Θεσσαλονίκη: Τι θα υπενθυμίσει ο Τσίπρας σε παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας
Βούλα ΚεχαγιάΣυναντήσεις με παραγωγικούς φορείς του βορειοελλαδικού χώρου έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν από την αυριανή ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατεύθυνση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβει στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων πως χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ελληνικού λαού η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε θετική τροχιά, κάτι που ανέφερε άλλωστε και κατά τις χθεσινές του συναντήσεις με τις διοικήσεις των κεντρικών επιμελητηρίων και της ΓΣΕΒΕΕ.
Κατά τις χθεσινές επαφές τονίστηκε άλλωστε πως χρειάζεται μία συνολική αναπτυξιακή στρατηγική και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις, διαπίστωση που έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σχολιάζοντας πως οι επιχειρήσεις ανέμεναν μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, συντελεστή αποσβέσεων στο 150% και ενισχύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντ’ αυτών δήλωσε τις όποιες θετικές ρυθμίσεις θα τις καταπιεί ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ κατά 15 με 20%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει με δυσπιστία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις του εξυπηρετούν συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ως γκρίζες ζώνες τα σημεία εκείνα που δίνουν στον υπουργό Ανάπτυξης τη δυνατότητα να υπογράφει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες, παρά την προφανή αναρμοδιότητά του, όπως επίσης και τη δυνατότητα ενίσχυσης κλάδων (π.χ. ταχυμεταφορές) που δεν έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Συγχρόνως, αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται στο γεγονός πως το αναπτυξιακό αντιμετωπίζει όλα τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ως «στρατηγικές επενδύσεις», ενώ συγχρόνως γενικεύει τη δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης ακόμη και για μικρότερες επενδύσεις στην λογική, παντού τσιμέντο.
Όμως, το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προβληματίζει και ως προς τις αντεργατικές -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- διατάξεις του. Το τμήμα εργατικής πολιτικής της Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αφού δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να υπερισχύει η επιχειρησιακή ακόμη κι αν έχει δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους. Επίσης περιορίζει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θέτοντας όρους που την καθιστούν δύσκολη, ενώ κάνει αδύνατη επί της ουσίας τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία, στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Δεν είναι τυχαίο πως η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε για νομοσχέδιο «κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, που μάς γυρνάει σε εποχές βαθιά μνημονιακές» σχολιάζοντας: «Τα σημαντικά πράγματα που κατακτήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταργούνται και βλέπουμε πιστή εγγραφή σε μορφή νομοσχεδίου όλων των απαιτήσεων της τρόικας για τα εργασιακά».
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ