Εκλογές 2019: Ανανέωση και εµπειρία το «µείγµα» Μητσοτάκη
Σπύρος ΜουρελάτοςΟι σημαντικές διαφορές ανάµεσα στις θέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας και σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν απολύτως ευδιάκριτες από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της νέας διακυβέρνησης, υπογράµµιζε τις τελευταίες ηµέρες της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας έτσι να ενισχύσει το κεντρικό δίληµµα της «γαλάζιας» στρατηγικής περί ισχυρής εντολής κατά την αυριανή, κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση. Με βασικό όπλο το οικονοµικό του σχέδιο, που εδράζεται στην εµπέδωση σηµαντικών ρυθµών ανάπτυξης µέσω της µείωσης των φόρων, της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της αύξησης των δηµοσίων επενδύσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσµα και τη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος της Ν∆ επικέντρωσε την τακτική της τελευταίας εβδοµάδας στον µείζονα στόχο της αυτοδυναµίας, που κατά τον ίδιο συνιστά το απόλυτο εχέγγυο για την άµεση εφαρµογή ενός τολµηρού σχεδίου µεταρρυθµίσεων.
«Ισχυρή εντολή για να µην µπει η χώρα σε περιπέτειες» επαναλάµβανε τις τελευταίες ηµέρες ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να πείσει, ιδίως τους αµφιταλαντευόµενους ψηφοφόρους, ότι µόνο η στήριξη στη Ν∆ εγγυάται την αυριανή σταθερότητα. Στην πολιτική κουλτούρα Μητσοτάκη έχει πρωτεύουσα θέση η κουλτούρα της συνεννόησης και των συµπράξεων, όπως αναφέρουν συνοµιλητές του, εξ ου και θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήµατα όπως ο εκλογικός νόµος και η συνταγµατική αναθεώρηση. Ωστόσο, η επαµφοτερίζουσα, όπως χαρακτηρίζεται στην Πειραιώς, στάση που τηρούν διάφορα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής δεν επιτρέπουν πειραµατισµούς πάνω από την κάλπη, σύµφωνα µε τακτικούς συνοµιλητές του κ. Μητσοτάκη.
Η σύσκεψη της Τετάρτης
∆ηλωτική της αυξηµένης προπαρασκευής στο «γαλάζιο» επιτελείο για την επόµενη ηµέρα των εκλογών ήταν και η οριστικοποίηση του προσχεδίου για τα προεδρικά διατάγµατα, που θα πρέπει να κατατεθούν το πρωί της ∆ευτέρας, σε περίπτωση, φυσικά, που η Ν∆ εξέλθει νικήτρια και αυτοδύναµη από την κάλπη. Η συγκεκριµένη σύσκεψη πραγµατοποιήθηκε το µεσηµέρι της προηγούµενης Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος και εκεί συντάχθηκε το πρώτο και σε µεγάλο βαθµό τελικό σχέδιο των προεδρικών διαταγµάτων για την ορκωµοσία του νέου πρωθυπουργού, τις συγχωνεύσεις των υπουργείων, τον διορισµό των υπουργών, τον ορισµό των γραµµατειών, αλλά και αποφάσεις που αφορούν στον προσδιορισµό των αρµοδιοτήτων µεταξύ των υπουργείων.
Σύµφωνα µε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών συγχωνεύεται µε το ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ασαφές παρέµενε έως την προηγούµενη Πέµπτη κατά πόσον θα συγχωνευθεί το υπουργείο Πολιτισµού µε αυτό του Τουρισµού. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που µετονοµάζεται σε Επικρατείας µε έδρα το Μέγαρο Μαξίµου, µεταβιβάζονται όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και των συναφών δράσεων της δηµόσιας διοίκησης, που µέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης. Επιπλέον, στο υπουργείο Ανάπτυξης συγκεντρώνεται η ευθύνη όλων των επενδυτικών πρότζεκτ, για το ξεµπλοκάρισµα των οποίων θα επιλαµβάνεται, χάριν της ταχείας δροµολόγησής τους, και το ενισχυµένο από άποψη αρµοδιοτήτων και παρεµβατικότητας Μέγαρο Μαξίµου.
Στο τραπέζι
Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναµένεται να είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, εξ απορρήτων σύµβουλος του σηµερινού προέδρου της Ν∆ και άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Στελέχη που γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες στη Ν∆ περιγράφουν τον κ. ∆ηµητριάδη ως τη σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, µετριοπαθή, άνθρωπο που γνωρίζει πώς να γεφυρώνει διαφορές και ο οποίος κρατά πάντα τον λόγο του. Γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης και µε σηµαντικές αρµοδιότητες συντονισµού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος. Ανανέωση, πείρα και γνώση του αντικειµένου φαίνεται πως είναι τα βασικά κριτήρια του προέδρου της Ν∆ για τη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συµβουλίου, που αναµένεται να ορκιστεί την προσεχή Τρίτη.
Κοµβικό ρόλο αναλαµβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο µέχρι σήµερα αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδωνις Γεωργιάδης, που τοποθετείται, σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, στο ενισχυµένο µε αρµοδιότητες αναφορικά µε τα επενδυτικά πρότζεκτ υπουργείο Ανάπτυξης. Σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών διατηρεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τον σηµερινό διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν∆, Στέλιο Πέτσα, φέρουν οι πληροφορίες να αναλαµβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, µολονότι το όνοµά του έχει ακουστεί και για επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο υπουργείο Υποδοµών φαίνεται πως κατευθύνεται ο Κώστας Αχ. Καραµανλής, ενώ στο νέο υπουργείο Επικρατείας (πρώην Ψηφιακής Πολιτικής) τοποθετείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η εκκρεµότητα της συγχώνευσης ή µη του υπουργείου Πολιτισµού µε το Τουρισµού αποµένει για να αποσαφηνιστεί το χαρτοφυλάκιο της Ολγας Κεφαλογιάννη. Κοντά στο υπουργείο Αµυνας βρισκόταν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα ο Βασίλης Κικίλιας, το όνοµα του οποίου, µαζί µε αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως έχει ακουστεί και για το αναβαθµισµένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντός κυβερνητικού σχήµατος αναµένεται να βρεθεί ο Νίκος ∆ένδιας, που είχε ακουστεί προ εβδοµάδων για το υπουργείο Εξωτερικών. Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως οδεύει ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν∆ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ µένει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος που θα έχει ο Μάκης Βορίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστηµα πύκνωσαν, εξάλλου, οι πληροφορίες ότι υπουργικό θώκο καταλαµβάνει και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής έχει ακουστεί το όνοµα του Κώστα Τασούλα και εσχάτως του Κώστα Τζαβάρα.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή