Πολιτική|19.11.2018 18:25

Γεροβασίλη στη Βουλή: «Η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση»

Κατερίνα Τζαβάρα

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα εγκληματικότητας – παραβατικότητας, τα οποία όμως συνειδητά υπογραμμίζονται από την αντιπολίτευση αλλά διαφώνησε ότι εντείνονται τα φαινόμενα.

Η κ. Γεροβασίλη απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, με θέμα «Έλειμμα ασφάλειας στην πόλη των Αθηνών». Συγκεκριμένα είπε ότι την τριετία 2015-2017 υπήρξε αύξηση των συλλήψεων κατά 49% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία όπως και αύξηση κατά 22% των συλλήψεων στα Εξάρχεια. Θύμισε επίσης στην κ. Κεφαλογιάννη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει 6.000 θέσεις αστυνομικών και τη δημοτική αστυνομία.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η «οικονομική κρίση επέτεινε τη μικρή εγκληματικότητα επισημαίνοντας πάντως πως «εξαρθρώθηκαν μεγάλες εγκληματικές ομάδες» ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Περσέας για την αντιμετώπιση της μικροπαραβατικότητας.

Αμέσως μετά, η υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Εύης Χριστοφιλοπούλου , με θέμα: «Με δεμένα χέρια η Ελληνική Αστυνομία ενώ ανθεί η παρανομία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

«Η εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών είναι ο τρίτος πυλώνας του κοινωνικού κράτους όπως εμείς το εννοούμε στο ΚΙΝΑΛ», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου. Αναφερόμενη επίσης σε δήλωση του κ. Γαβρόγλου «πού είναι το φοιτητικό κίνημα», η βουλευτής του ΚΙΝΑλ αναρωτήθηκε αν «η κυβέρνηση ζητεί από τους φοιτητές να αυτοδικήσουν».

Η κ. Γεροβασίλη στην απάντησή της τόνισε ότι αρνείται να δεχθεί πως «η Πολιτεία ή τα ελληνικά πανεπιστήμια όπου να ‘ναι καταστρέφονται». Ότι «διαφωνεί με γεγονότα που τα υποστηρίζουμε σκηνοθετικά για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν πιστεύει πως ο νόμος του ακαδημαϊκού ασύλου έφερε τα προβλήματα που πριν ήταν λυμένα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Γεροβασίλη: «Δεν θα δεχθώ ότι η ανομία και η παραβατικότητα βρίσκονται σε έξαρση και η Αστυνομία έχει δεμένα τα χέρια. Δε θα εγκαταστήσουμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια αλλά θα συνεχίσουμε νε διασφαλίζουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η διαπίστωση της κ. Γεροβασίλη ότι έγινε μια παραγωγική κουβέντα που έδειξε μάλλον ότι « η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση». Επίσης, κλείνοντας η κ. Γεροβασίλη απευθυνόμενη στην Εύη Χριστοφιλοπούλου θέλησε να της «θυμίσει τι απέδιδαν και στον Παπανδρέου και στη δική σας παράταξη για σχέσεις με τη 17 Νοέμβρη όταν ήθελαν να πλήξουν την παράταξή σας».

Όλγα Γεροβασίληασφάλειαεγκληματικότηταπαραβατικότητα