Πολιτική|20.11.2018 10:26

Για παρελκυστικές τακτικές από το Μαξίμου μιλά η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περιορίσει το εύρος της πολιτικής και επικοινωνιακής ζημιάς που προξένησε η εναντίωση της συντριπτικής πλειονότητας των μητροπολιτών στο προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερώνυμου αποδίδει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας χθεσινά δημοσιεύματα με… ευφάνταστους, όπως σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές, διαλόγους περί δήθεν υπονόμευσης της συμφωνίας Κράτους - Εκκλησίας σε ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, παραμονή των κοινών δηλώσεων του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον κ. Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Από την Πειραιώς σημειώνουν πως οι κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συνομιλούν και συναντώνται σε τακτική βάση και ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από την Αρχιεπισκοπή, πολλώ δε μάλλον από την κυβέρνηση, για το περιεχόμενο της κυοφορούμενης συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν, ως εκ τούτου, και τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξακολουθούν, μάλιστα, να εγκαλούν τον κ. Τσίπρα ότι δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και τον Αρχιεπίσκοπο προς άγραν εφήμερου επικοινωνιακού οφέλους.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη, επανέλαβε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτέθηκε σφόδρα από την πρώτη στιγμή στην προωθούμενη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, ώστε να «μην οδηγηθούν 10.000 κληρικοί σε καθεστώς ανασφάλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ διατρανώνει την πλήρη διαφωνία της σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ενώ επικαλείται τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπερψηφίσει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εν τω μεταξύ, το Μοσχάτο εξακολουθεί να διατηρεί στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας το σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει, της διόγκωσης των χρεών της ΔΕΠΑ, καθώς χθες κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, η οποία περιλαμβάνει είκοσι σχετικά με την υπόθεση ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό και τους κατονομαζόμενους από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης και σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο, υπουργούς.

Ειδικότερα, η ΝΔ ερωτά κατά πόσον κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, είχαν ενεργό εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος, αλλά και με ποια κριτήρια επελέγη για επικεφαλής της ΔΕΠΑ το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν γνωστό ότι είχε χρηματίσει ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου οφειλέτη της ΔΕΠΑ, της ΕΛΦΕ. Επιπλέον, η Πειραιώς διερωτάται σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία