Πολιτική | 20.11.2018 10:32

Πληρώσαμε 23 δισ. το «πάρτι» στο φάρμακο

Κατερίνα Τζαβάρα

«Σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στο φάρμακο και στις προμήθειες στο χώρο της Υγείας» που οδήγησε σε οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα, η οποία την περίοδο 1997-2015 φθάνει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 23 δισεκατομμύρια περίπου στον χώρο του φαρμάκου, αναφέρει η πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Το πόρισμα συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Για το «μεγάλο φαγοπότι», όπως το χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο του φαρμάκου προτείνεται περαιτέρω έρευνα χωρίς οι ευθύνες να προσωποποιούνται.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στο κείμενο της έκθεσης της πλειοψηφίας περιλαμβάνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση παραγγελίας των αντιικών εμβολίων στη διάρκεια της θητείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου εγείρει ένα ζήτημα για τον τρόπο που θα επιλεγεί προκειμένου να γίνει η απόδοση ευθυνών.

«Το καταπληκτικό είναι ότι από τις 16 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά με λεπτομέρειες για όλη τη διαδικασία παραγγελίας, το ότι τα εμβόλια «αφέθηκαν να λήξουν» αλλά και το ότι τα ληγμένα φάρμακα παραμένουν μέχρι σήμερα στην ΚΑΥ αφού η διαδικασία καταστροφής τους δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται επίσης στον μηχανισμό τιμολόγησης και στις παθογένειες του συστήματος, στη συνταγογράφηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αλλά και στο έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και την απήχησή του.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS στη Δικαιοσύνη μετά τη σχετική απόφαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής ασφαλώς είχε επίδραση στο μέγεθος των στοιχείων στα οποία είχε πρόσβαση η επιτροπή».

Για διερεύνηση

Το πόρισμα ζητεί περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου:

  • Να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών, τα οποία αποκάλυπταν συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 ΚΠΔ.
  • Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων.
  • Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον «κλειδάριθμο» με τον οποίο«ανοίγουν» οι τιμές των φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στη φαρμακευτική δαπάνη
φάρμακαυγεία