Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι οι απαιτήσεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικές
Μαρία Ψαρά«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παραδεχτεί επισήμως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, γύρω στο 1,5%-2%».
Τάδε έφη η άρτι παραιτηθείσα Πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Κρ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τη λιτότητα στην Ελλάδα και τις ευθύνες του ΔΝΤ. «Δε θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στα ελληνικά Μνημόνια. Το ΔΝΤ όμως έχει και επισήμως τοποθετηθεί ότι πολλές φορές οι απαιτήσεις ήταν περισσότερες από τις δυνατότητες», συμπλήρωσε.
Η ίδια επέλεξε να επαναφέρει ως παράδειγμα το σημείο-αγκάθι στην ελληνική μεταπρογραμματική πραγματικότητα: τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας ότι το ποσοστό που έχει οριστεί από το πρόγραμμα είναι υψηλό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Μια τοποθέτηση-παρέμβαση της επικείμενης προέδρου της ΕΚΤ για την Ελλάδα που μόνο τυχαία δεν φάνηκε…
Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε επίσης και άλλα λάθη που έχουν γίνει στα ελληνικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα οι πολλαπλασιαστές.
«Υπήρξαν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που προτάθηκαν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου (σ.σ.διάσωσης) και δεν υπήρξε σωστή εφαρμογή τους… Επίσης για τους πολλαπλασιαστές, αναγνωρίσαμε τις λάθος εκτιμήσεις μας και για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που είχε επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Είχαμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις από τον πολλαπλασιαστή και γι αυτό πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος. Ωστόσο, δεν ήταν ευθύνη μόνο ενός ή δύο οργανισμών. Όλοι έφεραν ευθύνη. Δεν έχει νόημα να αποδίδει κανείς υπαιτιότητες, αλλά να αναγνωρίζει τι λάθη έγιναν για να μην επαναληφθούν», υπογράμμισε.
Στην ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην οποία ανέφερε την ανάπτυξη που υπάρχει ήδη στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε: «Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτά που έχουν ξεκινήσει, αλλά θα εμβαθύνει περισσότερο ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Χαίρομαι που υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και νέες τουριστικές και μεταποιητικές δραστηριότητες», κατέληξε.
Οι ευρωβουλευτές αναμένεται το απόγευμα να ψηφίσουν για το αν εγκρίνουν ή όχι την Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τη θετική τους άποψη δεν αναμένονται εκπλήξεις. Το τελικό οκ θα λάβει ωστόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών τον Οκτώβριο, αφού και η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα