Πλησιάζει το Grace 1 - Μήνυμα ΗΠΑ: Ελπίζουμε το δεξαμενόπλοιο να συλληφθεί
NewsroomΜήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών, την ώρα που το δεξαμενόπλοιο "Grace 1" έχει βάλει πλώρη προς την Ελλάδα, με στόχο να αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα.
Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατευθύνεται προς την χώρα μας και που έχει γίνει πεδίο διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες της Ε.Ε. πως η περίπτωση παροχής βοήθειας στο δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίστοιχη με την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Η προειδοποίηση προέρχεται από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το sputniknews.com, αλλά προς ώρας δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατά τον ίδιο, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να μην συλλάβουν το πλοίο, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Το τάνκερ συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της Ε.Ε. και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.
Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Adrian Darya» πρώην «Grace 1», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ