Πολιτική|02.09.2019 07:48

ΔΕΗ: Αναζήτηση υπευθύνων κι εξεταστική επιτροπή μετά τη ΔΕΘ

Σπύρος Μουρελάτος

Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, απόρροια της ανεκδιήγητης, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, της πολιτικής, που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά πληροφορίες διάπλατα τον δρόμο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων μετά την άνοδο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Προς ώρας τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συλλέγουν όλα τα αναγκαία στοιχεία, ωστόσο, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, το μέγεθος της «τρύπας», που κατά πληροφορίες ανέρχεται στα 956 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και οι οφειλές προς την επιχείρηση, που εκτινάχθηκαν στα 2,5 δις ευρώ μαρτυρούν πολλά για τα πεπραγμένα των προκατόχων του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναμένει την έκθεση του ορκωτού λογιστή ( Ernst & Young )  για την βιωσιμότητα της επιχείρησης και έχει ήδη θέσει σε ισχύ το λεγόμενο σχέδιο σωτηρίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, ρήτρα CO2 για τον άνθρακα, μείωση της εκπτωτικής συνέπειας στο 5% από το 10% και επιμερισμό βαρών και στους υπαλλήλους της επιχείρησης.

Την πιθανότητα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εντοπισμό τυχόν πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην θέση του κατηγορούμενου και όχι του κατήγορου και εάν υπάρχουν θέματα, που αφορούν στην Δικαιοσύνη, θα πάνε στην Δικαιοσύνη».

Συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους ενόψει ΔΕΘ

Τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια θα επιχειρήσει να δώσει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μεσημεριανή (12:00) καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕσυστΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ) κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ακούσει τις προτάσεις τους και να αξιολογήσει ποιες από αυτές πρόκειται να ενσωματώσει στην παρέμβαση του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, πάντα βάση των προεκλογικών του εξαγγελιών, αλλά και των διαθέσιμων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει στους κοινωνικούς εταίρους ότι η μείωση των φόρων και εν γένει η ήδη δρομολογούμενη πολιτική των φοροαπαλλαγών δεν αφορά σε μία μονόδρομη στρατηγική, αλλά εδράζεται σε μία συμφωνία κυρίων στο τρίγωνο εργοδοσία – εργαζόμενοι – κυβέρνηση. Τούτο συνεπάγεται σαφείς υποχρεώσεις από την πλευρά των πρώτων, που συνίστανται στην απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι εργαζόμενοι να καθίστανται συστατικό στοιχείο της επιτυχίας μιας επιχείρησης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως ακόμη ένα θετικό οιωνό για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, που πιστοποιεί την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην χώρα μας με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κάτι, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αντικατοπτρίζεται στην υποδοχή, που έτυχε ο πρωθυπουργός σε Παρίσι και Βερολίνο, αλλά και στη συμπεριφορά των διεθνών αγορών.

ΔΕΗΔΕΘΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης