Πολιτική | 05.07.2019 21:17

Πιρούνια ψηλά για την κλιματική αλλαγή!

Newsroom

Τί σχέση έχουν τα σκαθάρια με το κρέας και την κλιματική αλλαγή; Ένα πρώην σκαθάρι έχει τεράστια. Είχα συνεργαστεί ως Ευρωβουλευτής με τον Πωλ Μακάρτνεϊ για την προώθηση στην Ευρώπη της μείωσης κατανάλωσης κρέατος ως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το μυστικό είναι στο πιάτο μας.

Όλοι νιώθουμε αδύναμοι και μικροί απέναντι στον τεράστιο κίνδυνο της Κλιματικής Αλλαγής. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την σταματήσουμε και ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κυβερνήσεις και πολυεθνικές. Αφού αυτές δεν κάνουν την δουλειά τους είμαστε όλοι χαμένοι από χέρι. Ο Πώλ λέει ότι είμαστε χαμένοι από πιρούνι, καθώς από το δικό μας πιρούνι κρίνεται η κλιματική αλλαγή.

Θα γίνω συγκεκριμένος. Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα παγκοσμίως στην κατανάλωση κρέατος ανά άτομο. Τρώμε 100 κιλά κρέας το χρόνο. Σχεδόν κάθε ημέρα θα φάμε κάποιας μορφής κρέατος. Αν για μια ημέρα την εβδομάδα σταματούσαμε να τρώμε κρέας θα ήταν τόσο σημαντικό για τον πλανήτη, όσο αν αποσύρονταν από την κυκλοφορία 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα στην χώρα μας. Τόσες είναι οι άμεσες και έμμεσες  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί η παραγωγή κρέατος και η μεταφορά του ως το πιάτο μας.

Αποδάσωση τροπικών δασών, μαζική χρήση μεταλλαγμένων τροφών και φυτοφαρμάκων, τεράστιες εκπομπές αερίων για την μεταφορά του κρέατος από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη είναι αυτό που προκαλούμε όταν τρώμε κρέας. Θα μου πείτε, μα δεν εισάγουμε όλο το κρέας. Κι όμως εισάγουμε το 80% του κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα.

Επιλέγουμε σε ποιον κόσμο θέλουμε να ζούμε κάθε ημέρα με τις μικρές μας συνήθειες και επιλογές. Αν ο καθένας μας ξεκινήσει να τρώει μία φορά λιγότερη την εβδομάδα κρέας από ότι τρώει μέχρι σήμερα, η διαφορά για την κλιματική αλλαγή θα είναι τεράστια. Αντί λοιπόν να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ας σηκώσουμε για μια μέρα τα πιρούνια ψηλά.

Κρίτων Αρσένης

Περιβαλλοντολόγος-Οικονομολόγος-Ευρωβουλευτής '09-14

Υποψήφιος Βουλευτής ΜέΡΑ25

βουλευτικές εκλογέςεκλογές 2019