Πολιτική|17.11.2018 08:21

Αµετακίνητη η κυβέρνηση για τη µισθοδοσία των κληρικών

Βούλα Κεχαγιά

Το Μαξίµου καθιστά σαφές πως «το καθεστώς µισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών -σε κάθε περίπτωση- είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». Πρακτικά η κυβέρνηση διαµηνύει στην Ιερά Σύνοδο πως είναι αρµοδιότητα της Πολιτείας να αποφασίσει εάν και εφόσον οι ιερείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται ως δηµόσιοι υπάλληλοι, ειδικά τώρα που η σχετική συζήτηση άνοιξε µε πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Εθνος».

Πιθανολογείται πως η αντίδραση του Μαξίµου στις αποφάσεις της Ιεραρχίας είναι και µια µορφή πίεσης ή και βοήθειας προς τον κ. Ιερώνυµο να προωθήσει την επίτευξη της συµφωνίας, συµπεριλαµβανοµένου και του καυτού ζητήµατος της µισθοδοσίας των κληρικών.

Σηµειωτέον πως η κυβέρνηση υπολογίζει στην αποχώρηση ότι 10.000 κληρικών από το ∆ηµόσιο ώστε να ανοίξουν το 2020 αντίστοιχες θέσεις και να καλυφθούν τα κενά στους τοµείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.

Με τη στάση τους το Μέγαρο Μαξίµου και ο πρωθυπουργός δείχνουν πως ικανοποιούν και ένα µεγάλο κοµµάτι του εσωτερικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυµεί τον διαχωρισµό Κράτους και Εκκλησίας.

Στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άµεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόµου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεµβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήµα για τον εξορθολογισµό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το σχέδιο νόµου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Προφανώς στο σχέδιο νόµου θα εµπεριέχεται και η αποχώρηση των κληρικών από το ∆ηµόσιο.

  • Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος και µίλησε για «συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου µεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας». Ακόµη, προσέθεσε ότι «η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήµα για την εµβάθυνση των διακριτών µας ρόλων, στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συµφερόντων του λαού µας».
Εκκλησία