Η κυβέρνηση σχεδιάζει ρετούς στη ρύθµιση των 120 δόσεων
Σπύρος ΜουρελάτοςΣτον αστερισµό των προγραµµατικών δηλώσεων κινείται το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυµεί να υπογραµµίσει µέσω της οµιλίας του το απόγευµα του Σαββάτου την αταλάντευτη, όπως µεταδίδεται, βούλησή του να προωθήσει σηµαντικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονοµία, ώστε να αποσταλεί το µήνυµα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.
Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπουργεία (π.χ. η χθεσινή στο υπουργείο Αµυνας) εκπέµπουν µηνύµατα για το νέο ύφος και το περιεχόµενο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση, καθώς η πρώτη επαφή του πρωθυπουργού µε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατέδειξε, σύµφωνα µε το Μέγαρο Μαξίµου, πως οι θεσµοί ενθαρρύνουν την ταχεία εφαρµογή της εµπροσθοβαρούς µεταρρυθµιστικής ατζέντας, που «υπόσχεται» θέσεις εργασίας, τόνωση της επιχειρηµατικότητας και προσέλκυση σοβαρών µακροπρόθεσµων επενδύσεων.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν χθες το απόγευµα για επιτυχή κατάληξη των διαπραγµατεύσεων µε τους θεσµούς για τη βελτίωση της ρύθµισης των 120 δόσεων, καθώς φαίνεται πως το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εταίρους έπεισε ότι η ρύθµιση θα αποβεί δηµοσιονοµικά ουδέτερη, καταρρίπτοντας τα αντεπιχειρήµατα τους για δηµοσιονοµικό κενό.
Η βελτιωµένη εκδοχή, σύµφωνα πάντα µε το Μέγαρο Μαξίµου, θα κινείται στην κατεύθυνση της µεγαλύτερης ευελιξίας µε την καθιέρωση χαλαρότερων κριτηρίων για την υπαγωγή σε αυτήν και ισχυρότερα κίνητρα ώστε να δυσκολεύει την έξοδο από αυτή.
Κλίµα εµπιστοσύνης
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, είναι να εµπεδωθεί κατ’ αρχάς κλίµα αµοιβαίας εµπιστοσύνης ανάµεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της χώρας, στη βάση ενός ρεαλιστικού και κοστολογηµένου προγράµµατος. Σε αυτό το πνεύµα εντάσσονται οι σηµερινές συναντήσεις γνωριµίας -όπως χαρακτηρίζονταιεκπροσώπων των Θεσµών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΕΚΤ, ∆ΝΤ) µε εκπροσώπους των υπουργείων Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και ∆ικαιοσύνης στο κτίριο της Γενικής Γραµµατείας της κυβέρνησης.
Σαφές είναι πως σε µεταγενέστερο χρόνο, και συγκεκριµένα στο δεύτερο εξάµηνο του 2020, και αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δώσει τα µεταρρυθµιστικά διαπιστευτήριά της, ο πρωθυπουργός θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της µείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα.
Το πρωί της Παρασκευής αναµένεται να πραγµατοποιηθεί η πρώτη -πανηγυρικού χαρακτήρα- συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν∆, η οποία πλέον αριθµεί 158 µέλη, οι 49 εκ των οποίων ορκίστηκαν για πρώτη φορά βουλευτές. Σε ρόλο-κλειδί, αυτό του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδος µε ενισχυµένες, µάλιστα, αρµοδιότητες, έχει τοποθετηθεί ο Σταύρος Καλαφάτης. Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακούγονται τα ονόµατα των Μάξιµου Χαρακόπουλου και Κώστα Γκιουλέκα.
Η συνάντηση µε Καραµανλή
Σε πολύ καλό κλίµα πραγµατοποιήθηκε χθες στη Βουλή η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, η οποία διήρκεσε περί τα 40 λεπτά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επεσήµανε στον κ. Καραµανλή τη βούλησή του να επιταχύνει τους κυβερνητικούς ρυθµούς ώστε να επιτευχθούν µετρήσιµα αποτελέσµατα σε τοµείς που άπτονται της καθηµερινότητας του πολίτη, όπως η Οικονοµία, η Ασφάλεια, η Υγεία και η Παιδεία, µε τον πρώην πρωθυπουργό να συµφωνεί πως η περίοδος ύστερα από µια ευρεία εκλογική νίκη είναι η πλέον ενδεδειγµένη για να δροµολογηθούν σοβαρές µεταρρυθµιστικές τοµές.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλη τη βεντάλια των τρεχουσών πολιτικών και οικονοµικών εξελίξεων, αλλά και για τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα µας µετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, µάλιστα, να ευχαριστήσει τον κ. Καραµανλή για τη θερµή στήριξη και τη συµβολή του στην πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις 7 Ιουλίου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ