Γεωργιάδης: Θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα για την επένδυση στο Ελληνικό
NewsroomΑνεβαίνοντας στο βήμα ανέβασε και τους τόνους ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβένησης, ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορά στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας Creta Farms. Όπως είπε, κατέστη δυνατόν να υπογράψουν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες προκειμένου να αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, η επιβίωση της επιχείρησης και να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Επειδή όπως είπε «η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος» κατέθεσε στα Πρακτικά το Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη θέση 72. Μας προσπερνάνε η Ρουάντα (περίπου 20 θέσεις παραπάνω), η Κένυα, η Αλβανία,… » και τόνισε πως «κάθε μεγάλος επενδυτής προτού αποφασίσει να πάει σε μία χώρα βλέπει αυτό ακριβώς το ranking που ελπίζουμε να βελτιώσουμε».
Στη συνέχεια σε απάντηση επισήμανσης του κ. Φίλη, κατέθεσε στα Πρακτικά το οργανόγραμμα της κυβέρνησης της Φινλανδίας όπου η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο υπουργείο Παιδείας.
Ξεκινώντας την ανάπτυξη όσων σκοπεύει να κάνει στο υπουργείο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Δραγασάκη ήταν σε καλή κατεύθυνση» γι’ αυτό και είχαν στηριχθεί από τη ΝΔ ενώ πολλές είναι και εκείνες που προετοιμάζονταν –κάποιες θα τις αλλάξουμε- θα τα φέρουμε όλα εδώ και θα τα πούμε ποιες πρωτοβουλίες είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους».
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τίθενται δύο στόχοι πέραν του νομοσχεδίου που θα έρθει μέσα στις δύο επόμενες βδομάδες. Είπε χαρακτηριστικά: «θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε το outsourcing, θα κάνουμε σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις».
Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία μέσα στους επόμενους μήνες κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. «Σε μία βάση με ένα κουμπί θα παίρνει κανείς την άδεια που θέλει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το πλήρες σύστημα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα είναι έτοιμος μετά από δύο χρόνια. Θα ξέρει κανείς σε ποιο περιβάλλον δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία».
Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο αλλά απλώς θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δηλαδή ουσιαστικά θα υλοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα συμφωνία. «Αυτό που θα κάνουμε εμείς για το Ελληνικό έρχεται υπό μία έννοια σε συνέχεια αυτού που κάνατε εσείς. Το Ελληνικό θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει εντός του 2019. Δε θα φέρουμε άλλο νομοσχέδιο μόνο που θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τη συμφωνία».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αναφορικά με τα ΕΣΠΑ «ο μέσος όρος απορρόφησης είναι στο 24,5 % αλλά είμαστε στη 19η θέση από τους 28 όσον αφορά την απορροφητικότητα και τη συμβασιοποίηση». Κλείνοντας προανήγγειλε πως θα διερευνηθούν όλες οι προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνώντων «διαβολής πολιτικών τους αντιπάλων», κι αυτό «δε θα γίνει για λόγους ρεμβανσισμού αλλά για λόγους δημοκρατίας. Όλα θα γίνουν με το θεσμικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα».
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του