Πολιτική|23.10.2018 23:07

VMRO-ΠΓΔΜ: Βλέπουν «παρακρατικούς» πίσω από το «ναι» των «8»

Χρήστος Τελίδης

Σε «κυνήγι μαγισσών» επιδίδονται στις τάξεις του VMRO-DPMNE μετά τη μεγάλη ανατροπή που υπήρξε στην ολομέλεια της Βουλής με τη διαρροή των επτά βουλευτών του -ο όγδοος ήταν συνεργαζόμενος- που ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης του προέδρου του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον οποίο καταλογίζονται ανεπάρκεια και λάθη σε χειρισμούς.

Στο πλευρό του τελευταίου, για τον οποίο μερίδα των ΜΜΕ γράφει ότι «τρίζει η καρέκλα του», έσπευσαν να σταθούν με δηλώσεις τους τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος, με πρώτους τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι κ.ά. Μάλιστα, χθες το βράδυ συνήλθε η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE για να ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι πολλά στελέχη έσπευσαν να στηρίξουν τον Χρ. Μίτσκοσκι, χωρίς όμως κανένα να αναφέρει από ποιον και για ποιον λόγο απειλείται η θέση του.

Οι βουλευτές που αποσκίρτησαν χαρακτηρίζονται προδότες που χρηματίστηκαν, ενώ ο Αν. Μιλόσοσκι έσπευσε να μεταφέρει δημόσια «διδακτικές ιστορίες», όπως τις χαρακτήρισε, από την εποχή του Μωάμεθ του Πορθητή, περί «αποκεφαλισμού προδοτών»! Πόλεμος φατριών Σε αυτόν τον πόλεμο φατριών που φέρεται να έχει ξεκινήσει, οι περί τον Χρ. Μίτσκοσκι φαίνεται πως έχουν στοχοποιήσει για την αποσκίρτηση των βουλευτών ένα πρώην ηγετικό στέλεχος του κόμματος το οποίο έπαιζε καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, τον Σάσο Μιγιάλκοφ, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ν. Γκρούεφσκι υποχρεώθηκε να τον απομακρύνει τον Μάιο του 2015, μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων – μια υπόθεση που ήταν και η αρχή του τέλους του. Αντιθέτως, οδήγησε τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει στην κατοχή του περίπου 500.000 καταγραμμένες συνομιλίες των τηλεφωνικών υποκλοπών, στην εξουσία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Σάσο Μιγιάλκοφ κάθισε στο εδώλιο δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι ως επικεφαλής εγκληματικής ομάδας με υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών υπέκλεπταν με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούσαν για να αποκτούν πλεονεκτήματα τόσο για πολιτικούς λόγους όσο και για επιχειρηματικούς, όπως ανέφερε η ειδική εισαγγελέας Λέντσε Ρίστοβσκα.

Ο Σάσο Μιγιάλκοφ φέρεται ότι εμπλέκεται και σε σενάρια αλλαγών στη σημερινή ηγεσία του VMRO-DPMNE. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΚΕ στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση πιθανόν να έπαιρνε μέτρα σε βάρος του. O ίδιος αντέδρασε σε όσα του καταλογίζουν, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε και δεν έχει καμία εμπλοκή. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί στα Σκόπια η σιωπή για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις τόσο του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος έχει φύγει το τελευταίο διάστημα από το γραφείο που διατηρούσε στο λεγόμενο «λευκό παλάτι» του VMRO-DPMNE και το έχει μεταφέρει αλλού, ενώ δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος. Το μήνυμα των ΗΠΑ Στο μεταξύ, ούτε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ ούτε με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στα Σκόπια ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει τις θέσεις τους.

Αντίθετα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ, αλλά και με περίπου τριάντα βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αυτοί που αποσκίρτησαν από το VMRODPMNΕ. «Καταλαβαίνω τη θέση του Χρ. Μίτσκοσκι και καταλαβαίνει τη δική μας. Εάν έχετε διαβάσει την ανοικτή επιστολή στον Γουές Μίτσελ, αυτό λέει. Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για αυτό» δήλωσε.

«Σεβόμαστε την απόφαση των οκτώ βουλευτών που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ηταν μια γενναία απόφαση. Και το έκαναν αν και υπήρχε ο κίνδυνος να πληρώσουν για αυτήν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Η απόφασή τους αυτή σημαίνει ότι τα συμφέροντα της χώρας προηγήθηκαν του κόμματος» είπε ο Πάλμερ.

Ζόραν ΖάεφΠΓΔΜ