O σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβάζει ταχύτητα ο Αλέξης Τσίπρας
Βούλα ΚεχαγιάΤην κατάλληλη δοσολογία στην αντιπολιτευτική του τακτική αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα νοµοσχέδια της Ν∆ αποτελούν πεδίο για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του απέναντι στη «γαλάζια» διακυβέρνηση. Στην αξιωµατική αντιπολίτευση ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αξιοποιούνται για την καλύτερη οργάνωσή της απέναντι στο Μαξίµου εν όψει και των κυβερνητικών ανακοινώσεων που θα γίνουν στη ∆ΕΘ, οι οποίες θα εισέρχονται στον «πυρήνα» της οικονοµικής και αναπτυξιακής πολιτικής της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στην Κουµουνδούρου διαπιστώνουν υπαναχωρήσεις σε πολλά επίπεδα από την κυβέρνηση και πιστεύουν ότι οι πρώτες αθετήσεις δεσµεύσεων αποτελούν µόνο την αρχή: από τη διαβεβαίωση ότι οι «µπουλντόζες» στο Ελληνικό µάλλον θα πιάσουν δουλειά έως το τέλος της χρονιάς, αντί της πρώτης εβδοµάδας της νέας διακυβέρνησης, έως και την αλλαγή στόχου ως προς τους ρυθµούς ανάπτυξης και τη µείωσή τους στο 3% µε το «καληµέρα», αντί του 4% που είχε υποσχεθεί προεκλογικώς ο πρωθυπουργός. ;
Έχοντας αντιµετωπίσει και εσωτερικά οργανωτικά προβλήµατα (π.χ. την απόκτηση γραφείων για τα επιτελεία και τους τοµεάρχες), ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται πλέον να βρίσκει τον βηµατισµό του εντός της Βουλής και τον συντονισµό του σε ζητήµατα επικοινωνίας. Εως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ περπατά πάνω στην αρχή που ανέπτυξε στη προγραµµατικών δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας και κινείται µε βάση τη συνταγή µιας αξιωµατικής αντιπολίτευσης όχι ισοπεδωτικής και καταστροφολογικής, αλλά δηµιουργικής και επιθετικής όπου αρµόζει. Τα πρώτα δείγµατα φάνηκαν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ψηφίζοντάς το, αλλά και µε το νοµοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο η Κουµουνδούρου αντιµετωπίζει ως νοµοσχέδιο για τον «έλεγχο του κράτους».
Ήδη η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε σηµαντικές παρεµβάσεις, αναγκάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει πίσω σε µια σειρά από ζητήµατα. Για παράδειγµα, έπειτα από επιµονή του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπονται η διαδικασία της συνέντευξης κατά τη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γραµµατέων των υπουργείων και ο εξορθολογισµός του συστήµατος µοριοδότησής τους. Επίσης, απαλείφθηκε η διάταξη σύµφωνα µε την οποία δεν επιτρεπόταν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις των υπηρεσιακών γραµµατέων υπάλληλοι που την προηγούµενη πενταετία είχαν αποσπαστεί σε πολιτικό κόµµα ή είχαν θητεύσει σε θέσεις µετακλητών γενικών, ή ειδικών γραµµατέων. Ακόµη απαλείφθηκε η διάταξη περί δυνατότητας αύξησης του αριθµού των µετακλητών στην προεδρία της κυβέρνησης και πέραν των 100. Παρ’ όλα αυτά, σύµφωνα µε πηγές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η ουσία του νοµοσχεδίου παραµένει αναλλοίωτη, αφού πίσω από το «επιτελικό κράτος» στην ουσία δηµιουργείται ένα νεοφιλελεύθερο, κοµµατικό και υπερσυγκεντρωτικό γύρω από τον πρωθυπουργό κράτος.
Κατά τις ίδιες πηγές, την εβδοµάδα πουσυζήτηση επί των έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Τον ρυθµό αναµένεται να δώσει, µάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύµφωνα µε τον σηµερινό σχεδιασµό, αναµένεται να παρέµβει στο πολυνοµοσχέδιο για την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, την κατάργηση του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υψηλοί θα είναι οι τόνοι που θα χρησιµοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να πραγµατοποιεί ελάχιστες τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την ώρα που αποδίδει «κάθε κακό που συνδέεται µε αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης» σε αυτούς. Η Κουµουνδούρου, αποτιµώντας τα έργα και τις πρώτες ηµέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, διαπιστώνει πως, «παρά την υποτιθέµενη ήπια ρητορική Μητσοτάκη, υπάρχει ένας σκληρός κυβερνητικός σχεδιασµός» που αποτυπώνεται σε πολλές περιπτώσεις, όπως είναι η πολιτική δίωξη Πολάκη, η κοµµατικοποίηση του κράτους και η κατάργηση του Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, θεσµού, ο οποίος, όπως επισηµαίνεται, είχε διατηρηθεί ακόµη και επί πρωθυπουργίας Σαµαρά.
Αντιπολιτευτικό μέτωπο
Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιµετωπίζουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας Πολάκη το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, και µάλιστα µε επιχειρηµατολογία που δεν αφορούσε µόνο τη νοµιµότητα της διαδικασίας, αλλά και τον πυρήνα των καταγγελιών που έγιναν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τα πρόσωπα που κατέθεσαν εις βάρος του µηνύσεις. Στην Κουµουνδούρου εκτιµούν πως µετά το καλοκαίρι µπορεί να δηµιουργηθεί ένα αντιπολιτευτικό µέτωπο εντός της Βουλής για θέµατα που αφορούν κεκτηµένα, δικαιώµατα και κρούσµατα διώξεων πολιτικών αντιπάλων ή όπου µπορεί να ανακύπτουν «αντισυνταγµατικές πρωτοβουλίες της Ν∆». Σε αυτό το µέτωπο δεν αποκλείουν να ενταχθεί κάποια στιγµή και το ΚΙΝΑΛ, εάν κρίνει κανείς από την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στο «επιτελικό κράτος». Βεβαίως, διαπιστώνουν πως υπάρχουν στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής που επιλέγουν τη δική τους πορεία και αναφέρονται π.χ. στον Ανδρέα Λοβέρδο και στο περιεχόµενο της παρέµβασής του για το θέµα της ασυλίας Πολάκη.
Ραντεβού τον Σεπτέµβριο
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προσώρας σε «αναµονή» τον σχεδιασµό για το άνοιγµα και τη διεύρυνση του κόµµατος, θεωρώντας ότι ο Σεπτέµβριος είναι ο καταλληλότερος µήνας για να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες µετασχηµατισµού. Θεωρείται βέβαιο ότι στο διάστηµα των ολιγοήµερων διακοπών του ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει στον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί για να υπάρξει αντιστοίχιση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών πολιτών που τον ακολουθούν µε τον οργανωτικό και κοµµατικό ΣΥΡΙΖΑ.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί