Μακεδονικό: Διγλωσσία από τη ΝΔ - Είχε συναινέσει από το 2005 στο όνομα
Βούλα ΚεχαγιάΤην εκκωφαντική σιωπή της Νέας Δηµοκρατίας στην αποκάλυψη του περιεχοµένου της επιστολής Κώστα Καραµανλή προς τον Τζορτζ Μπους σε σχέση µε το Μακεδονικό, µε την οποία εµφανιζόταν να αποδέχεται την ονοµασία «Μακεδονία-Σκόπια» για το γειτονικό κράτος, καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίµου µιλώντας για υποκρισία της Πειραιώς.
Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανές ότι συντηρούν ψηλά στην ατζέντα τους τις συγκεκριµένες αποκαλύψεις, ώστε να αναγκάσουν τη Ν∆, που έκανε λόγο για εθνική προδοσία σε ό,τι αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, να πάρει θέση επί του θέµατος και να αιτιολογήσει την έως πριν από λίγους µήνες στάση της απέναντι στην επίλυση του Μακεδονικού. Στην επιστολή ο τότε πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση του Μάθιου Νίµιτς για ονοµασία «Makedonia Skopje» για το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό της χώρας θα ονοµαζόταν σκέτο «Μακεδονία».
Εκ παραλλήλου, θα προωθούνταν επιστολή προς τις χώρες του ΟΗΕ µε την οποία αυτές θα ενθαρρύνονταν να αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Makedonia-Skopje», κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι δεκάδες χώρες θα συνέχιζαν να την αποκαλούν «Μακεδονία» αφού δεν θα υπήρχε σχετική υποχρέωση.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «µεγάλη υποκρισία και εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό» σχολιάζοντας την επιστολή που έφερε στη δηµοσιότητα το«Documento»,κάνοντας λόγο σε προεκλογική οµιλία του στον Βόλο για «εθνική συκοφαντία και σκευωρία που έστησαν εναντίον µας».
Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε, καταδεικνύεται πως «εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει µε τον πιο επίσηµο τρόπο το όνοµα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισµό και χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγµατικής τους ονοµασίας, αποδεχόµενοι το Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό της γείτονος και το Μακεδονία-Σκόπια στο εξωτερικό».
Μικροπολιτική εκµετάλλευση
Σύµφωνα µε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όλα όσα δεν διανοήθηκαν οι προηγούµενοι, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονοµάχους, να µιλούν για προδοσίες και να ηγούνται συλλαλητηρίων. Εξ αυτού του λόγου και ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε «πατριδοκαπηλία, υποκρισία και µικροπολιτική εκµετάλλευση ακόµη και στα εθνικά θέµατα», να ζητήσει δηµόσια συγνώµη εκ µέρους της Ν∆ από όλον τον ελληνικό λαό.
Και πρωτίστως από τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν δίπλα σε στελέχη του κόµµατός του φωνάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχωρεί το όνοµα. Επίσης τον κάλεσε να διευκρινίσει τι προτίθεται να κάνει, σε περίπτωση που εκλεγεί, µε τη Συµφωνία των Πρεσπών καθώς εσχάτως αναφέρει ότι θα επιτηρεί την πιστή εφαρµογή της. Σε σχετική δήλωση προέβη και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας πως τα όσα ήρθαν στο φως της δηµοσιότητας αναφορικά µε τη στάση της Ν∆ στο ζήτηµα του ονόµατος της γειτονικής χώρας εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Ν∆ και αποκαλύπτουν την προσπάθειά της να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για µικροκοµµατικά οφέλη. Η εκπρόσωπος προσθέτει πως η Ν∆ είχε εκχωρήσει στη γειτονική χώρα διπλή ονοµασία και δεν της ζητούσε καν συνταγµατική αναθεώρηση: «Προφανώς η εθνότητα και η γλώσσα ήταν άρρηκτα συνδεδεµένες µε το όνοµα Μακεδονία».
Δεν διαψεύδουν οι κύκλοι Καραμανλή
Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, σχολιάζοντας το σχετικό δηµοσίευµα, έλεγαν πως το συγκεκριµένο έγγραφο δεν αφορά ελληνική πρόταση, αλλά πρόταση του Μάθιου Νίµιτς µε σκοπό την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων. Αφορά επιπλέον µια περίοδο κατά την οποία οι µαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ µε τη συνταγµατική της ονοµασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσµενή θέση. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως το έγγραφο δεν απευθυνόταν στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειµένου να αναστραφούν τα τετελεσµένα που προκάλεσε η εκ µέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν µέσω µονοµερών ενεργειών, αλλά µέσω διαπραγµατεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
«Ηταν µια επιβεβληµένη τακτική κίνηση προκειµένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσµένα και να κερδίσει στη συνέχεια µε αγώνα και µεθοδικότητα το πλεονέκτηµα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» αναφέρουν. Και καταλήγουν λέγοντας πως «µε αυτήν την τακτική κίνηση αλλά κυρίως µε µια ολοκληρωµένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραµε να αντιστρέψουµε τα δεδοµένα να εξοπλίσουµε τη χώρα µε τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Εφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος».
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»