Πολιτική|08.07.2019 16:11

Εκλογές 2019: Τα τελικά αποτελέσματα - «Γαλάζιες» 49 από τις 59 περιφέρειες

Newsroom

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τις 49 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας κερδίζει η Ν∆, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί πρωτιά στις υπόλοιπες 10, σε µια εκλογική µάχη που χαρακτηρίστηκε από αποχή-ρεκόρ. Η σαφής νίκη της Ν∆ «έβαψε» µε µπλε χρώµα το µεγαλύτερο µέρος του χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε όλες τις περιφέρειες που είχε στις ευρωεκλογές και µέχρι αργά το βράδυ έδειχνε να κερδίζει επιπλέον την Ξάνθη, τη Β’ ∆υτικής Αττικής, ενώ µάχη στήθος µε στήθος δινόταν για Ρέθυµνο και Λασίθι.

Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της µεταµνηµονιακής εποχής η Ν∆ κέρδισε µε σηµαντική διαφορά, που της εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναµία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάµεις και αύξησε σηµαντικά τα ποσοστά του σε σύγκριση µε τις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σαφώς το «φράγµα» του 30%, µε αποτέλεσµα να αναδεικνύεται αδιαµφισβήτητα ισχυρός δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήµατος.

Σε ποσοστά-ρεκόρ κινήθηκε η αποχή, καθώς ξεπέρασε το φράγµα του 40% προσεγγίζοντας το ιστορικό µεταπολιτευτικό υψηλό του Σεπτεµβρίου του 2015, όταν είχε φτάσει στο 43,84%. Χθες η αποχή ξεπέρασε και τις ευρωεκλογές του περασµένου Μαΐου (41,31%). Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ µέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου). Η αποχή χτύπησε «κόκκινο» στη Φλώρινα ξεπερνώντας το 63%, ενώ ακολουθούν µε πάνω από 57% η Λακωνία, η Ευρυτανία, η Κεφαλονιά, η Λέσβος. Υψηλή αποχή άνω του 44% καταγράφουν επίσης η Α’ Αθηνών, η Α’ και η Β’ Πειραιώς. Η υψηλότερη συµµετοχή καταγράφηκε στις υπόλοιπες αστικές περιφέρειες της Αττικής όπως επίσης στο Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, στη Φθιώτιδα, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Β’ Θεσσαλονίκης, την Αρτα. Με µια πρώτη παρατήρηση φαίνεται πως σε περιφέρειες όπου η συµµετοχή είναι αυξηµένη ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δυνάµεις.

Στη Φλώρινα, την πρωταθλήτρια της αποχής, τρίτο κόµµα είναι η Ελληνική Λύση µε ποσοστό 7,29%... Σε όλη την υπόλοιπη χώρα επικρατεί στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ, εκτός από τη Λέσβο, τη Σάµο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και όλο το Λεκανοπέδιο, πλην Α’ Ανατολικής Αττικής όπου επικρατεί το ΚΚΕ.

Η ΝΔ διατήρησε τα παραδοσιακά «κάστρα» της, καθώς τη µεγαλύτερη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -30%- πέτυχε στη Λακωνία. Μεγάλο προβάδισµα έδωσαν στη ΝΔ επίσης οι Σέρρες (25%), η Πιερία (23%), η Καστοριά (23%), η Χίος (23%), η ∆ράµα (21%) και η Αργολίδα (άνω του 18%). Σε δύο περιφέρειες µάλιστα η Ν∆ κέρδισε το 50% των ψήφων (Καστοριά και Λακωνία). Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη… µάχη της Κρήτης. Στο πάλαι ποτέ «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ καταγράφει το µεγαλύτερο προβάδισµά του, αφού στο Ηράκλειο προηγείται µε 13 ποσοστιαίες µονάδες της Ν∆. Στο Ρέθυµνο η µάχη δινόταν στήθος µε στήθος, ενώ και στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ισχνό προβάδισµα. Αντίθετα στον Δυτικό Τοµέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά (σχεδόν 9%), όπως και στην Αχαΐα (8,5%) αλλά και στη Β’ Πειραιώς (8%).

Σύνθεση νέας Βουλής

Στο µεταξύ, σύνθεση µε έξι κόµµατα χωρίς το ναζιστικό µόρφωµα της Χρυσής Αυγής θα έχει η νέα Βουλή. Η Ν∆, που αναδείχθηκε πρώτο κόµµα µε 158 έδρες, έχει καθαρή εντολή αυτοδυναµίας, ενώ εξίσου ηχηρό είναι το µήνυµα µιας ισχυρής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που εξασφαλίζει 86 έδρες. Πέραν των δύο πρώην κοµµάτων, στη νέα σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου το ΚΙΝΑΛ έχει 22 έδρες, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη 9 έδρες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να εξασφαλίσει την είσοδό της στη νέα Βουλή, κάτι που από την πρώτη στιγµή αντιµετωπίστηκε ως νίκη του κοινοβουλευτισµού

εκλογές 2019εκλογικές έδρεςαποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές 2019