Πολιτική|02.07.2019 15:05

Χρήστος Μέγας στο Εθνος: Μετά το τούνελ (ΣΥΡΙΖΑ) θα έχει και άλλο τούνελ (ΝΔ);

Newsroom

Τα χρόνια της κρίσης, των θυσιών χωρίς αντίκρισμα και της απουσίας προοπτικής είναι ήδη πολλά. Είχαμε τεράστιες απώλειες στο εισόδημά μας, βρεθήκαμε καταχρεωμένοι, χάσαμε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων, πάνω από 500.000 νέοι ξενιτεύτηκαν για να επιβιώσουν. Οι ψυχές μας έχουν μαυρίσει και στον κόσμο έχει συσσωρευτεί θυμός. Και όλα αυτά γιατί τα μοναδικά μέτρα που «πέτυχαν» την περασμένη δεκαετία ήταν αυτά που… έκοβαν.

«Διορθώθηκε» το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της περιόδου 2005-2009, γιατί μειώθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κόπηκαν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις και, καθώς φτωχύναμε, σταματήσαμε να καταναλώνουμε (και εισαγόμενα προϊόντα). Τίποτε ως προς την ανάπτυξη, καμιά πρόβλεψη για το «αύριο». Η παραγωγική δομή δεν αναπροσανατολίστηκε, με την παραμικρή αύξηση των εισοδημάτων ή την ενίσχυση του τουρισμού διευρύνεται το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (αύξηση εισαγόμενων προϊόντων -ακόμη και κλινοσκεπασμάτων- για κατανάλωση από τους επισκέπτες), όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν αφορούν σε μερική απασχόληση και μισή αμοιβή!

Αρκετά, όμως, με τη διαχείριση, τον ρόλο του κράτους σαν φορομεσάζοντα ώστε να πληρωθούν οι τόκοι στην αλλοδαπή. Δεν πάει άλλο με τους πειραματισμούς. Νισάφι με τις ανέξοδες αερολογίες. Φτάνει πια με τις ίντριγκες, τα κολπάκια, τους εξυπνάκηδες και τα υφάκια της εξουσίας... Γιατί τώρα από την ακρότητα της υπερφορολόγησης και της μερικής αμοιβής (ΣΥΡΙΖΑ) κινδυνεύουμε να πάμε στην άλλη άκρη, της ασυδοσίας και της δεύτερης «εσωτερικής υποτίμησης», με την εργασία-λάστιχο και τη διάλυση των κοινωνικών δομών (ΝΔ). Μόνο δύο παραδείγματα: 1. Δεν μπορεί, ενόσω είμαστε ακόμη στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση να «σβήνει» τα φώτα της ΔΕΗ. Να επαναλαμβάνει την ίδια τακτική με την απαξίωση των (κρατικώνΤΧΣ) μετοχών των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση μετά τα capital controls), το ξεπούλημα του ΟΣΕ για παλιοσίδερα, την οικονομική κατάρρευση του ΟΣΕ. 2. Εάν η συντηρητική παράταξη εφαρμόσει τα σχέδιά της για ελεύθερη επιλογή επικουρικού ταμείου από τους νέους ασφαλισμένους, υπάρχει ο κίνδυνος το δημόσιο σύστημα (Ενιαίο ΕπικουρικόΕΤΕΑΕΑΠ) να χάσει άνω του 30% των εσόδων του τα επόμενα χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, και εντός ενός αναδιανεμητικού συστήματος (οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς), υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των αποδοχών των σημερινών συνταξιούχων! Δεν μπορεί μετά το τούνελ να έχει και άλλο τούνελ… Η χώρα έχει ανάγκη να σταθεί στα πόδια της μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγή στον τόπο μας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη στήριξη του Ασφαλιστικού.

Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ασφάλεια, μέσα και από ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τις καταθέσεις, ώστε να επενδύσουν και να καταναλώσουν προσδοκώντας καλύτερες αποδοχές χρονιά με τη χρονιά. Η επιλογή είναι η προοδευτική πορεία, η εφαρμογή συγκεκριμένων, εφαρμόσιμων και κοστολογημένων λύσεων ώστε να υποχωρήσουν τα εμπόδια και να εδραιωθεί η αισιοδοξία.

Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, η ανάδειξή του σε καθοριστικό-ρυθμιστικό παράγοντα της επόμενης μέρας μπορεί να επηρεάσει την πορεία του τόπου, να λειτουργήσει απελευθερωτικά για τις χειμαζόμενες κοινωνικές δυνάμεις, να πυροδοτήσει την αναγκαία αναπτυξιακή έκρηξη ώστε να δοθούν ευκαιρίες, να δημιουργηθούν δουλειές, να έχουμε ασφαλείς και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ας κάνουμε, λοιπόν, το βαρύ, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό σύστημα να δουλέψει. Οχι μόνο φόροι-φόροι και το κράτος να υπάρχει μόνο για τα κομματικά μέλη. Πρέπει να φέρει αποτελέσματα, να παρουσιάσει έργο, να δημιουργήσει αναπτυξιακά πλεονάσματα, να λειτουργήσει με αξιοκρατία.

ΚΙΝΑΛεκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019