Πολιτική|07.08.2019 07:27

Οι επενδύσεις το μεγάλο πρότζεκτ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος

Στην τελική ευθεία, ώστε να ανακοινώσει τη δρομολόγηση σημαντικών επενδυτικών projects, φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις ολιγόλογες ανακοινώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως αυτή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Orascom Investment Holding Group, Naguib Sawiris, οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με στρατηγικούς επενδυτές διεθνούς φήμης βρίσκονται, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και αφορούν μία ευρεία γκάμα πεδίων, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, το real estate και οι τηλεπικοινωνίες. 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως μόνο τον πρώτο μήνα, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με σημαντικούς παίκτες του διεθνούς επενδυτικού… jet set, όπως  ο Ινδοκαναδός, Prem Watsa, ενώ την Πέμπτη θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον κ. Ουαλίντ. 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η… παρέλαση ξένων επενδυτών από τη χώρα μας τις τελευταίες 30 ημέρες, αλλά και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με σημαντικούς εγχώριους δρώντες, όπως ο Σπύρος Λάτσης, αλλά και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης σημαντικών οικονομικών παικτών στις προοπτικές, που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, μετά την πολιτική αλλαγή, αλλά και τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Εξόχως ενδεικτική, μάλιστα, της πρόθεσης Μητσοτάκη να σηματοδοτήσει ότι η χώρα μας καθίσταται πλέον ένας ελκυστικός φιλοεπενδυτικός προορισμός παγκοσμίως είναι και ο υπό κατάθεση – μετά το Δεκαπενταύγουστο και έως τα μέσα Σεπτεμβρίου – αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, όπως τονίζουν, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένεται να εμπεριέχει σημαντικές διατάξεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, που επί δεκαετίες θέτουν προσκόμματα σε σοβαρά επενδυτικά σχήματα.

Εν τω μεταξύ, η εκπόνηση και εφαρμογή μίας ενιαίας στρατηγικής για τον Αθλητισμό αναμένεται να είναι το κυρίως μενού της μεσημεριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι άξονες αυτής της στρατηγικής είναι η συντήρηση, η αναβάθμιση και εν τέλει η αξιοποίηση των εγχώριων αθλητικών εγκαταστάσεων, η προτεραιοποίηση του αθλητικού τουρισμού και ο εκσγυγχρονισμός του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μετά τη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να γνωστοποιηθούν οι πτυχές της σχεδιαζομένης από την κυβέρνηση καλύτερης αξιοποίησης του ΟΑΚΑ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να προβεί σε ανακοινώσεις για τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ποδοσφαιρικών ομάδων της Superleague 1 και 2 από την ΕΡΤ. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν για αμοιβαία επωφελή λύση, που περιορίζει δραστικά – πάνω από το 50% - το ετήσιο κόστος των υφιστάμενων συμβολαίων, ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απέχει από τα όσα, προφορικά, είχε υποσχεθεί η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτίνασσαν το σχετικό κοστός στα 63 εκατομμύρια ευρώ.  

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεπενδύσειςΆδωνις ΓεωργιάδηςΝέα Δημοκρατία