Πολιτική|28.07.2019 07:48

Συµµαχίες για το πλεόνασµα αναζητά η κυβέρνηση - Τετ α τετ με ηγέτες

Newsroom

«Κρας τεστ» για τη διακηρυχθείσα προεκλογικά ετοιµότητά του να παραγάγει άµεσα έργο αποτέλεσαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πρώτες τρεις εβδοµάδες της πρωθυπουργικής του θητείας, γεγονός που πιστοποιεί η εµπρόθεσµη -βάσει του προγραµµατισµού που είχε καθορίσει το Μέγαρο Μαξίµου- κατάθεση δύο σηµαντικών νοµοθετηµάτων, όπως αυτά του επιτελικού κράτους και της πρώτης φάσης του φορολογικού. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές στέκονται στην περίπτωση του νοµοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που αποτελείται από περισσότερα από 100 άρθρα, αλλά και στην ταχύτατη στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κράτους, όπως αυτές των γενικών γραµµατέων, για να επισηµάνουν τη σηµασία της προπαρασκευής που είχε γίνει όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα τόσο σε επίπεδο παραγωγής σχεδίων νόµου όσο και σε επίπεδο επιλογής προσώπων για συγκεκριµένα πόστα.

Από το Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν, εξάλλου, πως οι διατάξεις του νοµοσχεδίου για το επιτελικό κράτος συνιστούν έµπρακτη απόδειξη της αποκοµµατικοποίησης που επιθυµεί να επιφέρει στη δηµόσια διοίκηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επικαλούνται την επαναφορά του θεσµού του γενικού διευθυντή, τη θεσµοθέτηση της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, που στόχο έχει την αντιµετώπιση της δηµόσιας και της ιδιωτικής διαφθοράς, αλλά και την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραµµατέα σε κάθε υπουργείο µέσω ΑΣΕΠ και χωρίς καµία εµπλοκή της πολιτικής ηγεσίας.

Τετ α τετ με ηγέτες

Τα πρώτα ενθαρρυντικά, όπως χαρακτηρίζονται, δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης ενέχουν ακόµη µία ξεκάθαρη για το Μέγαρο Μαξίµου στόχευση: να πείσουν τον διεθνή περίγυρο ότι η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας εφαρµόζει από τις πρώτες ηµέρες του βίου της ένα εµπροσθοβαρές µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα, ικανό να προκαλέσει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο για τη χώρα.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδυθεί µετά τον ∆εκαπενταύγουστο και έως το τέλος του έτους σε ένα διεθνές roadshow, ώστε να καταστήσει όλους τους στρατηγικούς παίκτες ανά την υφήλιο κοινωνούς του φιλόδοξου προγράµµατος που εφαρµόζει στην Ελλάδα. Το µήνυµα σαφές, όπως µεταδίδεται από αρµόδιες κυβερνητικές πηγές: «Το εναλλακτικό οικονοµικό µείγµα που προκρίνει η κυβέρνηση φέρνει ανάπτυξη, προσελκύει επενδύσεις και δηµιουργεί νέες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας, χωρίς να αµφισβητεί τους δηµοσιονοµικούς στόχους της διετίας 2019- 2020».

Στο Μαξίµου, µάλιστα, αξιολογείται ως εξαιρετικά θετική ένδειξη των νέων προοπτικών της οικονοµίας η πολύ καλή υποδοχή που επιφυλάσσουν πλέον στα ελληνικά οµόλογα οι διεθνείς αγορές. Οι επισκέψεις σε κρίσιµες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι, και τα τετ α τετ µε Ανγκελα Μέρκελ και Εµανουέλ Μακρόν, αλλά και η µετάβαση στην Ολλανδία, η οποία παραδοσιακά θεωρείται δύσπιστος εταίρος που επηρεάζει πολιτικά τις σκανδιναβικές χώρες, θεωρούνται κρίσιµες για τη σύναψη συµµαχιών που έχει ανάγκη η χώρα.

Οπως, εξάλλου, έχει επισηµανθεί εγκαίρως από τον κ. Μητσοτάκη, η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας θα αποτελέσει το «κλειδί» για την επαναδιαπραγµάτευση -εντός του 2020- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα που συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής στρατηγικής. Τέλη Σεπτεµβρίου, µάλιστα, ο πρωθυπουργός αναµένεται να έχει και τις πρώτες σηµαντικές επαφές µε την αµερικανική διακυβέρνηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αποτελέσματα έως τον Δεκέμβριο

Κεντρική εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα προς ένα τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου είναι η επίτευξη µετρήσιµων στόχων έως το τέλος του έτους, καθώς το Μέγαρο Μαξίµου έχει προσδιορίσει το εξάµηνο ως το πρώτο σηµαντικό χρονικό ορόσηµο της νέας διακυβέρνησης. Εξ ου και η... πάγια εντολή του, που επαναλήφθηκε και στη συνεδρίαση του προχθεσινού Υπουργικού Συµβουλίου, είναι η διαρκής επικαιροποίηση αλλά και η επιτάχυνση του νοµοθετικού έργου. Σε αυτό το πνεύµα σηµαντικές τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο συµβολισµού είναι οι παρεµβάσεις που περιλαµβάνονται στο λεγόµενο διυπουργικό νοµοσχέδιο, το οποίο αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί εµβληµατική δέσµευση του κυβερνώντος κόµµατος αλλά και αναγκαία συνθήκη για την αναβάθµιση της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης που θέλει να ενεργοποιήσει άµεσα η κυβέρνηση. Στο ίδιο µήκος κύµατος η τροποποίηση επί το αυστηρότερον διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιδιώκεται να αποτελέσει θεσµικό προθάλαµο για την εµπέδωση του αισθήµατος ασφάλειας στους πολίτες, κεντρικό ζητούµενο της µεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, η διασφάλιση της κυβερνησιµότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση µέσω διατάξεων που θα ενθαρρύνουν τη σύµπραξη διαφορετικών δηµοτικών ή περιφερειακών παρατάξεων αλλά και την κατοχύρωση της πλειοψηφίας του δηµάρχου σε κρίσιµες επιτροπές, όπως αυτή των Οικονοµικών, της Καθηµερινότητας και της Ποιότητας Ζωής, στοχεύουν να αµβλύνουν τις αρνητικές παρενέργειες της απλής αναλογικής.

Οι συγκεκριµένες πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, προετοιµάζουν το έδαφος και για την επικείµενη αλλαγή του εκλογικού νόµου και την κατάργηση του συστήµατος της απλής αναλογικής που αναµένεται το φθινόπωρο. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαµορφώσει συνθήκες ευρύτερων συγκλίσεων ανάµεσα στις πολιτικές δυνάµεις, κατά πληροφορίες µάλιστα συζητείται και η θέσπιση, µέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγµατος, πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την αλλαγή του εκλογικού νόµου. Η τοποθέτηση, εξάλλου, στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής του έµπειρου και µετριοπαθούς πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στόχο έχει ακριβώς να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης

κυβέρνησηRoadshowπλεόνασμαΚυριάκος Μητσοτάκης