Πολιτική|23.09.2019 08:16

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα των θεμάτων και οι συναντήσεις

Newsroom

Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020, θα προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.

Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά σειρά, με τον CEO της JP Morgan Chase και με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post.

Το πρωί, θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο γγ του ΟΗΕ ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκης έφθασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

Οι συναντήσεις με Τραμπ-Ερντογάν

Το Πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας.

«Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις», ανέφεραν οι ίδιες πηγές δίνοντας το πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Η κορυφαία συνάντηση είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για «αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο «εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα

Την πρώτη επίσης αναγνωριστική συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Έντι Ράμα και τον Χάσιμ Θάτσι την Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει το γενικότερο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. «Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στις 24/9 με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στις 23/9.

Οικονομία και επενδύσεις

Εξαιρετικά σημαντικές, χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επαφές που θα έχει στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα, σημειώνουν, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων. Την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Επίσης θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9), και της εκδήλωσης της Goldman Sachs.

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός σημαντικού think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ομογένεια

Τέλος όπως επιβάλλεται σε κάθε σημαντική επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που αρχίζει την Δευτέρα έχει ως εξής:

-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρός παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΗΠΑΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν