Πολιτική|06.10.2019 10:26

Ο Τσίπρας παίρνει το όπλο του: Σκληρή επίθεση σε τέσσερα ανοιχτά μέτωπα

Βούλα Κεχαγιά

Το πάρτι αρχίζει για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως οι επόμενες ημέρες θα είναι άκρως αποκαλυπτικές ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2020, την ώρα μάλιστα που οι θεσμοί βρίσκουν δημοσιονομική τρύπα 1,5 δισ. ευρώ και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις. Σε συνδυασμό με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου (Novartis) το απόγευμα της Τρίτης, στην Κουμουνδούρου αναμένουν την έναρξη μιας εκρηκτικής εβδομάδας, στην οποία θα κριθούν και τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά του κόμματός τους.

Εφόσον, δε, υπάρξει και πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο νόμου που αφορά τις ψήφους των αποδήμων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφώσει την αντιπολιτευτική κριτική του στην κυβέρνηση, καθώς πιστεύει ότι η ΝΔ επί της ουσίας επιχειρεί αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ομοίως αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά και για το Προσφυγικό, για το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης επεδίωξε κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» να ρίξει όλες τις ευθύνες για το πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για την οικονομία

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι «καθρέφτης» των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομία. Τα καμπανάκια από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ηχηρά και μάλιστα εκτιμάται ότι οι θεσμοί ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς έχει διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό που κάποιοι το προσδιορίζουν στο 1,5 δισ. για να αποφασιστεί πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2020. Εφόσον ισχύουν οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αποσύρει από τον προϋπολογισμό μέτρα ανακούφισης που είχε σχεδιάσει. Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, τότε θα θέσει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας, εξέλιξη που ενδεχομένως να προκαλέσει τη λήψη μέτρων το επόμενο διάστημα ή την αναστολή της εφαρμογής τους.

Σημειωτέον ότι οι θεσμοί έχουν απαντήσει ξεκάθαρα αρνητικά στον συνυπολογισμό ANFAs (επιστροφή των κερδών των ομολόγων) στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς κάτι τέτοιο θα άλλαζε την απόφαση του Eurogroup. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άγγιξε καν την ιδέα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε καν αξιοποίησε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εγγυητικού ειδικού λογαριασμού από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε ως «προίκα» ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, ώστε οι στόχοι για τα πρωτογενή να πέσουν στο 2,5%. Ηδη θυμίζουν στην Κουμουνδούρου η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πίσω στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ αλλά και στην προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν «πυρομαχικά» για την αντιπαράθεση της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή και τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου, που κατηγορείται για σκευωρία στην υπόθεση Novartis. Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για φθηνή προσπάθεια αντιπερισπασμού και βλέπουν πίσω από την επιλογή Μητσοτάκη να εξαιρέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το αίτημα παραπομπής μια προσπάθεια να «διασύρει» με έμμεσο τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα, στο όνομα του οποίου θα σκοντάφτει εκ των πραγμάτων η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής. Στην Κουμουνδούρου, λοιπόν, βλέπουν μια έμμεση προσπάθεια της ΝΔ να σπιλώσει τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης -όπως λένε- ανησυχεί πως η παραπομπή Τσίπρα θα ενισχύσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσει κατά της σύστασης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ανταποκριθεί στην πρόκλησή του να παραπέμψει και τον Αλ. Τσίπρα και τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ισχυρή διαφωνία

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά βεβαίως και η επικείμενη κατά το Μαξίμου συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα για το μείζον θέμα της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος με τη λογική του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, διαφωνεί κάθετα με την προοπτική της επιστολικής ψήφου και δεν αποδέχεται η ψήφος των ομογενών να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα παρά μόνο στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων της Ομογένειας μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι και στα δημοτολόγια -δηλαδή εκατομμύρια απόδημοι- και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρόταση της ΝΔ, η οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σύμφωνο και το ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζει μετατόπιση ως προς την παραδοσιακή του γραμμή.

Αλέξης Τσίπρας