Πολιτική|22.11.2018 14:26

Κλήτευση πρώην υπουργών στη δίκη για την παραλαβή του C4i

Newsroom

Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν οι Βύρων Πολυδωρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κωστής Αιλιανός (πρώην γενικός γραμματέας του υπουργειου δημόσιας τάξης) και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου, στην δίκη για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i. Η εταιρία SAIC, που είχε αναλάβει το έργο, ζήτησε την κλήτευσή τους μέσω εισαγγελίας και πλέον βρίσκονται στον κατάλογο των 62 μαρτυρών.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο δεν υποβλήθηκε αίτημα, λόγω του αξιώματος που κατέχει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το βούλευμα, οι τότε υπουργοί πείστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρίας να τροποποιήσουν δύο φορές τη σύμβαση, με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο με 147.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες αντιπροσωπεία της ΔΗ.ΣΥ κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο», την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεωδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Στην αναφορά επικαλούνται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2018) με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το  οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.

«Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)», επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.

Τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε η αντιπροσωπεία της ΔΗ.ΣΥ είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και οι Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στην ίδια αναφορά, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Ξένη Δημητρίου και τα ερωτήματα που  απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν : «Δια της παρούσης δε αναφορά μας, θέτουμε σε γνώση σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας».

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ζητήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλο το φάκελο για την υπόθεση της Siemens προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για την υπόθεση.

σκάνδαλοC4i