Εκλογές 2019 - Exit Polls: Πότε θα βγουν τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα
NewsroomΒουλευτικές εκλογές 2019: Οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic κατά τη σχετική ενημέρωση για τη μετάδοση της ψηφοφορίας και τη σταυροδοσία, για πρώτη φορά θα δοθούν 12.500 tablets σε αντιπροσώπους ανά την επικράτεια ενώ θα καλυφθούν πλήρως ψηφιακά η Αττική, η Θεσσαλονίκη και Αχαϊα όπου θα διατεθούν συνολικώς 7.500 tablets.
Όσον αφορά στα ποιοτικά στοιχεία του σώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι ανέρχονται σε 9,9 εκατομμύρια περίπου, σε αυτές τις εκλογές είναι εγγεγραμμένοι 116.000 «17άρηδες» και 112.000 ετεροδημότες. Συγκεκριμένα για τους τελευταίους, η διαδικασία για την ψήφιση στους τόπους διαμονής είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τις Ευρωεκλογές καθώς στις 26 Μαΐου τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα ενώ τώρα είναι διαφορετικά στις 59 περιφέρειες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θα υπάρξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, δηλαδή στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής.
Διαβάστε στο ethnos.gr λεπτό προς λεπτό τη ροή αποτελεσμάτων για τις βουλευτικές εκλογές 2019
Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι µοιράστηκαν, όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές εκλογές, 12.000 συσκευές τάµπλετ στους δικαστικούς αντιπροσώπους, προκειµένου να λειτουργήσει το σύστηµα ασφαλούς µετάδοσης SRT.
Μέσω των τάµπλετ, οι επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών θα στείλουν τα αποτελέσµατα κάθε τµήµατος τόσο σε σχέση µε τις ψήφους που συγκεντρώνει κάθε συνδυασµός όσο και µε τους σταυρούς προτίµησης για κάθε υποψήφιο βουλευτή. Οπως τόνισε, τα 7.500 τάµπλετ καλύπτουν το σύνολο των τµηµάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Τα άλλα 4.500 έχουν δοθεί στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, ενώ έχουν µοιραστεί και 4.500 κινητά τηλέφωνα.
∆ηλαδή, τα αποτελέσµατα θα µεταδοθούν ταχύτατα για 16.500 εκλογικά τµήµατα σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό επιτρέπει να εξαχθούν γρήγορα εκτιµήσεις και η ασφαλής πρόβλεψη στις 9 το βράδυ της Κυριακής, καθώς έχει καλυφθεί µε τα σύγχρονα µέσα το 80% των ψηφοφόρων, δεδοµένου ότι το σύνολο των εκλογικών τµηµάτων είναι περίπου 21.500.
Υπενθυµίζεται ότι στις πρόσφατες εκλογές λειτούργησαν σχεδόν 40.000 εκλογικά τµήµατα και δόθηκε ασφαλής εκτίµηση, που απεδείχθη και ακριβής, µε τον ίδιο αριθµό τάµπλετ και κινητών τηλεφώνων.
Πού και πώς ψηφίζουμε για τις εθνικές εκλογές 2019
Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Όσα άτομα είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και προσέρχονται για να ψηφίσουν σε σχολείο που δεν διαθέτει ειδικές ράμπες, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν για να τους μεταφέρουν στο εκλογικό τμήμα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δίνονται τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος στον ψηφοφόρο, ο οποίος αποσύρεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και αφού επιλέξει το ψηφοδέλτιο, το παραδίδει μέσα στο φάκελο στον δικαστικό αντιπρόσωπο.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.
Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι' αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 20 συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως ακολούθως:
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
- στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων