Πολιτική|06.07.2019 08:30

Εκλογές 2019: Πήχης για το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό της ευρωκάλπης

Φώφη Γιωτάκη

Με την πεποίθηση ότι το Κίνηµα Αλλαγής θα συνεχίσει να «δυναµώνει» µετά το κρας τεστ των εθνικών εκλογών κινείται η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το πανελλαδικό ποσοστό θα προσδιορίσει τα πρώτα βήµατα της «επόµενης µέρας».

Η πολύτιµη εµπειρία της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει, σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι το Κίνηµα Αλλαγής έχει καταφέρει να αναβαθµίσει τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και βάζει ξανά φιλόδοξους στόχους για την κατάκτηση του χαµένου εδάφους στον προοδευτικό χώρο. Το πρώτο ενθαρρυντικό σηµείο εκκίνησης είναι αναµφισβήτητα για τη Χαριλάου Τρικούπη το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Παρά το κλίµα άγριας πόλωσης από τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν∆, το Κίνηµα Αλλαγής πέτυχε να πλασαριστεί στην τρίτη θέση εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή και ανοίγοντας δρόµο για τη στρατηγική του στόχευση µετά τις κάλπες της 7ης Ιούλη. Ολο και περισσότερα στελέχη εκτιµούν ότι ακόµη και οι υψηλού πολιτικού ρίσκου αποφάσεις -όπως αυτή της κυρίας Γεννηµατά να ορίσει τον Γ. Καµίνη αντί του Ε. Βενιζέλου επικεφαλής του Επικρατείαςαπορροφήθηκαν από την έντονη και δυναµική προεκλογική καµπάνια και πέρασαν γρήγορα σε δεύτερο πλάνο. Οι λιγότερο αισιόδοξοι και πιο προσεκτικοί στις αναλύσεις τους περιµένουν το τελικό αποτέλεσµα για να καταγράψουν κέρδη ή ζηµίες και να καταλήξουν σε ασφαλή συµπεράσµατα.

Οι δύο στόχοι

Σε κάθε περίπτωση, ηγεσία και στελέχη κατανοούν ότι από την ανάλυσή τους για τη θέση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό δεν µπορεί να λείπει η περιγραφή των πολιτικών συσχετισµών που θα προκύψουν από τις κάλπες. Είναι άλλωστε κοινό µυστικό στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το καλύτερο σενάριο για το ΚΙΝΑΛ είναι ο συνδυασµός δύο βασικών επιδιώξεων: πρώτον να εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 8% και πάνω και δεύτερον η εκλογική δύναµη του ΣΥΡΙΖΑ να µην ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που θεωρεί καθοριστικής σηµασίας την τάση όλων εκείνων που παραµένουν αναποφάσιστοι µέχρι την τελευταία στιγµή, πιστεύει ότι το κόµµα του θα διατηρήσει σταθερή εικόνα γύρω στο 7,7%, στη λογική ότι «δεν αλλάζει εύκολα η ψήφος µέσα σε έναν µήνα».

Αυτή η επισήµανση έχει όµως και δεύτερη ανάγνωση: ότι οι εισροές από δυσαρεστηµένους µεν, ψηφοφόρους δε, του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν µπορεί να είναι µαζικές προς το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές κάλπες. Η Φώφη Γεννηµατά πάντως είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, αποφασισµένη να σηµατοδοτήσει µε τη δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής συγκεκριµένες πρωτοβουλίες που θα λάβει χωρίς καθυστέρηση από την «επόµενη µέρα». Κεντρικό στοίχηµα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ -ειδικά εάν επιβεβαιωθεί η απήχηση του αφηγήµατός της- είναι η εδραίωση της αντιπολιτευτικής γραµµής, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε δράση του κόµµατος η κυρία Γεννηµατά θέλει το ΚΙΝΑΛ να αποδεικνύεται το µόνο υπεύθυνο και αξιόπιστο κόµµα της αντιπολίτευσης. Η δέσµευσή της ότι θα στηρίξει κάθε θετική νοµοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο. Οπως ισχύει επίσης -υπογραµµίζουν στενοί συνεργάτες της- ότι δεν πρόκειται να γίνει συµπλήρωµα της Νέας ∆ηµοκρατίας στο ενδεχόµενο µη αυτοδυναµίας. Η ίδια αντιπολιτευτική γραµµή που επιθυµεί να υιοθετήσουν όλα τα στελέχη συµπεριλαµβάνει ανάδειξη πρωτοβουλιών µε ισχυρό προοδευτικό πρόσηµο και επιµονή για την υλοποίηση των δεσµεύσεων που αφορούν στην αλλαγή του εκλογικού νόµου, στην προώθηση της συνταγµατικής αναθεώρησης και στην ανατροπή των υψηλών πρωτογενών πλεονασµάτων, πιέζοντας Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ στη διαµόρφωση συνθηκών εθνικής συνεννόησης.

Η ενοποίηση 

∆εύτερη βασική επιδίωξη στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη είναι ΠΑΣΟΚ, ΚΙ∆ΗΣΟ και Ανανεωτική Αριστερά να ανοίξουν από κοινού τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν άµεσα στην ουσιαστική ενοποίηση των δυνάµεων του νέου πολιτικού φορέα, δηλαδή του ΚΙΝΑΛ. «Θέλουµε περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ;» είναι το ρητορικό ερώτηµα που ακούστηκε σε σύσκεψη της περασµένης εβδοµάδας από στέλεχος που παρατήρησε ότι στην κεντρική συγκέντρωση στο Θησείο κυριαρχούσαν οι πράσινες σηµαίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι κόκκινες σηµαίες της Ανανεωτικής Αριστεράς καταλάµβαναν ένα µικρό αλλά αξιοπρόσεκτο κοµµάτι στο παζλ των συγκεντρωµένων.

Σηµαντικό ρόλο για τη σειρά και τη δυναµική των βηµάτων της επόµενης µέρας θα παίξει αναµφίβολα η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής οµάδας. Τα «στοιχήµατα» έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι εκείνων που επενδύουν στον άρτιο στρατηγικό σχεδιασµό και στην εφαρµογή του από τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις. Η προοπτική διεύρυνσης του κόµµατος που στήριξε η κυρία Γεννηµατά µε την επιλογή Καµίνη για την κορυφή του Επικρατείας φαίνεται από τα προεκλογικά µηνύµατα που εισέπραξε η Χαριλάου Τρικούπη ότι αποσπά τη σύµφωνη γνώµη στελεχών και ψηφοφόρων.

Ωστόσο ακόµη και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που κατέβηκαν στις εκλογές αναγνωρίζουν ότι πολλοί ψηφοφόροι, και δη της επαρχίας, εµφανίζονταν µε την προτροπή για «περισσότερο ΠΑΣΟΚ» απέναντι στη Ν∆ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση επιχείρησε να δώσει εγκαίρως η κυρία Γεννηµατά, λέγοντας ότι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει το ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην ανεξέλεγκτη ∆εξιά και στον δήθεν προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ...

αποτελέσματα εκλογών 2019ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019