Πολιτική|08.09.2019 17:19

Μητσοτάκης: Στο Eurogroup το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Newsroom

ΔΕΘ: Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους. Ο πρωθυπουργός απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου (7/9) από το Βελλίδειο καθώς και για θέματα της επικαιρότητας

Εθνικά επιζήμια αλλά κυρωμένη η Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Open TV και του Έθνους, Σπύρου Μουρελάτου, εξήγησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη, που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν.

Ακόμη θύμισε ότι «αυτή, τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία. Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν ήταν τόσο ρόδινη η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ακόμη πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. 

Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». 

Δεν συνδέουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον εκλογικό νόμο

Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου», τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: «Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας». Για τον εκλογικό νόμο, είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορεί να απειλεί ο Ερντογάν

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ., για το μεταναστευτικό.

Έχουμε όλα τα επιχειρήματα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σημείωσε ότι είναι απολύτως συνεπής σε ό,τι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων, εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα», τόνισε. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός

Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και να εξυγιανθεί

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν», προσέθεσε. 

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται».

Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου της 84η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Σε τρεις μήνες η απάντηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτήν την παρέμβαση».

Γίνονται έρευνες για τη σίτιση των μεταναστών

Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. 

Εξάντληση της τετραετίας

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και αναφερόμενος στη σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης, είπε ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Σημείωσε, πάντως, ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο του 2020

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία, τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην Εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε, δε, και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά», έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

Για τις φορολογικές εξαγγελίες

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτ»ους.

Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φορολογικές ελαφρύνσεις

«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.

Ήδη δουλεύει η κατάργηση του ασύλου

«Η κατάργηση της παραβατικότητας και της ανομίας που κρύβεται πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτή είναι η σωστή διατύπωση, γιατί δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει, ώστε να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε, απαντώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Δουλεύει ήδη. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει εμπόρους ναρκωτικών και το παρεμπόριο. Η εικόνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες», πρόσθεσε.

«Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική, αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο», τόνισε.

«Ως προς τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό. Είναι το πώς μία γειτονιά της Αθήνας θα ξαναβρεί τον ρυθμό της, τη ζωή της, πώς θα συνεργαστούμε με τον δήμο για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την αναγέννηση της περιοχής. Γίνονται επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό, όχι κακό», υπογράμμισε.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα τη χάσει», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε, όμως, και κακοπροαίρετη κριτική, που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών». 

Μέσα στον μήνα νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

«Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα είμαστε αμείλικτοι».

Μέχρι το τέλος του χρόνου η πλήρης ανάπτυξη του 112

«Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε. Σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, σημείωσε: «Θέλουμε να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

Η Ευρώπη να κάνει πράξη την πολιτική της στο μεταναστευτικό

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό», απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων».

Πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χωνέψει ότι έγιναν εκλογές και έχασε

«Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δίνει, όμως, την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Για τον σωφρονισμό είπε ότι «χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό».

Προσπάθεια επέκτασης της προστασίας της α' κατοικίας

«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Θα δω την ταινία του Γαβρά

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει την ταινία του Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει, να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Στόχος να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα

«Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική μας». Και συνέχισε: «Θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο, έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση

«Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους τους φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα "ένα προς πέντε", για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο δημόσιο. 

Θα εξασφαλιστούν πόροι για τη μεταλιγνιτική μετάβαση

«Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας».

Για τη μείωση φόρων

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων, προκειμένου να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών. Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

Για τη μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

«Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής. Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε. 

Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας

«Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας. Οι προηγούμενες προτάσεις για τα ζώα συντροφιάς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είχε ακουστεί και ότι αποτελεί, πως είναι φορολογικό τεκμήριο, το να έχει κανείς ένα ζώο συντροφιάς» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα. Το σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους και η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες

Σε ερώτηση, για τις σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.

«Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο». 

Επισήμανε ότι έχει πιο παραγωγικά πράγματα να κάνει, τονιζοντας και δεν του αρέσει να σχολιάζει αυτά τα οποία λέγονται ή γράφονται στο διαδίκτυο. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ