περνάει µέσα από τη συµπόρευση µε την αριστερή Σοσιαλδηµοκρατία και την Πράσινη Αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως µόλις µία εβδοµάδα πριν από τις θερινές κάλπες έχει αναλύσει όλα τα δεδοµένα. Ναι, λέει συχνά στους συνοµιλητές του, «το παιχνίδι γυρίζει» και προσβλέπει στη µείωση της αποχής και στους περί το 1.000.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά στις ευρωεκλογές είτε δεν πήγαν στην κάλπη, είτε προτίµησαν να δώσουν την ψήφο τους σε µικρότερα κόµµατα. Επίσης, εξηγεί στους ίδιους ανθρώπους, ποτέ κόµµα που συγκέντρωσε κάτω από δύο εκατοµµύρια ψήφους δεν κέρδισε τις εθνικές εκλογές (σηµειωτέον πως η Ν∆ στις ευρωεκλογές απέσπασε περί το 1.850.000 ψήφους).Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, για να δείξουν πως υπάρχει δυνατότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηµατίσει κυβέρνηση, τονίζουν πως εφόσον πάρει την εντολή, µπορεί να απευθυνθεί σε όλες τις δυνάµεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, χωρίς να εξαιρεί και το ΚΚΕ από µια τέτοια προσέγγιση. Εποµένως δυνητικά ο Αλέξης Τσίπρας λέει εκ των προτέρων ότι θα µπορούσε να απευθύνει πρόταση συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ, στο ΜέΡΑ25 και στο Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος. «Θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, µε προοδευτικό πρόσηµο και προοδευτικό προσανατολισµό» λέει χαρακτηριστικά. Αλλωστε το µοντέλο ενός σύγχρονου προοδευτικού κόµµατος έχει ούτως ή άλλως στο µυαλό του για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία την εποµένη των εθνικών εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσµατος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει συχνά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόµµα της σύγχρονης και ριζοσπαστικής Αριστεράς αναζητεί τη νέα του ταυτότητα στα σύγχρονα πολιτικά δεδοµένα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Επισηµαίνει δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει δρόµους και να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά και δεν το κρύβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 δεν είναι ίδιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, ούτε καν µε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Τα δεδοµένα έχουν αλλάξει, το ίδιο και οι συµµαχίεςτου ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστηµα. «∆εν µπορείς να γίνεσαι µνηµείο του εαυτού σου» είχε δηλώσει προσφάτως ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως ο στόχος του είναι να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ τη ραχοκοκαλιά της µεγάλης πλειοψηφικής, δηµοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου. Αλλωστε και στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» είχε πει µε έµφαση πως η φιλοδοξία του είναι να διαφυλάξει την Προοδευτική Συµµαχία ως κόρην οφθαλµού και επιπλέον να τη διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το µέλλον της Αριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι η συµπόρευση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς µε την αριστερή Σοσιαλδηµοκρατία και µε την Πράσινη Αριστερά. Εξ αυτού του λόγου είναι θέµα ηµερών να ανακοινωθεί και επισήµως η εκλογική συµπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία µε τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα.

T

Ηδη αυτό καταγράφηκε µε συµµετοχή εκπροσώπου τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν είναι σίγουροι για το εάν το Κίνηµα Αλλαγής θα θελήσει να συνεργαστεί µετεκλογικά µαζί τους. Οι κινήσεις της ηγεσίας του δείχνουν µάλλον το αντίθετο. Οµως ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να απευθυνθεί τόσο πριν από τις εκλογές όσο και µετά τις κάλπες στους ψηφοφόρους, στον απλό κόσµο -όπως λέει- του ΠΑΣΟΚ που µεγάλωσε και έζησε µε τη µνήµη για το τι σηµαίνει η ∆εξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και στην οποία το σηµερινό ΚΙΝΑΛ θέλει να γίνει υποστύλωµα.

Μοντέλο Κόρμπιν 

Σηµειωτέον πως όταν είχε συγκροτηθεί η Προοδευτική Συµµαχία, ο Αλέξης Τσίπρας µιλώντας στα µέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του σχήµατος είχε αναφέρει πως αυτό που έκανε ο Τζέρεµι Κόρµπιν των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, δηµιουργώντας πλατιές συσπειρώσεις γύρω του, «πρέπει να αποτελέσει πιλότο για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο ΣΥΡΙΖΑ προσώρας δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το Κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο είναι άλλωστε ιδρυτικό µέλος. Θεωρεί όµως ότι η συνεργασία σοσιαλδηµοκρατών, αριστερών και Πρασίνων είναι µονόδροµος, ως ανάχωµα στις συντηρητικές πολιτικές των κοµµάτων της ευρωπαϊκής ∆εξιάς.

εθνικές εκλογέςεθνικές εκλογές 2019ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας