Πολιτική | 01.07.2019 17:51

Τελική επίθεση από τη ΝΔ σε τέσσερα µέτωπα

Σπύρος Μουρελάτος

Πυκνώνει τις περιοδείες αλλά και τις δηµόσιες παρεµβάσεις του έως το βράδυ της ερχόµενης Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την τελευταία κρίσιµη προεκλογική εβδοµάδα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η Πειραιώς πρόκειται να ρίξει το βάρος σε τέσσερις άξονες, καθώς το εύρος της τελικής διαφοράς, που θα προσδιορίσει και την κοινοβουλευτική δύναµη του πρώτου κόµµατος, θα διαδραµατίσει, όπως τονίζουν «γαλάζιες» επιτελικές πηγές, καθοριστικό ρόλο στην παρεµβατικότητα της αυριανής διακυβέρνησης.

  • Πρώτος άξονας η όσο το δυνατόν µεγαλύτερη συµµετοχή. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαιροποιεί τις εκκλήσεις του να προσέλθουν οι ψηφοφόροι µαζικά στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ιδίως οι νεαρότεροι σε ηλικία, καθώς στη Ν∆ εκτιµούν πως µεγαλύτερη συµµετοχή θα προσδώσει έξτρα πόντους στο κόµµα.
  • ∆εύτερος άξονας η κλιµακούµενη πίεση που ασκεί το Μοσχάτο στα µικρότερα κόµµατα, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στις δεξιές παρυφές της παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει µε τρόπο πλέον επιτακτικό το επιχείρηµα της χαµένης ψήφου και επισηµαίνει χαρακτηριστικά πως στην επικείµενη εκλογική αναµέτρηση δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο οργής, επιδιώκοντας να συρρικνώσει, ει δυνατόν και κάτω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%, την επιρροή της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης. Στο πνεύµα αυτό, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τα ηγετικά κλιµάκια του κόµµατος η χθεσινή αποδοκιµασία του Κυριάκου Βελόπουλου από τον επίσκοπο του Πατριαρχείου, κ. Νικηφόρο, ο οποίος µεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «όποιος εµπορεύεται ή καπηλεύεται ιερά κειµήλια και µυθώδεις διηγήσεις του Χριστού, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, δεν ανήκει στο πλήρωµα της Εκκλησίας».
  • Τρίτος άξονας οι αναποφάσιστοι. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται από σήµερα και έως την Παρασκευή να βρεθεί σε Σάµο, Βόλο και Θεσσαλονίκη, ενώ θα αυξήσει τις δηµόσιες παρεµβάσεις και συνεντεύξεις του, ώστε να πείσει ότι οι δεσµεύσεις του συγκροτούν τη µόνη ρεαλιστική και άµεσα εφαρµόσιµη κυβερνητική πρόταση, που θα εγγυηθεί την εµπέδωση ενός νέου, ενάρετου κύκλου ανάπτυξης.
  • Τέταρτος άξονας το οικονοµικό πρόγραµµα της Ν∆. Στην Πειραιώς θεωρούν πως έχουν ξεκάθαρη προγραµµατική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τις τελευταίες ηµέρες επιδιώκουν να πείσουν τον κόσµο της εργασίας ότι αυτοί θα είναι οι πλέον ωφεληµένοι από τη «γαλάζια» κυβερνητική ατζέντα.∆εν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι η τελευταία προεκλογική θεµατική εκδήλωση του κόµµατος, που θα πραγµατοποιηθεί αύριο το βράδυ στον Βόλο, έχει ως θέµα τα εργασιακά. Εκεί ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να διαµηνύσει εκ νέου πως δεν θα ανεχθεί από τους επιχειρηµατίες καταπάτηση της εργατικής νοµοθεσίας, ενώ θα επαναλάβει ότι θα τους προσφέρει φορολογικά κίνητρα, ώστε να καταστήσουν τους εργαζοµένους τους συµµετόχους στην επιτυχία της επιχείρησης.

Το φυλλάδιο

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Ν∆ κατά της κυβέρνησης µε αφορµή 8σέλιδο ενηµερωτικό φυλλάδιο, που διένειµε στον κυριακάτικο Τύπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και το οποίο σύµφωνα µε τη Ν∆ δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το µόνο ευτύχηµα είναι ότι η ξεδιάντροπη µετατροπή του κράτους σε κοµµατικό παραµάγαζο τελειώνει οριστικά σε επτά ηµέρες από σήµερα» καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς. Το µεσηµέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στη Σάµο

αποτελέσματα εκλογών 2019Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019βουλευτικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεθνικές εκλογές