Πολιτική|24.07.2019 14:11

Στο γήπεδο της αναθεώρησης με τον «πολιτικό της χρονιάς»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

«Πολιτικός της χρονιάς» για την παράταξή του µπορεί να αναδειχθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που πήρε το χρίσµα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να προεδρεύει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγµατος.

Οι εργασίες της αναµένεται -σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα- να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και να τελειώσουν µέσα στο 2019, αν καταστεί δυνατόν. Σηµαντικά τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν, σύµφωνα µε τις αποφάσεις της προηγούµενης Βουλής: Προεδρική εκλογή, σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, βουλευτική ασυλία και προνόµια, ποινική ευθύνη υπουργών, δηµοψηφίσµατα, ανεξάρτητες Αρχές.

Μέγιστο όλων όµως το άρθρο 54 που αφορά τα θέµατα του εκλογικού νόµου. Εκεί το µέγα ερώτηµα είναι το εάν θα διασφαλιστούν οι 180 ψήφοι (δηλαδή οι 22 του ΚΙΝΑΛ για να προστεθούν στις 158 της Ν∆), ώστε να επιτρέψει ο νέος εκλογικός νόµος που θα φέρει η κυβέρνηση το άρθρο να ισχύσει από τις επόµενες εκλογές. Οπότε... «καληνύχτα απλή αναλογική».

Αραγε ο έµπειρος κοινοβουλευτικά βουλευτής Ροδόπης θα καταφέρει να κοµίσει το τρόπαιο; Πάντως εύκολη δουλειά δεν θα έχει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οχι αν κρίνουµε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τριήµερη συζήτηση για τις προγραµµατικές δηλώσεις στη Βουλή. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να µην κάνει θεσµικές ακροβασίες µε τη συνταγµατική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόµο. Οπότε στην Επιτροπή Αναθεώρησης, ουδείς θα πάει ανυποψίαστος.

αναθεώρηση ΣυντάγματοςΕυριπίδης Στυλιανίδης