Πολιτική|09.07.2019 14:40

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η «γαλάζια φρουρά» της Θεσσαλονίκης

Εύρης Τσουμής

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τα αποτελέσµατα της κάλπης στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης άφησε µια γλυκόπικρη γεύση σε πολλούς υποψηφίους, µε κάποια κοµµατικά στελέχη να αισθάνονται αδικηµένα από την τελική κρίση των ψηφοφόρων.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τη ΝΔ εκλέγονται ο Κώστας Καραµανλής, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Ελενα Ράπτη, ο Σταύρος Καλαφάτης, η παλιά «γαλάζια φρουρά» της πόλης δηλαδή, αλλά και ο Στράτος Σιµόπουλος, πρώην γενικός γραµµατέας δηµοσίων έργων στην κυβέρνηση Σαµαρά, η δικηγόρος Αννα Ευθυµίου, γνωστή από τη συµµετοχή της και στα δηµοτικά πράγµατα της πόλης, και ο δικηγόρος Δηµήτρης Κούβελας, γιος του παλαιού υπουργού, Σωτήρη Κούβελα.

Αυτός που κάθεται σε «αναµµένα κάρβουνα» είναι ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος µετά την αποτυχία του να εκλεγεί δήµαρχος Θεσσαλονίκης έβαλε στόχο τη βουλευτική έδρα, όµως χωρίς να τα καταφέρει. Τι περιµένει ο κ. Ταχιάος; Μα το ενδεχόµενο η Ν∆ να προτείνει για Πρόεδρο Δηµοκρατίας, όταν θα έρθει το πλήρωµα του χρόνου, τον Κώστα Καραµανλή, απελευθερώνοντας έτσι µια έδρα, την οποία θα πάρει ο κ. Ταχιάος.

Σε στάση αναµονής βρίσκεται και ο... µονίµως επιλαχών Παναγιώτης Κοκκόρης. Η πραγµατική έκπληξη στην Α’ Θεσσαλονίκης έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και την έκανε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια του κόµµατος για τον κεντρικό δήµο, κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβεβληµένα κοµµατικά στελέχη και πρώην υπουργούς και να βγει πρώτη µε 28.020 ψήφους.

Τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες καταλαµβάνουν ο Γιάννης Αµανατίδης, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόµµατος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Κώστας Ζουράρις και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Εκτός έµειναν γνωστοί υπουργοί, όπως ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Μάρκος Μπόλαρης, αλλά και οι Τάσος Κουράκης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, µε τις πρώτες γκρίνιες κάποιων κοµµατικών στελεχών να άρχισαν ήδη να εκφράζονται...

Στο ΚΙΝΑΛ την έδρα κέρδισε στο νήµα, µε διαφορά 182 ψήφων, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, σε µια αµφίρροπη µάχη που κράτησε όλη τη νύχτα µε τον Κυριάκο Κυριάκο, πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Γιάννης Δελής και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Φουντουκίδου. Μπορεί πανελλαδικά η Ν∆ να σάρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ∆ενδροπόταµο του ∆ήµου Αµπελοκήπων-Μενεµένης δεν φάνηκε να αλλάζει τίποτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 63,5%, η Ν∆ 15,81%, το ΚΙΝΑΛ 6,44%, η Χρυσή Αυγή 4,17% και η Ελληνική Λύση 4,03%. Ενδιαφέρον έχει η σταυροδοσία στα τµήµατα της περιοχής που είναι σε διαφορετικό µήκος κύµατος από τις επιλογές στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτοι σε σταυρούς ήταν οι Γιάννης Αµανατίδης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου και Μάρκος Μπόλαρης, από τη Ν∆ ο Κώστας Καραµανλής και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και από το ΚΙΝΑΛ ο Κυριάκος Κυριάκος.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης στη Ν∆ κατάφερε να πάρει την τρίτη έδρα, µετά τους Θόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, ο Δηµήτρης Βαρτζόπουλος, ψυχίατρος στο επάγγελµα, πρώην πρόεδρος της ΝΟ∆Ε, πρώην υφυπουργός και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, αφήνοντας εκτός Βουλής «βαριά ονόµατα», όπως ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Παπάς και ο πρώην δήµαρχος Γιάννης Καραγιάννης.

Ο Φάµελλος

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Σωκράτη Φάµελλο κατάφερε να εκλεγεί και η δηµοσιογράφος της ΕΡΤ3 Δώρα Αυγέρη, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό Δηµήτρη Μάρδα. Από το ΚΙΝΑΛ εκλέχτηκε ο Γιώργος Αρβανιτίδης που έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν φαβορί. Με το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης εκλέχτηκε ο επίσης αθλητικογράφος Κων. Χήτας, ενώ µε το ΚΚΕ εκλέχτηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης και µε το ΜέΡΑ25 η Κωνσταντίνα Αδάµου.

Θεσσαλονίκηαποτελέσματα εκλογών 2019Κώστας ΚαραμανλήςΚατερίνα Νοτοπούλου