Πολιτική|18.09.2019 07:11

Την Πέμπτη (19/9) ανοίγει τις πύλες του το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Αντώνης Γκιόκας

Τον Αύγουστο του 1968, εν μέσω δικτατορίας, ευρισκόμενο στην παρανομία για περισσότερα από 21 χρόνια και λίγους μήνες μετά την διάσπαση του, το ΚΚΕ λαμβάνει την απόφαση για την συγκρότηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1975, ένα χρόνο μετά τη de facto νομιμοποίηση του ΚΚΕ, το γήπεδο του Ζωγράφου είχε κατακλυστεί από δεκάδες νέες και νέους, που δούλευαν ακατάπαυστα προκειμένου να προετοιμάσουν τον χώρο για το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνες τις ημέρες μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν συντελεστεί κοσμοϊστορικές αλλαγές, όμως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ παραμένει συνεπές στο ετήσιο ραντεβού με τους χιλιάδες επισκέπτες του, τους οποίους και θα υποδεχθεί για 45η συνεχή χρονιά στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου, στο “Πάρκο Τρίτση”, στο Ίλιον.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ εξελίχθηκε με τον καιρό στο μαζικότερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Αν και όλες οι πολιτικές νεολαίες προσπάθησαν να χτίσουν μια αντίστοιχη παράδοση, καμία δεν το κατάφερε σε βάθος χρόνου.

Υπό το πρίσμα της διαχρονικότητας, η ιστορία της ΚΝΕ ξετυλίγεται μέσα από τα Φεστιβάλ της. Από αυτά πέρασε η αφρόκρεμα των ελληνικών τεχνών, αφού το τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος και εκατοντάδες άλλοι καλλιτέχνες. Παράλληλα, στα Φεστιβάλ ξεδιπλώθηκε η εσωκομματική κρίση της περιόδου 1989-1991, αλλά και η πορεία προς την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ. Τα γεγονότα αυτά μαρτυρούν ότι το ετήσιο αυτό γεγονός είναι ένας πραγματικά “ζωντανός” οργανισμός, έχοντας μεγάλη σημασία για το ΚΚΕ.

Ρίτσος

Ένα από τα Φεστιβάλ που θυμούνται έντονα οι μεγαλύτεροι, είναι το 3ο, που πραγματοποιήθηκε το 1977 στο Άλσος Περιστερίου. Όχι μόνο γιατί ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα “Τα παιδιά της ΚΝΕ”, αλλά και γιατί δόθηκε πραγματική μάχη με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο. «Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ. Έτσι και έγινε εν τέλει.

Ζωντανή μετάδοση

Πολλά χρόνια μετά πριν η ιδιωτική τηλεόραση μπει για τα καλά στη ζωή μας, η ΚΝΕ προχώρησε σε μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση, αφού στο Φεστιβάλ του 1980, χρησιμοποιήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ. Πάντως, οι εκδηλώσεις εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί η Κνίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.   

Η διάσπαση

Το 1989, η ατμόσφαιρα στο ΚΚΕ μύριζε μπαρούτι. Δεν ήταν μόνο το σοκ που προκαλούσαν οι επερχόμενες ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, αλλά και η διαφαινόμενη ρήξη στην ΚΝΕ και στο κόμμα, μετά την απόφαση του Συνασπισμού να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Η ένταση κορυφώθηκε στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ έφτασε στο ζενίθ λίγες ημέρες αργότερα, με την ομιλία του τότε Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Γιώργου Γράψα στο Φεστιβάλ της Αθήνας, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, που επί της ουσίας σήμαινε την αποχώρηση μιας μερίδας στελεχών της ΚΝΕ. Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα, καθώς η κρίση στην ΚΝΕ συνεχίζονταν, με ορισμένες δυνάμεις να προωθούν την διάλυση της και την διάχυση των μελών της σε μια ενιαία νεολαία υπό τη σημαία του Συνασπισμού. 

Ανασύνταξη

Όσοι περίμεναν ότι η κρίση των προηγούμενων ετών και η διάσπαση του ΚΚΕ θα σήμαινε και το τέλος της ΚΝΕ, διαψεύστηκαν λίγους μήνες αργότερα. Η νεολαία του ΚΚΕ διοργάνωσε ξανά το Φεστιβάλ της το 1991, αρχίζοντας από εκείνη ουσιαστικά την ημέρα μια μακροχρόνια και δύσκολη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της.

Τα επόμενα χρόνια, η ΚΝΕ απέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή. Χρόνο με τον χρόνο τα Φεστιβάλ της μεγάλωναν και άρχισαν να αποκτούν ξανά μια δυναμική αντίστοιχη με τα χρόνια πριν την κρίση. Το ίδιο και η ΚΝΕ, που σταδιακά επανάκτησε την οργανωτική της δύναμη, ενώ αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη σε μια σε μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας.

Το φετινό Φεστιβάλ έχει τίτλο «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…”,
τον Σοσιαλισμό!», εμπνευσμένο από τον σπουδαίο κομμουνιστή, τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Το 45ο Φεστιβάλ

Και φέτος, θα υπάρχει πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και πολιτικών δράσεων. Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα από τον Αύγουστο. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση με θέμα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και άλλες εκθέσεις. Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης Διεθνούπολη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών απ' όλο τον κόσμο, Μαθητικό Στέκι, το «Κόκκινο Αερόστατο» (χώρος για μαθητές Δημοτικού και Α' Γυμνασίου), Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, χώρος για τους φοιτητές, για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, χώρος Κατά των Ναρκωτικών και περίπτερα Θεραπευτικών Κοινοτήτων, χώρος για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, Στέκι Πολιτισμού, Βιβλιοπωλείο και πολλά ακόμα. Και τις τρεις μέρες θα ξεδιπλωθεί ένας πλούτος πολύμορφων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 45ου Φεστιβάλ:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

- Κεντρική Σκηνή

21.30: «Στ' όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα...»

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς

Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου

23.00: «Έχω την αγάπη πρίμα...»

Ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Τραγουδούν: Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ίκαρη, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα

- Λαϊκή Σκηνή

21.00: Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο, από τον Παντελή Θαλασσινό.

22.00: Ρεμπέτικο με τους «ΠλανΩδειους» και την Εύα Ξένου.

22.45: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

- Μαθητικό Στέκι

20.00: Συναυλία με: «Confused» (59ο Λύκειο Αθηνών), «Έναστροι» (3ο Λύκειο Πετρούπολης), Μουσικό Σύνολο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

21.00: Συναυλία με τη Ρένα Μόρφη.

22.00: Συναυλία με τους «Οnirama».

- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

19.30: Συζήτηση: «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι μαχητικά για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος» (στο χώρο «Νέων εργαζομένων και ανέργων»). Θα μιλήσουν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

20.00: Συζήτηση: «Τα "Τσέρνομπιλ" του καπιταλισμού, πίσω από το μύθο της "πράσινης ανάπτυξης"». Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος και η Εύη Γεωργιάδου, μέλη της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Συναυλία με τους «Amantes Amentes».

22.00: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.30: Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ».

23.30: Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

- Στέκι Πολιτισμού

19.15: Συναυλία σε έργα του Χανς Άισλερ από νέους μουσικούς.

20.00: «Τα τουφέκια της κυρά-Καρράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 20.00, στη Διεθνούπολη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση με τίτλο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν» (Φιντέλ Κάστρο). Θα μιλήσουν η Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, πρέσβειρα της Κούβας, ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

- Κεντρική Σκηνή

21.30: «Η δύναμη βγαίνει από τις γροθιές...», αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος - Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν: Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Διονύσης Τσακνής.

23.00: Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

- Λαϊκή Σκηνή

20.00: Κεντρική συζήτηση: «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30: «Οι ποιητές της ζωής μας... τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», συναυλία με το συγκρότημα του Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ.

22.00: Συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

23.00: «Τραγούδια σε γκρο πλαν», αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή

Συμμετέχουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Δανάη Κατσαμένη, Λένα Κιτσοπούλου, Λήδα Μανιατάκου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Ταξιάρχης Χάνος.

00.00: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

- Μαθητικό Στέκι

19.15: «Μαθητικός Καζαμίας», θεατρική παράσταση από μαθητές του 3ου Λυκείου Πετρούπολης.

21.30: Stand up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση και τον Σπήλιο Φλώρο.

22.30: Συναυλία με τους «Raibo» (5o Λύκειο Γλυφάδας) και «m@t» (59ο Λύκειο Αθηνών).

23.00: Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή.

00.00: Party με τον «Dj Tyler».

- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

21.30: Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ).

22.00: Rock συναυλίες με τους «Sober on Tuxedos» και τους «KollektivA».

23.00: Συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη.

- Στέκι Πολιτισμού

19.30: Έργα του Μότσαρτ από τους «Cantabile String Quartet».

20.00: Συζήτηση: «Πόσο "ριζοσπαστικό" είναι το μεταμοντέρνο;». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

- Κεντρική Σκηνή

20.30: Χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

20.45: Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30: Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

23.00: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

- Λαϊκή Σκηνή

21.30: Συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά.

22.30: Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τον Γρηγόρη Βασίλα.

23.15: Παραδοσιακό γλέντι με τον Γιώργο Μάγγα.

23.45: Παραδοσιακό γλέντι με τη Γιώτα Βέη.

- Μαθητικό Στέκι

21.30: Συζήτηση: «Το hip hop δεν σταματά».

Συμμετέχουν: «Μιθριδάτης», «Ζωγράφος», «Retro», «Φρανκ» και Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.30: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.30: Hip hop συναυλίες με τους «Rebellion Connexion», «Κοινοί Θνητοί», «Φρανκ», «Το Σφάλμα».

- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

21.30: Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

22.15: Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

23.30: Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο.

- Στέκι Πολιτισμού

19.00: «Το Στέκι μας συστήνεται...»

- Το μουσικό σύνολο «Seven Cloud» μαζί με το τμήμα φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, παρουσιάζουν διασκευές γνωστών κομματιών.

- Παρουσίαση φλαμένκο από το τμήμα χορού του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

ΚΚΕKKEΦεστιβάλ ΚΝΕ