Πολιτική|08.07.2019 08:07

Εκλογές 2019: Σε καθαρό διάδρομο ο Μητσοτάκης - Έπιασε ήδη δουλειά

Σπύρος Μουρελάτος

Αποτελέσματα εκλογών: Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισµοί που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ηςΙουλίου δηµιουργούν «καθαρό διάδροµο» για τη Νέα Δηµοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η νέα κυβέρνηση διαθέτει αυτοδύναµη εντολή 158 εδρών ώστε να εφαρµόσει την πολιτική της. Αυτό θα το κάνει σε ένα καινούργιο κοινοβουλευτικό τοπίο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ έχουν ενισχυµένη παρουσία, ενώ καταγράφονται ως νεοεισερχόµενοι το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Διακοµµατική είναι η ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ναζιστικό κόµµα της Χρυσής Αυγής δεν θα εκπροσωπείται πλέον.

Προσκλητήριο ενότητας

«Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος πιο φωτεινός, ξηµερώνει µια νέα µέρα για την πατρίδα µας» δήλωσε στο διάγγελµά του ως νέος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλησε µάλιστα να δώσει την εικόνα µιας διακυβέρνησης η οποία θα κινηθεί σε ενωτικό και ήπιο ύφος, χωρίς να έχει περίοδο χάριτος για την αντιµετώπιση των προβληµάτων της χώρας.

«Αναλαµβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Και στέκοµαι µε σεµνότητα και σεβασµό απέναντι στη λαϊκή ετυµηγορία. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε µάλιστα πως «η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα. Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι, γιατί το µέλλον δεν µπορεί να περιµένει», ενώ σηµείωσε ότι «το κύρος της δηµοκρατίας και των θεσµών θα αποκατασταθεί. Στόχος, να κάνουµε τη ζωή κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδας καλύτερη».

Απευθύνοντας ενωτικό κάλεσµα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηµείωσε πως «θα είµαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και «είµαι εδώ για όλους, για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα. Είµαστε λίγοι για να είµαστε διχασµένοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µίλησε παράλληλα για «σεµνότητα και σεβασµό απέναντι στη λαϊκή ετυµηγορία», ενώ ερµήνευσε την εικόνα των ψηφοφόρων της Νέας Δηµοκρατίας ως ένα «ορµητικό και πολύµορφο ρεύµα που συνενώθηκε στην κάλπη». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στους Ελληνες του εξωτερικού ζητώντας «να έχετε το βλέµµα σας και την καρδιά σας στραµµένη στην Ελλάδα», αφού πια «δεν είµαστε µια κοινωνία χαµηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων». Σε προσωπικό επίπεδο, αναφέρθηκε στη στήριξη της οικογένειάς του, προσθέτοντας πως «νιώθω να µε προστατεύει όσο ποτέ η ευχή των γονιών µου».

Προσωπική νίκη

Αξίζει πάντως να σηµειωθεί ότι η Νέα Δηµοκρατία αποτιµά το εκλογικό αποτέλεσµα και τη διασφάλιση αυτοδυναµίας στη Βουλή ως προσωπικό επίτευγµα του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβεβαίωση της στρατηγικής του. Μάλιστα όχι µόνο όσον αφορά στην προεκλογική περίοδο, αλλά στις βασικές επιλογές που έκανε τα τελευταία 3,5 χρόνια, δηλαδή από το τέλος του 2016 οπότε και ανέλαβε την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Οπως τόνιζαν χθες στην Πειραιώς, «σε αντίθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν∆ είχε µια ολοκληρωµένη, ρεαλιστική και τολµηρή πρόταση». Συνολικά µάλιστα στο νέο πολιτικό σκηνικό που αποτυπώνεται, η Νέα ∆ηµοκρατία διαβλέπει την υπέρβαση της κρίσης. Υποστηρίζει ότι το ποσοστό που έλαβε «παραπέµπει στην προ της κρίσης εποχή, που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυµούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα µας».


εθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019Νέα Δημοκρατίααποτελέσματα εκλογών 2019Κυριάκος Μητσοτάκης