Τσίπρας: Θα υλοποιήσω ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ
Κατερίνα ΤζαβάραΠανηγυρική παρέμβαση προκειμένου να μιλήσει για τα θετικά μέτρα που άρχισαν να δρομολογούνται έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε ότι «Καταφεύγει σε πιο ασφαλείς επιλογές», αναφερόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν ήταν στην αίθουσα αλλά θα έρθει αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ερώτησης για την ανομία.
«Μια μέρα μετά την κατάθεση ενός προϋπολογισμού τομή για την ελληνική οικονομία αναρωτιόμουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παρέμβασής μου προκειμένου να απευθυνθώ στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός και απάντησε: « ‘Και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους’ νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τίτλος». Και συνέχισε «… και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το μέρισμα θα το ξαναδώσουμε σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη και όλα τα μέτρα της ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε ένα προς ένα».
«Πού είναι ο φίλος μου ο Αυτιάς;»
Ο κ. Τσίπρας, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «Πού πήγε λοιπόν το περιβόητο τέταρτο μνημόνιο αλλά και οι πηχαίοι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης που τρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους,.. και να τα δημοσιεύματα και να οι εκπομπές. Πρέπει ο φίλος μου ο κ. Αυτιάς να είχε κουραστεί υπολογίζοντας κάθε μέρα αριθμούς για το πόσο θα έχανε ο καθένας… Μαζί με τα δημοσιεύματα χάθηκαν και οι κορώνες περί της ανάλγητης κυβέρνησης που φέρνει τα πιο σκληρά μέτρα».
Ακολούθως θέλησε να αναφερθεί όπως είπε «σε ένα κατόρθωμα που καταφέραμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες» και μίλησε για «τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι αυτή που συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και λέω κατόρθωμα γιατί όχι μόνο αναλάβαμε ένα σύστημα ελλειμματικό αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα μ’ έναν τρόπο δίκαιο. Κι αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο κατόρθωμα».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα και είπε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη και εμβόλιμη ελάφρυνση αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που πάει μαζί με τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για ανάκτηση της εργασίας στον τόπο. Είναι σαφές ότι «η οικονομία ανακάμπτει και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», τόνισε.
«Αυξήσεις σε 500.000 συνταξιούχους»
«Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ταυτίσει τη έννοια της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με την αδικία. Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα αυτής της λογικής – παρά που λοιδορήθηκε όσο κανένας άλλος ο Γιώργος Κατρούγκαλος - και φτιάξαμε έναν ενιαίο φορέα που αποτελούσε ζητούμενο από τις αρχές ακόμη του προηγούμενου αιώνα», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως: «Παρά τις Κασσάνδρες δεν θα εφαρμοστεί ένα αχρείαστο δημοσιονομικά μέτρο όπως η περικοπή των συντάξεων αλλά και 500.000 συνταξιούχοι από την 1/1/19 θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους έστω κι αν πρόκειται για ένα εικοσάευρο που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της δικής σας αναξιοπιστίας αλλά και ενδεικτικό για το πόσο σημαντικό είναι να κυβερνά αυτόν τον τόπο μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τους αδύναμους».
Αναφερόμενος συνολικά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπογράμμισε ότι μέσω αυτής «Ένα εκατομμύριο 250 χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη και πριν από αυτή τη διόρθωση πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Παραδεχθήκαμε από την πρώτη στιγμή ένα μειονέκτημα που αφορούσε ένα 12%, που υπέστησαν μία δυσανάλογη επιβάρυνση, η οποία τελικά ήταν μία αναγκαία θυσία και σήμερα – με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή με το που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα – ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία».
«Επιασαν τόπο οι θυσίες σας»
Στο κλείσιμο της παρέμβασής του είπε ακόμη: «Μόλις τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος καταφέραμε να έχουμε ένα βιώσιμο, πλεονασματικό σύστημα και μάλιστα δικαιότερο». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην αδήλωτη εργασία και στην καταπολέμησή της και πρόσθεσε: «Καθαρά λοιπόν λέμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες που έκανε έπιασαν τόπο και αυτά που ανακοινώνουμε δεν είναι παροχές αλλά οι καρποί της προσπάθειας που κάναμε εδώ και τρία χρόνια».
Στράφηκε όμως και στην αντιπολίτευση: «Μια μας λέτε ‘Τσοβόλα δώσ’ τα όλα’ αλλά στο τέλος τα ψηφίζετε αυτά τα μέτρα. Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να είναι ευτυχισμένος αυτές τις μέρες διότι χαίρει γενικής αποδοχής», είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα μείωσης εισφορών σε διάφορους κλάδους επαγγελματιών «μεσαίας διαστρωμάτωσης», όπως τόνισε. «Θα έχει ενδιαφέρον για τα σποτάκια των εκλογών του Οκτώβρη του 2019 η καταστροφολογία που δε σας βγήκε», είπε στη συνέχεια και αναρωτήθηκε πόσο περισσότερο μπορεί κανείς να αστοχήσει στις πολιτικές του προβλέψεις και εκτιμήσεις.
«Δεν έχετε την ευθιξία να πείτε ‘κάναμε λάθος εκτιμήσεις’ αλλά εξακολουθείτε να επενδύετε στην καταστροφολογία και την άρνηση», πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε όσα είχε σχολιάσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί. «Το αφήγημα της ΝΔ καταστρέφεται ολοσχερώς», είπε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός προτείνοντας να «βαφτίσουμε τα θετικά μέτρα, μέτρα του 4ου μνημονίου», που αυτή τη φορά όμως θα είναι μνημόνιο με το λαό «που θα μας δεσμεύει στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ