Γιάννης Αμανατίδης στο Εθνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φτιαγµένος για τα δύσκολα
Βούλα Κεχαγιά«Αυτοί που έφεραν τη χρεοκοπία στη χώρα δεν µπορούν να εµφανίζονται ως οι σωτήρες της». Ο Γιάννης Αµανατίδης, υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην Α’ Θεσσαλονίκης, πιστεύει ότι η ΝΔ -εάν εκλεγεί- θέλει να εφαρµόσει τη µνηµονιακή πολιτική του ΔΝΤ, αλλά χωρίς το ΔΝΤ.
Κύριε Αµανατίδη, όταν συζητάτε µε απλούς πολίτες, µε ποια επιχειρήµατα τους πείθετε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία;
Με γεγονότα και στοιχεία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση επένδυσε στην καταστροφολογία. Για τις συντάξεις που θα κόβονταν, τη µείωση του αφορολόγητου, τα νέα µνηµόνια που θα έρχονταν, την πιστοληπτική γραµµή στήριξης που ήταν «απαραίτητη», τη µικροπολιτική στάση της στα εθνικά θέµατα και διαψεύστηκε – ξανά και ξανά. Στο δικό µας πρόγραµµα η αύξηση των µισθών αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανοµή του παραγόµενου πλούτου και τη δηµιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη µαζί µε νέες θέσεις εργασίας, που δεσµευόµαστε να φτάσουν τις 500.000 µέσα στην επόµενη τετραετία. ∆εσπόζουσα θέση έχει για εµάς η οικοδόµηση του κοινωνικού κράτους, που απειλεί τώρα να διαλύσει η Ν∆ αν σχηµατίσει κυβέρνηση µετά τις 7 Ιουλίου, µιλώντας ανοιχτά για εκχώρηση της Υγείας και της Παιδείας στον ιδιωτικό τοµέα. Και, τέλος, λέω ότι αυτοί που έφεραν τη χρεοκοπία στη χώρα δεν µπορούν να είναι οι σωτήρες της.
Ο πρωθυπουργός λέει πως «το παιχνίδι γυρίζει». Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Το ίδιο δύσκολο ήταν και το 2015, που κανείς δεν πίστευε πως θα είχαµε για πρώτη φορά στη χώρα µας κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ίδιο δύσκολο ήταν και οκτώ µήνες µετά, όταν κερδίσαµε τις εκλογές έχοντας υπογράψει µνηµόνιο. ∆ύσκολο ήταν και όταν ζητήσαµε για δεύτερη φορά ψήφο εµπιστοσύνης µετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως είναι φτιαγµένος για τα δύσκολα και η µεγαλύτερη απόδειξη ίσως είναι η καθαρή έξοδος από τα µνηµόνια, η ρύθµιση του χρέους και η διαρκής ανάπτυξη σε ρυθµούς µεγαλύτερους από τον µέσο όρο της ΕΕ.
Σε τι υπερτερεί το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κυβερνητικού προγράµµατος της ΝΔ;
Κατ’ αρχάς, στους στόχους του. Εµείς απευθυνόµαστε σε όλους, και ιδιαίτερα στον κόσµο της εργασίας. Σε µια οικονοµία σαν τη δική µας, όπου κυριαρχούν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ο µικρός κλήρος, χρειάζεται συνεργατικότητα, συνεταιρισµοί και συντονισµός των δράσεών τους από έναν επαρκή δηµόσιο τοµέα. Μόνο έτσι µπορούµε να πετύχουµε πραγµατική ισότητα, δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Πετύχαµε το 1 προς 1 και η Ν∆ θέλει να γυρίσουµε πίσω στο 1 προς 5 για το ∆ηµόσιο. Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις πρέπει να γίνουν µε αυτόν τον κανόνα για 1.000 θέσεις στην Υγεία για παράδειγµα; Πέντε χιλιάδες. Και έως τότε θα υπολειτουργούν η Υγεία, η Παιδεία, η ∆ικαιοσύνη και µια σειρά άλλων κοινωνικών και δηµόσιων αγαθών; Ενα κόµµα παραδοµένο στις επιχειρηµατικές ελίτ και τα συµφέροντα δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των πολλών. Αναφέρεται γενικόλογα σε µια ανάπτυξη που θα έρθει µε φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις. Ισχυρίζεται η Ν∆ ότι µια απότοµη µείωση της φορολογίας στην κορυφή της κοινωνικής πυραµίδας -από 29% στο 20% στις επιχειρήσεις, όπως και στα µερίσµατα από 10% σε 5%- θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονοµία και µέσω της ανάπτυξης θα καλύψει το δηµοσιονοµικό χώρο που θα περιοριστεί από τη µείωση της φορολογίας. Από πού τεκµαίρεται; Τα ίδια υποστήριζε ο Μάκρι στην Αργεντινή και έφερε για δεύτερη φορά το ∆ΝΤ στη χώρα του. Στην ουσία και η Ν∆ θέλει να εφαρµόσει µνηµονιακή πολιτική του ∆ΝΤ χωρίς το ∆ΝΤ.
Από την επαφή σας µε τον κόσµο της Βορείου Ελλάδος έχετε καταλάβει ότι συνειδητοποιούν πλέον τα ωφελήµατα της Συµφωνίας των Πρεσπών;
Αναµφίβολα οι πρώτοι που το κατάλαβαν ήταν οι άνθρωποι του προοδευτικού χώρου που την αγκάλιασαν εξαρχής. Οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν σταδιακά ότι λύθηκε ένα πρόβληµα δεκαετιών και τέθηκε τέλος όχι µόνο στη διαµάχη µε τους βόρειους γείτονές µας, αλλά και στον σφετερισµό της ιστορίας µας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα σας έλεγα αργά, αλλά σταθερά.
Σας ανησυχεί η εντεινόµενη τουρκική προκλητικότητα;
Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα κάθε φορά που αντιµετωπίζει προβλήµατα η Αγκυρα και τώρα έχει, πέραν της δεινής κατάστασης της οικονοµίας της, να αντιµετωπίσει και τη διεθνή αποµόνωση και την ήττα του κυβερνώντος κόµµατος στην Κωνσταντινούπολη. Εχουµε δει πολλές φορές αυτήν τη στάση εξαγωγής των προβληµάτων της µε λεονταρισµούς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτήν τη φορά, χάρη στην ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική µας πολιτική, αντιδρούν πολύ πιο έντονα η ΕΕ και οι ΗΠΑ µε στοχευµένα µέτρα. ∆ικό µας καθήκον είναι να είµαστε σε εγρήγορση µε ψυχραιµία και αποφασιστικότητα.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»