Πολιτική | 26.07.2019 08:06

Ελιγµός του ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

Φώφη Γιωτάκη

Πρόσκληση στην κυβέρνηση να υιοθετήσει εκ νέου τις διατάξεις του νόµου Διαµαντοπούλου για το πανεπιστηµιακό άσυλο απευθύνει το Κίνηµα Αλλαγής, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεών του. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί το άρθρο 3 του συγκεκριµένου νόµου ισχυρή βάση για την αντιµετώπιση της ανοµίας αλλά και για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της λειτουργίας των ΑΕΙ.

Είναι αλήθεια ότι η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να περιγράψει την πρότασή της µε τη φρασεολογία της Ν∆, υπενθυµίζεται, ωστόσο, ότι ο νόµος ∆ιαµαντοπούλου -επί κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011- νοµοθετήθηκε και για να αντιµετωπιστούν αξιόποινες πράξεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήµατος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, έσπευσε χθες να υπογραµµίσει ότι ο Ν. 4009/2011 και το συγκεκριµένο άρθρο για το άσυλο είχαν ψηφιστεί τότε από µια πολύ µεγάλη πλειοψηφία – τα 3/4 της τότε Βουλής.

«Υπάρχει λοιπόν απλή λύση. Να φέρετε στη Βουλή και να ψηφίσουµε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από τη Βουλή µε πολύ µεγάλη πλειοψηφία. ∆ιάταξη που προστατεύει πλήρως κατά το Σύνταγµά µας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδηµαϊκές ελευθερίες» έλεγε χθες ο κ. Χρηστίδης, επιµένοντας ότι «η προβοκάτσια και ο µηχανισµός διαστρέβλωσης των θέσεών µας συνεχίζονται και µετεκλογικά, και από τη Ν∆ και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Τους προειδοποιήσαµε», συνέχισε ο Π. Χρηστίδης, «ότι θα τους ξεµπροστιάσουµε.

Η “Αυγή”, εφηµερίδα της πρώην κυβέρνησης, έπιασε το νήµα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να παραποιήσει τη θέση µας για το άσυλο», χαρακτηρίζοντας ξεκάθαρη τη θέση που κατατέθηκε από τη Φώφη Γεννηµατά κατά τις προγραµµατικές δηλώσεις στη Βουλή. «Το θέµα του ασύλου είναι σοβαρό, δεν είναι όµως το µοναδικό πρόβληµα για την αναβάθµιση της δηµόσιας Εκπαίδευσης, που οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κατάρρευση» συµπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι η ανοµία βέβαια πρέπει να αντιµετωπιστεί, γιατί υπονοµεύει το δηµόσιο πανεπιστήµιο και περιορίζει την πρόσβαση στην ποιοτική γνώση των λιγότερο προνοµιούχων φοιτητών.

Το άρθρο 3

Τι προέβλεπε όµως το άρθρο 3 περί ακαδηµαϊκής ελευθερίας του νόµου ∆ιαµαντοπούλου που το ΚΙΝΑΛ καλεί τη Ν∆ να επαναφέρει; 

Η συγκεκριµένη διάταξη προέβλεπε ότι:

  1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδηµαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
  2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρµόζεται η κοινή νοµοθεσία.
  3. Από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου καταργούνται το άρθρο 2 του Ν. 1268/1982 (Α’ 87) και οι παράγραφοι 1 έως και 7 και 9 του άρθρου 3 του Ν. 3549/2007 (Α’ 69). Αξίζει να σηµειωθεί ότι το άρθρο 2 του νόµου του 1982 (επί Ανδρέα Παπανδρέου) προέβλεπε ότι µόνο µε άδεια του πρύτανη θα µπορούσε να παρέµβει για σοβαρές αξιόποινες πράξεις η Αστυνοµία.

Οσο για τον νόµο της Μαριέττας Γιαννάκου του 2007, το επίµαχο άρθρο κατοχύρωνε το άσυλο µόνο για τις αίθουσες και τα πανεπιστηµιακά κτίρια και όχι για τους προαύλιους χώρους για περιπτώσεις µε σοβαρές αξιόποινες πράξεις

πανεπιστημιακό άσυλοΚΙΝΑΛνόμος Διαμαντοπούλου