Ανάπτυξη, επενδύσεις & τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
NewsroomΠυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του κυβερνητικού επιτελείου για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ελιζέ, έχει ως στόχο να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα.
Παράλληλα, η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδυνάμων.
Κάλεσμα σε Γάλλους επενδυτές
Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Η εξήγηση για τη στρατηγική της κυβέρνησης
Εξηγώντας την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.
Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τρίτη συνάντηση μέσα σε τρία χρόνια
Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη μέσα σε τρία χρόνια. Είχαν προηγηθεί εκείνες του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ακόμα υπουργός Εσωτερικών αλλά και το 2017 κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα ζητήματα επενδύσεων, ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, το μενού της συζήτησης θα περιλαμβάνει και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχει εκφράσει αντιρρήσεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν - Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Την ίδια ώρα πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής του ατζέντας του κ. Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ελλάδα και Γαλλία, μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Προέδρου Μακρόν προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:
16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.
16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.
16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45: Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Γενικότερα, τόσο με τον πρόεδρο Μακρόν όσο και με τους άλλους ξένους ηγέτες που θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, αναμένεται να μεταφέρει το κεντρικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μια κυβέρνηση η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων, που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας.
Παράλληλα, στόχος του πρωθυπουργού είναι η ενεργή προώθηση των συμμαχιών πάνω στη νέα ισχυρή βάση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου, ώστε οι ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας να αποφέρουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες. Στην σημερινή του επίσκεψη, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη η οποία θα έχει το δικό της παράλληλο πρόγραμμα.
Μετά την επίσκεψη στο Παρίσι, θα ακολουθήσουν τα ταξίδια σε Βερολίνο και Χάγη. Στα δύο αυτά ταξίδια ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση ακόμα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της